Biserica Peri

Biserica Peri Mareste imaginea.


Biserica Peri

Biserica Peri, cunoscuta si sub denumirea de Schitul Peri, se afla in comuna Costesti, din judetul Valcea. Situata in satul Bistrita, pe malul stang al raului, biserica se bucura de un cadru natural deosebit. Pentru a junge la biserica, pelerinii trebuie sa traverseze raul Bistrita.
 

Biserica Peri

Biserica Peri dateaza inca din data de 10 august 1689, aceasta fiind construita din zid de catre egumenul Paisie al Manastirii Bistritei si logofatul Cantacuzino. La aceasta biserica sunt ingropati eroii cazuti in lupta anticomunista din noaptea de Pasti a anului 1949.

Costesti

Comuna Costesti - Valcea este compusa din patru sate: Costesti, care este si centrul asezarii, Varatici, Bistrita si Pietreni. Comuna este asezata intr-o zona muntoasa, si are o istorie ce se intinde, asa cum arata marturiile arheologice, pe mai multe milenii - circa zece milenii. Cu toate acestea, prima atestare documentara a Costestilor vine de la un hrisov emis de domnitorul Neagoe Basarab la data de 11 octombrie 1512.
 

Biserica Peri

Comuna Costesti atrage nu numai prin frumusetea naturii, ci si prin zestrea culturala, prin monumentele istorice si lacasurile ei de cult. Pe teritoriul comunei se afla o serie de monumente istorice de o importanta deosebita privind cultura si civilizatia romaneasca: Manastirea Bistrita (1494), Manastirea Arnota (1634), Schitul Papusa (secolul al XVI-lea), Biserica din Pestera (1633), Biserica Sfintii Ingeri (secolul al XVII-lea), Biserica Peri (1689), Biserica Ciorobesti (1750), Biserica Grusetu (1801), Biserica Gramesti (1664) si Biserica 44 de izvoare (1701).
 

Biserica Peri

Prin asezarea sa teritoriala, avand acces la soseaua Drumul National 67 (Ramnicu Valcea - Costesti - Horezu - Targu Jiu - Motru - Drobeta Turnu-Severin), cu legatura la Ramnicu Valcea, pe soseaua Europeana 81, locul ofera un potential turistic deosebit.

Biserica Peri - scurt istoric

Spre sud de manastire, peste apa Bistritei, se gaseste Biserica schitului Peri, ctitorie a logofatului Parvu Cantacuzino si a egumenului Paisie. Schitul, ce dateaza inca din anul 1689, cu hramul Nasterii Maicii Domnului, servea ca locas de cult satului de tigani, muncitori ai manastirii, motiv pentru care a primit si numele de "Schitul Tigania".
 

Biserica Peri

Deasupra usii de la intrare in biserica, pisania ofera cateva date referitoare la acest sfant asezamant: "Ale Tale dintru ale Tale, Tie inainte aducand, nimic vrednic putem savarsi, Imparate Hristoase, ci ca vaduvei mangaieri primeste, ce intru slava Ta si cinstea Preacuratei Maicii Tale si pururea Fecioarei Maria, am ridicat zidind casa aceasta, noi robii Tai: Parvu Cantacuzino logfofat si Paisie arhimandritul Bistritei, intru care, slavindu-Te, ca un Dumnezeu arata-te si noua milostiv, Cel ce din fire milostiv esti.”
 

Biserica Peri

Biserica Peri a ramas nepictata timp de aproape un secol, pana in anul 1788, cum arata inscriptia din interior: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-a impodobit cu zugravitu, dupa cum se vede, de robul lui Dumnezeu Ghermano ieromonahul, pentru a lui si a parintilor lui vesnica pomenire, fiind calugarit din copilaria lui la aceasta sfanta Manastire Bistrita, in zilele prealuminatului nostru domn, Io Nicolae Mavrogheni voievod, fiind episcop Preasfintia Sa Filaret, iar egumen la aceasta sfanta Manastire Bistrita Chirib chir Nectarie, la leat 1788, meseta august, fiind zugrav P. Ioan Pop Tudor."
 

Biserica Peri

Biserica schitului Peri apartine de Manastirea Bistrita. Aceasta este atestata si de un manuscris al ieromonahului Dionisie Eclesiarhul, care cuprinde "Pomelnicul sfantului Schit al sfintei Manastiri Bistrita, unde se cinsteste si se praznuieste hramul Sfanta Nastere a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu si purerea Fecioarei Maria."

Biserica Peri

In prezent, Biserica fostului Schit Peri serveste filialei Bistrita a parohiei Pietreni.

 

14 Iunie 2012

Vizualizari: 4413

Voteaza:

Biserica Peri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE