Biserica Sfantul Dimitrie - Copaceni Manastire

Biserica Sfantul Dimitrie - Copaceni Manastire Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Dimitrie este biserica ortodoxa din comuna Copaceni. Localitatea, cunoscuta inca din vremea voievodului Mihai Viteazul, este asezata pe valea raului Arges, la o distanta de numai 17 kilometri de Bucuresti, inspre Giurgiu. Numele localitatii se trage de la padurile de stejar care formau pana odinioara codrii Vlasiei. Comuna este impartita in doua parti: Copaceni Manastirea si Copacenii de Jos (satul Bujoreni si satul Sfantul Ioan).

Numele de "Manastirea" se trage de la un metoc al Manastirii Comana, aflat pe teritoriul localitatii, ai carei vietuitori purtau de grija podgoriilor de vita-de-vie. Calugarii de la Manastirea Comana savarseau sfintele slujbe intr-o mica biserica, zidita din caramida si lemn, in jurul anului 1928, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

In aceasta biserica s-au adunat si credinciosii din localitate, pana in data de 19 septembrie 1943, cand locasul a ars. Chiar daca nu pierea in flacari, biserica tot avea sa fie daramata, in anul 1937 fiind emisa hotararea de demolare, de catre Comisia Monumentelor Istorice.

Biserica Sfantul Dimitrie - Copaceni Manastire

In data de 29 septembrie 1935, in localitate este trimis preotul Naumescu Dumitru, cel care va si ridica actuala biserica, inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Tanarul a fost hirotonit in data de 7 februarie 1936, dupa aprobarea primita de la Ministerul de Cultura, in data de 1 februarie 1936.

Biserica Sfantul Dimitrie - Copaceni Manastire

Deoarece biserica cea veche, zidita in anul 1928, era degradata si nu mai corespundea nevoilor parohiei, s-a hotarat zidirea unei noi biserici, a carei piatra de temelie a fost asezata in data de 12 septembrie 1937. Planurile necesare au fost intocmite de arhitectul Jean Iliescu si inginerul Luigi Cora, din Bucuresti, iar lucrarile au fost conduse de mesterul Costica Petrache, din Stoienesti.

Vreme de treizeci si sase de ani, parintele Dumitru a slujit din toata inima parohia din Copaceni Manastirea, zidind atat biserica din zid, cat si biserica din sufletele enoriasilor sai. Mai apoi, vreme de nouasprezece ani, pana in anul 1990, biserica s-a aflat in grija parintelui Petre Marin. Incepand cu anul 1991, in parohie a fost numit parintele Anghel Gheorghe.

Biserica cea noua, zidita din caramida si beton armat, acoperita cu tabla galvanizata groasa, in forma de cruce, are o singura turla centrala si un pridvor deschis. In toamna anului 1964, pridvorul a fost inchis cu geamuri in rame de fier, iar exteriorul bisericii a fost tencuit in praf de piatra, de mesterul Petrache.

Biserica Sfantul Dimitrie - Copaceni Manastire

In anul 1943, cand vechea biserica a metocului a pierit in flacari, acoperisul celui noi a fost si el afectat, in proportie de doua treimi. Lucrarile de reparatie au fost efectuate in toamna aceluiasi an. Desi nu avea pictura, catapeteasma si mobilier, biserica cea noua a inceput sa fie folosita pentru savarsirea slujbelor.

In data de 20 decembrie 1943, familia Nedelcu Petroff a daruit bisericii un policandru mare, Sfanta Masa si vestmintele pentru aceasta, precum si o Sfanta Cruce, sculptata in stejar si pictata pe ambele parti. Catapeteasma a fost zugravita in stil neo-bizantin, precum si icoanele imparatesti; in anul 1968, icoanele au fost ferecate in metal. In anul 1945, curtea bisericii si cimitirul au fost imprejmuite cu gard.

In anul 1950, biserica a fost impodobita cu mobilier. Intre anii 1951-1953, biserica a fost zugravita in stilul neo-bizantin, de catre pictorul Constantin Nitulescu, ucenic al lui Dimitrie Belizarie. Mai apoi, in ziua de 8 noiembrie 1953, cu binecuvantarea Preafericitului Patriarh Justinian, biserica a fost sfintita, de catre Inalt Preasfintitul Mitropolit Nifon Criveanu. In anul 1968, in biserica este pusa instalatia electrica. Mai apoi, in anul 1970, s-a ridicat o clopotnita din fier, inalta de aproape sase metri.

Biserica Sfantul Dimitrie - Copaceni Manastire

In data de 1 decembrie 1972, dupa transferarea preotului Naumescu Dumitru, la Schitul Darvari, in Bucuresti, parohia din Copaceni Manastire este incredintata preotului Petre I. Marin. In data de 23 octombrie 1975 s-a inceput refacerea picturii interioare a bisericii, tot in tempera, de catre pictorul Lascoiu Toma. In data de 14 decembrie 1976, biserica a fost resfintita, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Justinian.

Incepand cu anul 1991, parohia este slujita de parintele Anghel Gheorghe. In anul 1996 a fost realizata incalzirea centrala, iar intre anii 2000-2001 s-a restaurat iarasi pictura, aceasta fiind resfintita de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanu. Intre anii 2006-2007, cu ajutorul Primariei si al Consiliului local, s-a zidit un asezamant social.

Iulian Predescu

Biserica Sfantul Dimitrie - Copaceni Manastire

28 Martie 2012

Vizualizari: 4424

Voteaza:

Biserica Sfantul Dimitrie - Copaceni Manastire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE