Biserici vechi din Ocnele Mari

Biserici vechi din Ocnele Mari Mareste imaginea.

Ocnele Mari este una dintre cele mai vechi localitati din judetul Valcea. In hrisoavele domnitorilor Vlad Calugarul, Radu cel Mare, Vintila Voievod, Radu Paisie, Simion Movila, Radu Serban si Radu Mihnea, localitatea apare sub denumirea de “Ocna Mare”. Localitatea a mai fost numita si "Ocne", "Ocna de la Ramnic", "Ocnele Mari" si "Vel Ocna", spre a se deosebi de "Ocna Mica", aflata langa Targoviste.

Localitatea este atestata documentar la inceputul secolului al XV-lea, cand domnitorul Mircea cel Batran daruieste staretului de la Manastirea Cozia o insemnata mosie in acest loc. Pana spre anul 1450, calugarii din Manastirea Cozia au detinut o mina (ocna) de sare in Ocnele Mari. Cu voia domnitorului Mircea cel Batran, calugarii scoteau si vindeau sarea. In rest, sarea era socotita proprietatea domnitorului, vanzarea acesteia aducandu-i mari venituri.

Biserici vechi din Ocnele Mari

In anul 1491, intre minele de sare, langa fantana lui Bozdoc, a fost inaltata o cruce de piatra, pastrata pana astazi. Tot aici exista si mai multe fantani, una dintre ele, numita "Fantana Domneasca", a fost pusa de traditie pe seama domnitorului Negru Voda, iar alta a fost sapata de Dobromir, mare ban de Craiova.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Ocnele Mari

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construita in prima jumatate a secolului al XVI-lea, potrivit traditiei, de catre Radu de la Afumaţi (1522-1523; 1524-1529), viteazul voievod muntean care a purtat nu mai puţin de douazeci de razboaie si i-a invins in mai multe randuri pe turci. Pana la izbucnirea Primului Razboi Mondial, in zona se mai vedea inca o casa de forma unei cule oltenesti, pe care localnicii o atribuiau domnitorului.

Biserici vechi din Ocnele Mari - Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserici vechi din Ocnele Mari - Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica inchinata Maicii Domnului este construita in forma de cruce, avand faţadele strabatute de un singur rand de firide inguste. Acest stil arhitectural este specific epocii domnitorului Matei Basarab. Traditia locala spune ca domnitorul care a construit biserica a zidit in peretele acesteia o icoana a Maicii Domnului.

Manastirea Slatioarele

Intre anii 1568-1577, doamna Ecaterina Salvaresso, sotia lui Alexandru II Mircea Voda, a construit Manastirea Slatioarele, langa Ocna Mare. In data de 1 septembrie 1579, fiul doamnei Ecaterina, anume Mihnea al II-lea Turcitul, a inchinat acestei manastiri o parte de satul Ocnele Mari. Din vechea manastire se mai pastreaza doar biserica, folosita astazi ca biserica de parohie.

Manastirea Sfantul Ioan Gura de Aur - Titireciu

Manastirea Titireciu, din satul Lunca, comuna Ocnele Mari, inchinata Sfantului Ioan Gura de Aur, a fost construita inainte de anul 1597, cand este amintita intr-un hrisov din vremea voievodului Mihai Viteazul, care ii inchina cateva mosii. Din vechea manastire se mai pastreaza doar biserica, folosita astazi ca biserica de parohie.

Biserici vechi din Ocnele Mari - Manastirea Titireciu - Ioan Gura de Aur

Biserici vechi din Ocnele Mari - Manastirea Titireciu - Ioan Gura de Aur

Biserica Sfantul Gheorghe - Biserica Domneasca

Biserica Domneasca din Ocnele Mari, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, a fost construita intre anii 1676-1677, pe locul unei mai vechi biserici. Biserica a fost construita cu binecuvantarea domnitorului, pe cheltuiala jupanului Statie, vistierul Ocnei.

Biserica veche, atribuita de tradiţie fiilor lui Radu Mihnea, anume Alexandru si Mihail, existenta in secolul al XVI-lea, si preotii care slujeau in aceasta se bucurau de anumite privilegii, fiind scutiti de darile impuse celorlalti locuitori.

Biserici vechi din Ocnele Mari - Biserica Domneasca Sfantul Gheorghe

In anul 1708, Sfantul voievod Constantin Brancoveanu transfera privilegiile vechii biserici domnesti asupra noii ctitorii. Mai apoi, intre anii 1717-1718, biserica a fost zugravita in fresca, pe cheltuiala camarasilor vel Ocna, Duca din Sinope si Statie din Cernavoda.

Noua biserica domneasca se afla pe drumul ce leaga intre ele localitatile Ramnicu Valcea si Horezu. Biserica este construita in forma de cruce, cu doua turle, turla de pe pronaos indeplinind rolul de clopotnita. Pictura acesteia a fost renovata in anul 1881, in vremea in care biserica functiona ca filie a Bisericii Adormirii Maicii Domnului, din aceeasi localitate.

Teodor Danalache

Biserici vechi din Ocnele Mari - Manastirea Titireciu - Ioan Gura de Aur

Pe aceeaşi temă

18 Iunie 2013

Vizualizari: 6689

Voteaza:

Biserici vechi din Ocnele Mari 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE