Biserica Adormirea Maicii Domnului - 1 Decembrie

Biserica Adormirea Maicii Domnului - 1 Decembrie Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in comuna "1 Decembrie", la o distanta de 17 kilometri de Bucuresti, in judetul Ilfov. Biserica a fost construita intre anii 1827-1835, de catre Emanoil si Maria Bujoreanu-Filipescu.

Adormirea Maicii Domnului, adica moartea si inaltarea ei cu trupul la cer, nu este prezentata in Sfanta Scriptura, ci numai in traditia Bisericii. Aceasta este tratata in scrierile a patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin.

"Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!"

Biserica Adormirea Maicii Domnului - 1 Decembrie

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construita intre anii 1827-1835, de catre ctitorii Emanoil si Maria Bujoreanu-Filipescu. Biserica a fost construita in forma de nava, iar turlele si absidele laterale au fost adaugate mai tarziu.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - 1 Decembrie

Dupa trecerea la cele vesnice a ctitorului Emanoil, sotia acestuia, Maria, s-a casatorit cu generalul englez Stephan Lackmann, care a luptat in razboiul din Crimeea, intre anii 1853-1856, in armata turca. Fiind numit "tradator de razboi", generalul s-a refugiat in Tarile Romane, in casa familiei Rosetti, unde a cunoscut-o pe Maria.

In urma casatoriei cu vaduva Maria, generalul Stephan a adaugat ctitoriei acesteia doua abside laterale si doua turle. El a mai comandat si doua clopote, la uzinele Wekers, din Londra; unul dintre ele a fost gasit si furat de nemti, in vremea razboiului, in timp ce celalalt se pastreaza pana astazi. Tot prin osteneala noului ctitor a fost construita si cladirea primei scoli din localitate, folosita mai apoi ca sediu al primariei. El a mai configurat satul dupa modelul satului englezesc al epocii, in forma de patrulater, cu strazi paralele.

Ctitorul bisericii, anume Maria Bujoreanu-Filipescu, trece la cele vesnice pe cand se afla in Florenta. Trupul acesteia, pus intr-un sicriu plumbuit, a fost adus in tara si ingropat in partea nordica a pronaosului, langa scaunul domnesc.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - 1 Decembrie

Gheorghe, unul dintre fiii Mariei din prima casatorie, l-a indepartat pe tatal sau vitreg si doneaza mosia parinteasca reginei Maria. Fiul acesteia, numit Mihai, viitorul rege al Romaniei, a locuit o vreme in acest loc. Pana in ziua de 30 decembrie 1947, cand a fost abolita monarhia, localitatea s-a numit "Regele Ferdinand". Dupa aceasta data, localitatea a fost numita „30 Decembrie 1947". In anul 1990, localitatea a fost numita "1 Decembrie".

Datorita vremurilor nefaste prin care a trecut, in anul 1980, biserica se afla deja intr-o stare avansata de degradare. Cantitatea de umiditate din sos si cutremurul din 4 martie 1977 au dus la deteriorarea bisericii intr-o asa masura incat aceasta risca sa se prabuseasca oricand.

In vara anului 1988, biserica a fost supusa unor ample lucrari de reparatie: s-a executat subzidirea si consolidarea zidurilor; s-a schimbat acoperisul; s-au tencuit peretii exteriori; s-a realizat pictura in fresca, de catre pictorul Catalin Buzoianu; s-a inlocuit tamplaria ferestrelor si a usilor de acces; s-a inlocuit mobilierul vechi al bisericii; podeaua a fost pardosita cu marmura; cladirea a fost racordata la reteaua de gaze si apa curenta. In anul 2008, in apropierea bisericii a fost construita o capela funerara.

Iulian Predescu

Biserica Adormirea Maicii Domnului - 1 Decembrie

29 Aprilie 2013

Vizualizari: 3731

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - 1 Decembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE