Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Mareste imaginea.


Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil se afla in orasul Braila, in Piata Traian, si este cea mai veche dintre bisericile existente in raza orasului si, totodata, singura marturie istorica a imprejurarilor in care, in urma razboiului ruso-turc din anii 1828-1829 si a pacii de la Adrianopol - 1829, orasul si teritoriul din jurul orasului organizate ca raia turceasca au reintrat in componenta Principatului Tarii Romanesti.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila

Biserica a servit initial ca lacas de cult musulman, adica moschee - "geamie". Mai apoi insa, moscheea a fost transformata in biserica ortodoxa; prima data, temporar, intre 1808-1810, si definitiv dupa eliberarea Brailei de sub turci, din initiativa arhiducelui Mihail Pavlovici Romanov, seful armatei rusesti.

Mihail a cerut Episcopiei Buzaului, sub jurisdictia careia se afla orasul Braila, aprobarea de a transforma moscheea in biserica crestin ortodoxa, tocmai pentru a aminti de eliberarea Brailei de sub ocupatie otomana.

In duminica Ortodoxiei a zilei de 8 Martie 1831, dupa ce s-a facut Sfantul Altar, s-a oficiat sfintirea bisericii de catre un arhimandrit delegat de episcopie, dandu-i-se tot acum si hramul Sfantului Arhanghel Mihail.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila

Traditia acorda cladirii o vechime de peste 250 ani. De asemenea, lipsa oricarei ornamentatii baroce in partea veche a cladirii arata ca aceasta cladire este anterioara anului 1750, iar mentiunea lui Wysocki atesta faptul ca, in anul 1667, s-ar fi inceput constructia unei moschei, impotriva prevederilor tratatelor internationale.

Vechiului locas de cult musulman construit din caramida nearsa, i s-a adaugat absida altarului din caramida bine arsa. Ferestrele dinspre rasarit au fost astupate si s-au inlocuit ferestrele inguste suprapuse de pe fatadele de nord si sud, cu fereste simple largi si rotunjite sus, ce dainuie pana astazi. De altfel, sub tencuiala se afla urma ferestrelor de sus ale fostei moschei, astupate acum cu caramida.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila

In anul 1862 biserica a fost marita cu sapte metri spre vest, ajungand la forma si dimensiunea actuala. Partea adaugata prezinta spre exterior o fereastra similara celor existente si cate o intrare laterala spre nord si sud. In interior, aceasta parte este prevazuta cu un etaj pentru a se diferentia de cladirea veche.

In anul 1922, potrivit documentatiei cu nr. 136/1922 aprobata de Ministerul Cultelor si Artelor de atunci, zidul bisericii a fost refacut in exterior, inlocuindu-se caramida nearsa cu caramida de presa. Cheltuielile au fost suportate de sotii Nedelcu si Ana Chercea, ctitori restauratori.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila

In anul 1935, a fost scoasa igrasia din exterior prin inlocuirea caramizii si lasarea unui canal de ventilatie in perete. Toate reparatiile efectuate nu au influentat nicicum infatisarea monumentului. Partea veche a cladirii este sustinuta de pilastri de stejar, plasati in zidurile exterioare si liberi in interior, puternic contravantuiti.

Tavanul bisericii este foarte frumos ornamentat cu baghete de lemn in stil oriental. Partea centrala a tavanului a fost ulterior acoperita cu stuc, pe care s-a pictat figura Pantocratorului, care, in bisericile ortodoxe obisnuite se gaseste in centrul cupolei naosului.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila

Minaretul de zid al moscheei a fost inlocuit cu o clopotnita de lemn in anii 1828-1829, chiar in timpul razboiului ruso-turc, care a ars in noaptea de 1 iulie 1885, dupa care a fost construita o alta, din lemn, inlocuita - la randul ei, cu aprobarea Ministerului Cultelor, cu actuala clopotnita de zid in stil romanesc construita de sotii Chercea, in anul 1923.

Din tunurile turcesti capturate de rusi in batalia de la cetatea Silistra s-au turnat, in Rusia, trei clopote pentru biserica, cu inscriptia:

"Acest clopot facutu-i-s-au din tunuri turcesti ce s-au luat de la cetatea Silistrei in leatul 1829, luna decembrie, de catre tutorele Rusienesti ostiri si s-au harazit spre pomenire de Prea Puternicul a toatei Rusii Imparatul Nicolae I la biserica cea noua din Valahia unde se prasnuieste hramul Sfantul Arhanghel Mihail, 1832. Maistor Grigore Federisev, Petersburg."

 

 Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila     Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila

Clopotele s-au spart cand a ars clopotnita in acea fatidica noapte de 1 iulie 1885. Clopotele returnate de epitropie au fost sparte si luate de nemti, ocupantii orasului Braila, in 6 iunie 1917, pentru fabricarea de armament. Actualele doua clopote sunt daruite de ctitorii restauratori, sotii Chercea.

Pe catapeteasma bisericii este asezata icoana Sfantului Arhanghel Mihail, din argint aurit, in toc din lemn. Ea a fost executata in Rusia si daruita bisericii de marele duce Mihail Pavlovici, in anul 1834, laolalta cu un rand de carti ritualice, in limba slavona, legate in piele. Prin adresa cu nr. 988 din 18 Martie 1836, se recomanda de catre conducerea vremii ca, la sosirea icoanei adusa din Bucuresti prin Buzau, sa iasa spre intampinarea ei la bariera autoritatile si toti orasenii.

 Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila     Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Braila

Deosebit de sugestiva este si opinia profesorului Simionescu, inserata in lucrarea sa

"Orase din Romania", in care, vorbind despre Braila, constata: "Cum urci in port, pe la debarcader, dai intr-o rotonda frumoasa, relativ bine intretinuta, spatioasa. Daca n-ar fi vechea geamie, prefacuta in bisericuta, care sa-ti arate ca pe aici a fost o raia turceasca te-ai crede dupa flori, ca si dupa cladirile imprejmuitoare, in vreun oras din apus."

 

Potrivit lui H. Stanescu, initiat in studiul monumentelor musulmane, monumente cu specific similar bisericii Sfintilor Arhangheli din Braila nu se mai afla pe intreg teritoriul Romaniei, iar in afara tarii mai sunt doar doua, una in fosta Iugoslavie si una in Bulgaria. Biserica este printre putinele din Romania care nu are turle.

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 32346

Voteaza:

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE