Odesa si sfintii sai

Odesa si sfintii sai Mareste imaginea.


        Hunii, avarii, pecenegii, tatarii, turcii si rusii au stapanit pe rand tinuturile nordice

dimprejurul Marii Negre. Aceste locuri, asupra carora si-au lasat amprenta atatea popoare, au fost mereu o Yeni Dunya ori Novaya Zemlya (Lume Noua) pentru fiecare dintre noii veniti. De mai bine de 200 de ani, de la varsarea Nistrului in Marea Neagra pana in Crimeea, la Bahcisarai (resedinta hanilor tatari intre 1502-1783), poate ca nu exista alt oras mai frumos la Marea Neagra decat Odesa...

 

Misterul Odesei

Avand sute de cladiri in stil neoclasic (deoarece a fost considerat mult timp, dupa Sankt Petersburg si Moscova, al treilea oras  important al Rusiei, beneficiind astfel de fonduri uriase din partea imperiului), Odesa te imbie tainic, poate nu prin frumusetea bulevardelor sale, nici prin tihna restaurantelor traditionale, la care se asculta muzica in surdina, si nici prin glasul marii privite de pe Arcadia, ci prin aerul sau martiric... caci Odesa a ramas la un moment dat vaduvita de bisericile sale, cele mai multe aruncate in aer ori transformate in planetarii si institutii publice; fara manastirile ei, care au fost inchise ori lasate in paragina. Era blestemul acestui tinut de a deveni „Lume Noua“, cu un alt stapan.

 

Odesa astazi

In centrul orasului, in „Piata Soborului“, s-a restaurat de curand clopotnita Catedralei Schimbarii la Fata a Mantuitorului si se lucreaza intens la reconstruirea bisericii dinamitate in 1936. Lucrarile au inceput in 1999. Nu peste multa vreme, in aceasta piata, mareata catedrala, ce a fost faima orasului, va fi terminata si va inchide o rana dureroasa prin liturghiile ce se vor tine aici. Catedrala Adormirii Maicii Domnului, aflata tot pe strada Preobrejenskaja (a Schimbarii la Fata), a scapat ca prin minune si adaposteste doua mari comori ale Odesei: moastele Sfantului Iona de Odesa si moastele Sfantului Inochentie al Odesei. Cunoscut si in Romania - ca mare facator de minuni si ocrotitor al familiei si al saracilor, precum si grabnic ajutator in necazuri, sfantul Iona a fost un preot de mir ce a avut 9 copii, si totodata un mare rugator, contemporan cu Sfantul Ioan de Kronstadt. Moastele lui se afla asezate in biserica „de jos“, unde se slujeste numai in cursul saptamanii. In biserica „de sus“, in care se slujeste sambata si duminica, se afla asezate moastele Sfantului Inochentie, Arhiepiscopul Odesei - mare teolog si predicator, ale carui scrieri au fost traduse si la noi de insusi patriarhul Nicodim al Romaniei. Pelerinii sositi pentru inchinare la moastele acestor sfinti se folosesc mult de rugaciunile facute de preotii catedralei, fiind consemnate in vremea noastra mari minuni intamplate celor care se roaga cu credinta celor doi.

 

O ctitorie moldoveneasca

Prin cartierul Moldovanka (tot atat de mare cat vechiul oras intemeiat de rusi la 1794), a carui biserica a fost dinamitata in perioada comunista, si care a fost locuit la inceput, dupa cum o arata si numele, de romani moldoveni, se trece spre cea mai frumoasa manastire a Odesei, situata in cartierul Balsoi Fontan. Aici dainuie o ctitorie moldoveneasca de la 1821, manastirea de calugari Adormirea Maicii Domnului. Manastirea este situata in imediata apropiere a Marii Negre, pe un mal inalt, de o rara frumusete. La inceput a fost metoc al eparhiei Chisinaului. In secolul nostru, dupa 100 de ani de slujbe neintrerupte, este inchisa de catre bolsevici. In 1942 este deschisa una din biserici, iar in 1944 manastirea este restaurata si devine, doi ani mai tarziu, resedinta de vara a Patriarhului Moscovei, fiind salvata astfel de la inchidere. Din 1961 incepe functionarea unui Seminar Teologic pe langa manastire, iar din 1965 aici se afla sediul Arhiepiscopiei Odesei. Dupa 1988 se redeschid si celelalte biserici din manastire si se construieste o biserica noua, de mari dimensiuni (inca neterminata). Manastirea se bucura de ocrotirea Sfantului Kuksa, canonizat pe data de 18 octombrie 1994, ale carui moaste intregi si binemirositoare se afla intr-o racla pretioasa. Viata lui sfanta si iubirea de aproapele au fost cunoscute nu numai de parintii de aici, unde sfantul s-a nevoit, ci si in alte locuri de nevointa ori prigoana, prin care i-au fost purtati pasii.

 

Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail

Revenind in centrul orasului, pe Uspenskaya Ulita, pelerinul descopera una dintre cele mai mari manastiri ale Odesei, construita intre anii 1826-1837. Biserica cea mare, inchinata Sfantului Arhanghel Mihail, a fost insa dinamitata in 1931, cu o ura greu de inteles astazi. In 1942, manastirea se redeschide, insa este reinchisa in 1961, devenind din nou functionala abia dupa 30 de ani. Din 1992, de aici se pleaca in fiecare an, pe data de 2 septembrie, intr-o mare procesiune prin oras, pana la Piata Soborului, cu o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Aceasta manastire de maici asigura cazare pelerinilor sositi in Odesa. Nu departe de Manastirea Sfantului Arhanghel Mihail - in apropierea garii feroviare - se afla Manastirea Sfantului Ilie, pe strada Puskin. Manastirea a fost metoc al schitului sfantului Ilie din Muntele Athos. Moastele intregi ale Sfantului Gavriil Athonitul - traitor in Athos la sfarsitul secolului al 19-lea, se afla asezate in partea stanga a bisericii, in naos. Tot in aceasta manastire se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Hranitoarea“, impodobita cu perle. Este o manastire mica, in care credinciosul se simte parca mai aproape de Dumnezeu.


In Odesa intalnesti pe strada multi romani - mai ales din fostele judete Ismail si Cetatea Alba, ce apartin azi de regiunea Odesa. Ei te pot indruma usor spre bisericile cu sfinte moaste si icoane facatoare de minuni, precum: Sfantul Pantelimon, Sfantul Nicolae din Port, ori Sfantul Adrian - biserici redeschise ori reconstruite in orasul din aceasta vesnica „Lume Noua“ de la nordul Marii Negre - astazi Ucraina.

 

                                                                                      Gheorghita CIOCIOI
                                                                            Lumea credintei, anul II, nr. 2(7)

29 Iunie 2012

Vizualizari: 6460

Voteaza:

Odesa si sfintii sai 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE