Biserica unica din Corjauti

Biserica unica din Corjauti Mareste imaginea.

Biserica de lemn din Corjauti, satul Hiliseu-Crisan, comuna Hiliseu-Horia, judetul Botosani, este una dintre comorile arhitecturale ale tarii noastre. Construita in anul 1813, biserica a fost inchinata Adormirii Maicii Domnului. Arhitectura acesteia poate fi unica in tara noastra.

"Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!"

Biserica unica din Corjauti

Candva intre anii 1811-1813, boierul Ionita Basota a ridicat in satul Pomarla, langa conacul sau, o biserica din zid. Aceasta biserica era folosita ca paraclis de catre familia boiereasca. Pentru credinciosii din satele Corjauti si Hliboca, aflate pe mosia sa, acelasi ctitor a construit o biserica din lemn.

 Biserica unica din Corjauti - Adormirea Maicii Domnului

Din pricina unei neintelegeri iscate intre cele doua sate, mosierul Ionita a poruncit ca oamenii din Corjauti sa ia biserica si sa o mute in satul lor. Auzind porunca, in mare graba, chiar in timpul noptii, oamenii au demontat biserica si au transportat-o in satul Corjauti, unde au ansamblat-o la loc.

Pe barnele de lemn aflate in partea nord-estica a Sfantului Altar sunt inscrisi cu vopsea urmatorii ani: 1899, 1908, 1913 si 1943. Se crede ca, in acesti ani, biserica a fost reparata. Temelia bisericii este din piatra, peretii sunt din barne groase de stejar, iar acoperisul original, stricandu-se, este astazi acoperit cu tabla.

Biserica este construita in stil moldovenesc, dar are o forma unica. Acoperisul bisericii are doua stresini, una la acoperis si alta la jumatatea peretilor din barne, model des intalnit la bisericile de lemn din nordul tarii noastre, in zona Ucrainei.

Biserica unica din Corjauti - Adormirea Maicii Domnului

Usa de intrare este deosebita: in partea superioara este trilobata, iar de o parte si de alta este impodobita cu rozete si motive artistice. Pridvorul de forma patrata, cu latura de aproape cinci metri, luminat de o singura fereastra, asezata in peretele vestic.

Naosul bisericii este de forma patrata, cu latura de sase metri, si este luminat de trei ferestre, doua asezate in peretele sudic si una in peretele nordic. Sfantul Altar are forma poligonala si este despartit de naos printr-o catapeteasma din lemn. Catapeteasma si icoanele sunt din lemn de tei, pictate in stil bizantin si bine conservate.

"O, Maica prealaudata a Imparatului cerului si a pamantului, a lui Hristos Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care vietuieste si dupa moarte, primeste de la noi, la cinstita Adormirea ta, aceasta rugaciune de acum si in viata aceasta si, la vremea mortii noastre, scapa-ne de toata nenorocirea si chinul; si Imparatiei celei ceresti ne invredniceste, imparateasa, pe noi cei care cantam lui Dumnezeu: Aliluia!"

Iulian Predescu

Biserica unica din Corjauti - Adormirea Maicii Domnului

Pe aceeaşi temă

31 Decembrie 2013

Vizualizari: 1827

Voteaza:

Biserica unica din Corjauti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE