Turnul lui Stefan cel Mare

Turnul lui Stefan cel Mare Mareste imaginea.

"Turnul lui Stefan cel Mare" este clopotnita Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul, din Piatra Neamt. Atat biserica, cat si turnul, fac parte din ansamblul arhitectural "Curtea Domneasca". Terminat de zidit in data de 28 octombrie 1499, turnul-clopotnita isi pastreaza inca si astazi forma lui initiala. Sfantul Stefan cel Mare, ctitorul atator locasuri de cult, a zidit si alte turnuri-clopotnita, insa cel zidit in Piatra Neamt le intrece parca pe toate, in eleganta si in arhitectura.

Pisania sapata in piatra, asezata pe zidul estic al turnului, marturiseste urmatoarele: "Io, Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit aceasta clopotnita impreuna cu doamna sa, Maria, fiica lui Radu voievod, si cu prea-iubitul lor fiu, Bogdan voievod, in anul 7007 (1499), iar al domniei sale anul al 43-lea curgator, octombrie 28."

Turnul Sfantului Stefan cel Mare - Piatra Neamt

Turnul lui Stefan are o inaltime de 20 de metri. Initial, turnul avea inaltimea de 19 metri, insa in secolul al XIX-lea acestuia i s-a mai adaugat un etaj mic. Turnul este zidit in forma de poligon, fiecare latura avand, la baza, lungimea de 5,80 de metri. Pana la inaltimea de sapte metri, acesta este patrat, iar apoi devine octogonal, fiecare colt prezentand cate un contrafort.

Turnurile stefaniene, indeplinind rolul de clopotnite, au servit si ca locuri de refugiu si de aparare impotriva atacatorilor. Camera cea mai de jos, bine intarita si boltita, este izolata de restul turnului, in care se urca pe o scara laterala.

In anul 1957, George Calinescu descria turnul, astfel: "Un turn zvelt, octogonal, pe soclu patrulater, apara ca o sulita aceasta mica fortareata. Parterul, cu bolta semicilindrica si cu doua ferestre mici, in peretii de sud si vest, are intrare directa, pe latura de miaza-zi. Accesul la primul cat se facea printr-o scara mobilă (azi, inlocuita cu una metalica), iar de aici, mai sus, pana la camera clopotelor, pe o scara interioara fixa."

Turnul a fost zidit de Sfantul Stefan cel Mare din blocuri de piatra, delimitate de randuri de caramida. Colturile turnului si contrafortii sunt din piatra slefuita. Din loc in loc, unde blocurile de piatra au fost gaurite, spre a putea fi ridicate la inaltime, acestea aveau bucati de teracota smaltuita si colorata.

Clopotele sunt amplasate in camera superioara, care, datorita arhitecturii arcelor de sustinere, se crede ca era boltita. Astazi, in turn sunt asezate patru clopote: clopotul mare, din secolul al XVII-lea; un alt clopot, din secolul al XIX-lea; doua clopote mai mici, turnate in anul 1979, la Targu Neamt, de catre mesterul Damian.

Pe la jumatatea secolului al XIX-lea, peste camera clopotelor se mai zideste o incapere, destinata pompierilor, care aveau datoria de a supraveghea orasul. In anul 1847, acest foisor al pompierilor nu exista, insa in anul 1861, cand localnicii au contribuit financiar pentru cumpararea unui ceas mare de turn, acesta exista deja.

Primul ceas asezat in Turn ar fi fost adus de la Viena, candva in anul 1861. In ocnita din peretele estic, o tablita amintea despre zidirea foisorului si asezarea in turn a ceasului celui mare: "Ceasul din acest turn a fost donat de Vasile Miteanu, in memoria mosului sau, Nicolae Gridov, in anul 1890." Alte surse sustin ca ceasul cel mare a fost lucrat in Viena, insa in anul 1888. Mecanismul ceasului a fost reparat si schimbat de mai multe ori, de-a lungul timpului.

Ceasul actual al turnului a fost montat in anul 1920, acesta fiind achizitionat de un grup de negustori din Neamt. Pana in vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial, ceasul a functionat fara schimbare. Fiind reparat dupa anul 1960, ceasul a functionat apoi pana in anul 1975. Fiind reparat, iarasi, in anul 1980, ceasul a mai functionat pana in anul 1989. Din anul 2006, ceasul functioneaza iarasi.

"Turnul Sfantului Stefan cel Mare" a fost supus, recent, unui amplu proces de restaurare si consolidare, in cadrul unui proiect cu finantare europeana, care a vizat reabilitarea intregii zone istorice si culturale a orasului.

Turnul Sfantului Stefan cel Mare - Piatra Neamt

Lucrarile de consolidare si restaurare au inclus urmatoarele actiuni: refacerea si curatarea zidariei din piatra, a pardoselilor si a arcelor; inlocuirea acoperisului; consolidarea fundatiei si realizarea unui dren perimetral deversat in canalizare, pentru scoaterea muzeului de sub influenta apelor freatice; repararea balconului din partea superioara a turnului; refacerea elementelor de fier forjat ale balconului; refacerea scarii de acces la camera clopotelor si a ceasului.

Turnul este administrat de Complexul Muzeal Judetean. Potrivit autoritatilor locale, turnul va intra in circuitul turistic al orasului, turistii interesati putand vizita interiorul clopotnitei si micul muzeu cu obiecte de arta medievala, organizat in camerele de la nivelele intermediare. Vizitatorii vor avea acces si in balconul din partea superioara a turnului, unde vor putea vedea mecanismul ceasului si al clopotelor.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2022

Vizualizari: 12983

Voteaza:

Turnul lui Stefan cel Mare 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE