Manastirea Saon

Manastirea Saon Mareste imaginea.


Manastirea Saon

Manastirea Saon se afla la o distanta de 11 kilometri spre Niculitel, din localitatea Tulcea. Drumul, printre dealuri cu vii, duce pe o frumoasa esplanada din fata Manastirii Saon. In partea stanga se intinde o cladire mare, din zid, acoperita cu tabla, care a fost construita intre anii 1990-1992. Cladirea, care adaposteste un corp de chilii, staretia si un corp de camere pentru oaspeti, are un cerdac foarte lung, sustinut de puternice coloane.

Manastirea Saon a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici cateva chilii din chirpici si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.

Manastirea Saon

Dupa revenirea Dobrogei la Patria-Mama, Saonul impreuna cu toate bisericile si manastirile acestor locuri au trecut sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos, din Galati. Pentru o mai buna randuiala in viata manastirilor, Episcopul Iosif Gheorghian a stramutat la Saon si pe ceilalti calugari care se mai aflau la schitul Celicul de Jos. O data cu acesta, Schitul Saon s-a separat cu totul de Manastirea Celic-Dere, devenind de sine statator.

Manastirea Saon

In acelasi an, monahii de la Saon au construit din chirpici si lemn actuala biserica veche cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", care exista si astazi, precum si doua corpuri de chilii, din care a mai ramas numai din randul Paraclisului.

Pictura murala a Paraclisului a fost realizata de fosta stareta Maria Odudencu impreuna cu maica Salomeea, catapeteasma fiind executata de C. Kipirlin in 1957.

 Manastirea Saon          Manastirea Saon

Picturile murale ii redau pe Sfantul Efrem Sirul, Sfantul Spiridon, Sfantul Grigore Decapolitul, Sfantul Stefan, Sfantul Gheorghe, Sfantul Prooroc Daniil, Sfantul Trifon, Sfanta Maria Egipteanca, Sfantul Zosima, Sfanta Varvara, Sfanta Parascheva, Sfantul Nicolae. La intrare in Paraclis te intampina scena urcarii la cer a Sfantului Prooroc Ilie si Sfantul Prooroc Ilie hranit de corb.

Manastirea Saon

In timpul staretului Filimon (1889-1905), schitul a fost distrus de un incendiu. Singura Biserica a scapat intacta, schitul ajungand astfel intr-o mare stramtoare. In 1909, Episcopul Nifon Niculescu l-a trecut vremelnic sub administrarea "Manastirii Cocos".

In anul 1959 acest sfant lacas a fost desfiintat, iar bunurile sale au fost trecute sub directa administratie a Episcopiei Dunarii de Jos, din Galati. In anul 1972 a luat fiinta ca Metoc al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos.

Manastirea Saon

In anul 1990 prin purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Lucian Florea, Arhiepiscop al Tomisului Constanta, a redevenit Manastire de sine statatoare.

Trapeza a fost pictata in anul 1999 de clasa prof. Ion Achitenie (protosinghel Andrei, Septimiu, Constantin, Ioan, Victor si Dorin) prin grija familiei Gheorghe si Maria Neata din Tulcea.

Manastirea Saon - Biserica Acoperamantul Maicii Domnului

La 1 septembrie 1909, Episcopul Nifon a pus temelia bisericii celei noi, cu trei turle, zidita din piatra si caramida, cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului".

Manastirea Saon

Constructia ei insa a fost intrerupta din cauza evenimentelor din timpul Primului Razboi Mondial, precum si a cutremurului din 1940, cand turlele s-au prabusit.

Dupa anul 1956, in timpul pastoriei Prea Sfintitului Episcop Chesarie Paunescu, lucrarile de reconstructie a turlelor au fost reluate si s-a executat pictura bisericeasca, iar in 1959 locasul a fost sfintit si redat cultului. In anul 1916, Saonul a devenit de sine statator iar in 1930 a fost transformat in manastire de maici.

Manastirea Saon

Avand hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", noua biserica este un edificiu in forma de cruce, construit din piatra si caramida, cu trei turle mari, cea de pe naos fiind deschisa, luminata de sase ferestre inalte. Celelalte doua turle sunt asezate pe pridvorul inchis, in dreapta si in stanga acestuia.

Constructia are si un pridvor deschis, sustinut de doua coloane mari, din zid de caramida, asezate in fata. Pridvorul, de forma inchisa, este pictat in interior, precum si pe peretele exterior, dinspre apus.

Manastirea Saon

Biserica este luminata de ferestre mari, simple, cu grilaje metalice in exterior. Este acoperita cu tabla pana pe ziduri, streasina fiind aproape inexistenta. Fatadele exterioare au un brau inconjurator in partea superioara, deasupra caruia, de jur-imprejur, se gasesc firide nepictate.

In interior, poate fi admirata pictura de pe bolta sfantului altar, de pe bolta mare si din pronaos, executata de parintele Sofian. Din pacate, dupa anul 1957, marele duhovnic si talentatul pictor de biserici, ajuns mai tarziu staret la Manastirea Antim din Bucuresti, nu a reusit sa finalizeze impodobirea bisericii mari, fiind arestat, impreuna cu ceilalti membri ai "Rugului aprins".

Manastirea Saon

La Manastirea Saon, in biserica mare, sunt adapostite particele din Moastele Sfintilor Vichente, Maxim Grecul, Inochentie mitropolitul, Epictet preotul si Astion monahul, racla cu acestea fiind tot timpul expusa inchinarii pelerinilor.

De asemenea, pelerinul poate admira aici bucati din vesmintele care au apartinut Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Cuvioasei Parascheva si Sfantului Grigorie Decapolitul. In vitrina special amenajata pentru adapostirea acestora se afla si o bucatica din lemnul Sfintei Cruci.

Manastirea Saon - Biserica veche

In biserica veche, de forma dreptunghiulara, foarte spatioasa, cu sfantul altar luminat de doua ferestre mari, construite la rasarit, in dreapta si in stanga peretelui, si de o alta, situata pe partea opusa.

Manastirea Saon

Catapeteasma, frumos sculptata, este construita dupa 1900, usile purtand inscriptiile donatorilor din 1904-1905, iar pictura catapetesmei pe cea a lui Nicolae Durata. Plafonul bisericii este din lemn in forma ovala, sustinut lateral de cate trei stalpi din lemn pe fiecare parte.

Naosul si pronaosul sunt luminate de cate doua ferestre pe fiecare parte, duble, cu grilaje metalice intre ele. Pridvorul este inchis, cu geam deasupra usii de la intrare. Usile, atat cea de la intrarea in pridvor, cat si cea de la intrarea in pronaos, sunt in doua canaturi, din lemn masiv.

Manastirea Saon

Biserica, avand acoperisul din tabla, luminata de cele patru ferestre mari, are o turla mare pe naos, din lemn, in forma octogonala, care este zugravita, in interior, cu stele.

 

Pardoseala lacasului este din parchet, stranele din lemn, simple, vopsite bleu, iar fatadele exterioare sunt tencuite si zugravite in calciu. Cel mai pretios obiect de aici este o icoana din lemn, de mari apreciabile, reprezentand Sfanta Treime, donata de o credincioasa, in anul 1884.

Manastirea Saon - vechea Clopotnita

Clopotnita este ridicata la inaltimea de 20 de metri in fata pridvorului bisericii vechi. Are un postament din beton, care sustine un cadru de patru stalpi, cu grinzi din beton. Aceasta este acoperita cu sindrila.

Manastirea Saon

Clopotele, in numar de cinci, sunt asezate in ordinea dimensiunilor, de la cel mai mare, primul, vechi de o suta de ani, pana la cel mai mic, al cincilea.

Langa clopotnita, tot in incinta interioara, manastirea dispune de mai multe cladiri pentru chilii, unele situate in partea de nord a bisericii vechi si altele in partea de rasarit, unde este spatiu amenajat pentru staretie.

Manastirea Saon

Alaturi de manastire, obstea s-a ingrijit si de cresterea paunilor. Astfel, pelerinii se pot bucura si de minunata faptura a lui Dumnezeu, care impresioneaza prin penajul foarte colorat si bogat.

Manastirea Saon

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 39584

Voteaza:

Manastirea Saon 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • George NebiPostat la 2011-04-04 18:39

    Recomand cu mare placere sa vizitati aceasta Manastire. E superb

  • ion-danut goeaPostat la 2010-09-13 13:59

    mi-a placut descrierea si doresc sa vizitez aceasta manastire

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE