Manastirea Colilia

Manastirea Colilia Mareste imaginea.

Manastirea Colilia este o manastire ortodoxa din localitatea Colelia, judetul Constanta. Aflata in plin centrul Dobrogei, aceasta manastire cu obste de maici are o istorie ortodoxa relativ scurta, ea fiind initial o biserica evanghelica, ridicata pentru germanii stabiliti aici pentru un timp. Complet ruinata, aceasta biserica a fost reconstruita, fiind transformata in manastire ortodoxa.

Inceputul vietii in Colilia este stabilit la inceputul secolului al XX-lea, cand in Dobrogea au venit si s-au stabilit etnici germani care si-au intemeiat sate si gospodarii individuale. Colilia este una dintre aceste asezari de nationalitate germana. In toate asezarile acestora au fost construite lacasuri de cult evanghelice.

In anul 1942 germanii din Dobrogea s-au retras in Germania, statul german pretinzand despagubiri statului roman pentru constructiile existentente pe aceste meleaguri dobrogene, inclusiv pentru lacasurile de cult. Statul roman a platit toata datoria pretinsa de statul german, acesta nemaiavand dreptul la alte revendicari.

 Manastirea Colilia

Istoria Coliliei, localitate situata in centrul Dobragei, este asemanatoare tuturor celor de mai sus pana in anul 1945, cand aceasta a fost populata cu romani care au fost improprietariti cu terenuri si casele deja existente iar lacasul de cult a revenit Biserici Ortodoxe Romane.

In pofida tuturor eforturilor depuse pentru sustinerea acestei localitati, din lipsa conditiilor sociale (dispensar, scoala, etc ) in anul 1963, populatia a inceput sa se retraga spre localitati mai dezvoltate, satul ramanand fara locuitori.

Locuintele din Colilia au fost distruse de intemperiile vremii, in prezent ramanand in picioare doar biserica, si aceasta in stare avansata de degradare si fara acoperis. Cu voia lui Dumnezeu si cu binecuvantarea Prea Sfintitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, biserica nu a fost trecuta cu vederea, ceea ce a dus la infiintarea Sfantei Manastiri a Intrarii Maicii Domnului in Biserica.

 Manastirea Colilia

In anul 2006, in ziua de praznuire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, avand binecuvantarea Preasfintitului Teodosie, doua maici au venit in acest pustiu cu misiunea de a intemeia o manastire ortodoxa pe ruinele parasite.

Impreuna cu alte doua maici, care li s-au alaturat mai apoi, primele doua vietuitoare de la Colilia au infruntat din plin greutatile pustiului. Pentru osteneala lor minunata, Dumnezeu a incununat jertfa lor cu intarirea unei frumoase manastiri. Biserica cea mare a fost reparata si zidita in mai putin de trei ani, sfintirea acesteia avand loc in data de 21 noiembrie 2009, cand manastirea si-a serbat pentru prima data hramul. Biserica cea mare a manastirii este inchinata "Intrarii in Biserica a Maicii Domnului", hram praznuit in data de 21 noiembrie.

 Manastirea Colilia

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Aceasta sarbatoare ne pune inainte ziua in care, dupa traditie, Sfintii Ioachim si Ana au adus pe fiica lor Maria, in varsta de trei ani, la templu. Ea va ramane pana la varsta de 15 ani, ca una care, inca inainte de zamislire, fusese harazita Domnului, de catre pa rintii ei.

In anul 2007 a fost pusa piatra de temelie pentru Paraclisul inchinat Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, zidirea acestuia durand mai putin de sase luni. In acest paraclis se savarsesc sfintele slujbe pe toata durata iernii, intre 21 noiembrie si 23 aprilie. Obstea monahala de la Manastirea Sfantul Ioan Casian a daruit acestui paraclis o minunata catapeteasma de lemn.

Manastirea Colilia 

Ansamblul monahal de la Colilia numara mai multe cladiri, dupa cum urmeaza: biserica cea mare, corpul de chilii, paraclisul, clopotnita si asezamantul social. Apa potabila este adusa dintr-un izvor aflat la circa trei sute de metri de biserica; curentul electric este oferit de o modesta centrala eoliana; caldura este obtinuta de la o centrala pe lemne.

Manastirea ortodoxa se afla astazi in centrul podisului dobrogean, aproape de Cheile Dobrogei, intre satele Gradina si Ramnicu de Jos. Acest asezamant monahal de maici are si o activitate sociala, respectiv adapostirea si intretinerea batranilor lipsiti de posibilitati, fara pensii si cu pensii foarte mici. Astazi, obstea manastirii numara douasprezece vietuitoare.

Teodor Danalache

Manastirea Colilia

 Manastirea Colilia

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 32433

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE