Biserica din Mosuni

Biserica din Mosuni Mareste imaginea.


Biserica din Mosuni

Biserica din Mosuni este o biserica ortodoxa aflata in Judetul Mures. Populatia satului Mosuni este mixta, cei de etnie maghiara convietuind in buna intelegere cu romanii. La ultimul recensamant al populatiei, facut in anul 2002, impartirea pe etnii era urmatoarea: 61% romani, 33% unguri si 6% tiganii, iar numarul total al locuitorilor era 198.
 

Mosuni - scurt istoric

Subordonat orasului Miercurea Nirajului, satul Mosuni este atestat documentar inca din anul 1446. Vestigiile arheologice descoperite in microregiunea Nirajului atesta locuirea zonei inca din epoca neolitica. Hotarul satelor Mosuni si Beu este traversat de drumul roman spre castrul de la Calugareni.
 

In localitatea Mosuni traiau iobagi supusi legii si supusi boierimii pentru care lucrau. Aceasta era prin anii 1700-800, caci in anul 1907 a avut loc rascoala taranilor. Abia prin anii 1925-1935, s-au putut demola toate acareturile boierilor, taranii traind in continuare liberi.

Biserica din Mosuni

Biserica Ortodoxa din Mosuni

In satul Mosuni exista doua biserici - una ortodoxa si una reformata. Initial, biserica ortodoxa era construita din lemn, cum sunt construite bisericile la munte, si se afla pe deal, in locul in care acum se intinde cimitirul. Cladirea actuala a bisericii dateaza din anul 1935 si se inalta zvelta in mijlocul satului.
 

         Biserica din Mosuni           Biserica din Mosuni

Biserica din Mosuni - programul slujbelor

In fiecare dimineata de vineri si de duminica se savarseste Sfanta Liturghie. Vineri, slujba se desfasoara intotdeauna in satul Mosuni. Avand in vedere ca sunt doua sate in parohie, slujbele erau oficiate in general alternativ, o duminica in Mosuni si urmatoarea in Veta. Parintele anunta la sfarsitul Sfintei Liturghii de vineri unde va oficia slujba in duminica urmatoare, conform programului stabilit de localnici.
 

Biserica din Mosuni

In noptile de vineri, la ora 12 noaptea, parintele oficiaza la Mosuni slujba Miezonoptica urmata de slujba de dezlegari, care dureaza aproximativ o ora. In zilele care sunt sarbatori religioase, slujbele erau savarsite la Mosuni sau la Veta, dupa cum stabileau localnicii parohiei.
 

Biserica din Mosuni

Biserica din Mosuni - localizare si cai de acces

Mosuni, satul din apropierea orasului Targu Mures, este subordonat orasului Miercurea Nirajului. Pentru a ajunge aici trebuie urmat Drumul Comunal 24, ce se intersecteaza in Sardul Nirajului, cu Drumul Judetean 135 (Targu Mures - Sovata).
 

Biserica din Mosuni

In cartierul Tudor din Targu Mures - intrarea dinspre Sighisoara - langa Club Jo, este o statie de maxi taxi de unde, in zilele de vineri si duminica, pleaca curse regulate spre Mosuni. Microbuzul are urmatorul orar: vineri dimineata de la orele 06:30 si 08:00; vineri seara de la ora 22:30.
 

Biserica din Mosuni

Duminica si in sarbatorile religioase plecarea se face la ora 08:00. Microbuzul merge pana la Mosuni sau pana la Veta, in functie de biserica in care se savarseste Sfanta Liturghie. Microbuzul se intoarce in Targu Mures dupa terminarea Sfintei Liturghii.
 

Biserica din Mosuni

Exista de asemenea un microbuz care merge din Targu Mures la Miercurea Nirajului, din ora in ora. Puteti merge cu acesta pana la Sardul Nirajului, iar de acolo pe jos - distanta este de 2,5 kilometri - sau daca gasiti, cu o masina de ocazie.
 

Biserica din Mosuni

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 36595

Voteaza:

Biserica din Mosuni 0 / 5 din 0 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Caroline JulerPostat la 2011-08-29 11:30

    Am fost la slujba pe vineri noapte, si as dori sa stiu mai mult despre cel care face preotul, cel care gandeste sa faca, si ce cauta oamenii care merg cu vointa libera. Ma rog, daca cine forteaza oameni bolnavi (inclusiv oameni care sufer de Down's Syndrome si autismul) sa merg impotriva dorintele lor, sau daca familii bolnavilor care au ajuns la ultimul punct de speranta in o tara care nu da, sau nu este in stare sa da, sprijin social. Intreb, nu fac constatari. Sunt interesata in fenomenul, si nu am prejuditi.

  • Victor qyqPostat la 2011-01-31 12:40

    Ce atat de necurat ai putut sa vezi tu in biserica de la Mosuni? Faptul ca parintele spune NU pacatului asa cum ar trebuii sa faca oricare alt preot din tara dar nu zice nimic? Asta e necurat? Adevarat, sa spui NU Pacatelor asta nu-i convine lui satana

  • mihai si atatPostat la 2011-01-30 22:30

    Oameni buni! faceti ceva! luati masuri fata de cel care ocupa biserica din Mosuni! e ceva necurat acolo. si cand zic necurat... ma gandesc la tot ce poate fi necurat. am fost dus de cineva acolo si am plecat inspaimantat de ceea ce se intampla. Biserica nu are nimic de zis???

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE