Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni Mareste imaginea.


Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Trecand pe Soseaua Fundeni, care leaga cartierele Colentina si Pantelimon din nord-estul Capitalei, se zareste printre arbori, turla semeata a bisericii de lemn, ridicata pe terenul Scolii Sanitare Postliceale "Fundeni".

 

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Inca din anul 1995, in baza intelegerii dintre P.

F.P. Patriarh Teoctist si Inspectoratul Scolar Bucuresti, s-a hotarat infiintarea unui centru ortodox in cadrul scolii, care sa cuprinda clase pentru studiul religiei. Astfel viitoarele cadre medicale, odata cu ingrijirea suferintelor trupesti ale bolnavilor, vor intari si sufletul acestora in comuniunea cu Dumnezeu.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Prin colaborarea susamintita, P.S. Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar Patriarhal - acum Arhiepiscop al Tomisului, a gandit ca este bine sa se ridice si un lacas Dumnezeiesc, proiect care a primit aprobarea Ministerului Educatiei Nationale, prin ministrul de atunci Andrei Marga, fiind sustinut de Presedintele Romaniei Emil Constantinescu. S-a adoptat proiectul unei biserici din lemn de tip maramuresean, intocmit la S.C. "Cupola-Proiect" S.R.L. din Sighetu Marmatiei, in colaborare cu specialisti din cadrul Institutului de Studii si Proiectari Electrotehnice (I.S.P.E.) Bucuresti. Adaptarea documentatiei de arhitectura apartine arh. D. Lazar.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

In octombrie 2000, P.S. Teodosie Snagoveanul pune piatra de temelie a bisericii, cu participarea unui sobor de preoti si diaconi, in prezenta Directorului Institutului Clinic "Fundeni" - Prof. Dr. Alexandru Oproiu, a profesorilor si elevilor scolii. Ulterior, santierul a fost vizitat de Primarul sectorului 2 - Neculai Ontanu care a promis tot sprijinul necesar.

 Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni     Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Distinsul Prof. Dr. Crin Marcian - directorul scolii si preotul Gheorghe Pop (originar de pe Valea Viseului, Maramures) sunt ctitorii acestei Case a Domnului. Fondurile necesare constructiei provin din surse extrabugetare, la care se adauga daniile in bani oferite de profesori si parintii elevilor.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

In primavara anului 2001 au inceput lucrarile de sapatura; dupa terminarea acestora, s-a turnat fundatia si placa de beton armat. Peste un an, o echipa de dulgheri din Maramures condusa de Petru si Vasile Boris, a ridicat peretii din grinzi de brad si in septembrie-octombrie 2002 s-a construit turnul-clopotnita si acoperisul.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Finalizarea lucrarilor a avut loc in toamna anului 2003. Duminica 19 octombrie 2003 P.S. Sebastian Ilfoveanul, insotit de un sobor de preoti, a oficiat slujba de tarnosire a bisericii. Au participat P.F.P. Teoctist, Patriarhul BOR, I.P.S. Teodosie, Arhiepiscop de Tomis, P.S. Varsanufie Prahoveanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului, personalitati locale si numerosi credinciosi.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Planul bisericii se inscrie intr-un dreptunghi alungit (21,20 x 14,20 m) ale carui colturi sunt tesite; acesta cuprinde pronaosul, naosul amplificat cu doua abside laterale si conca poligonala decrosata a altarului, incadrata de proscomidie si diaconicon.

In fata pronaosului absidiat si pe laturile lungi, se desfasoara un portic cu stalpi ciopliti artistic, legati la partea superioara cu grinda, prin contrafise laterale ("chitusi") ce sugereaza forma unor inceputuri de arcuri. Parapetul acestei galerii la care se ajunge prin scari exterioare, se compune din "mana curenta" si montanti verticali sau intersectati "in cruce".

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Turnul-clopotnita (de 42 de metri) se inalta maret catre cer, crescand din acoperisul cu pante abrupte si muchii frante, invelit cu sita, fiind cel mai inalt lacas de cult din Bucuresti. La partea superioara este incununat de un coif piramidal ascutit, asezat deasupra unui foisor deschis, in decros. Un trunchi de con in consola, incoronat de o Cruce, racordat la parapetul foisorului, incheie partea superioara a acoperisului fatadei vestice; Cruci din metal ornamentate marcheaza varfurile coamei invelitorii bisericii si turnului.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Structura peretilor este formata din grinzi de lemn cu patru fete netede, imbinate "in coada de randunica" si montate pe o fundatie din beton armat, prin mijlocirea unei talpi masive din stejar cu extremitatile prelungite si intersectate in dreptul absidelor.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Streasina proeminenta se compune din capetele grinzilor ce depasesc linia peretilor; prin taierea diferentiata a acestora rezulta console in trepte, pe care sunt prinse in lung, trei blani de lemn late, suprapuse.

In interior, o bolta semicilindrica penetrata de boltile absidelor laterale, acopera pronaosul si naosul. in pronaos, patru stalpi crestati cu ornamente geometrice, sustin planseul corului si turnul-clopotnita. Spre rasarit, doi dintre acestia delimiteaza cele doua spatii sacre. Din pronaos, se ajunge la cafas, printr-o scara de lemn in spirala. Pandant cu scara, in dreapta, se afla pangarul.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Dimensiunile incaperii centrale a naosului se amplifica printr-o bolta octogonala centrala, compusa din suprafete curbe, care se sprijina pe bolta semicilindrica longitudinala; absida altarului, ca si absidele laterale ale naosului, este acoperita cu o bolta in leagan racordata la conturul poligonal prin fusuri semisferice.

Cele trei registre de icoane ale catapetesmei, incoronata de Crucea Rastignirii, sunt separate prin colonete si frize decorative, bogat sculptate in lemn, la Manastirea Neamt. Ferestrele dreptunghiulare de dimensiuni mici, prin care lumina naturala patrunde anevoios, creeaza in interior o atmosfera de intimitate, potrivita pentru rugaciune, smerenie si apropiere de Pronia Cereasca.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

Biserica este amplasata pe o colina usor inaltata, acoperita cu vegetatie si arbori. Accesul dinspre Soseaua Fundeni se face printr-o poarta maramureseana ampla, purtand in ax un mic turn cu flesa, bogat sculptata de aceiasi mesteri maramureseni, in incinta, spre N-V se va construi o clopotnita din lemn, iar spre S-V va fi amplasata incaperea pentru aprins lumanari.

O troita de lemn, prevazuta in coltul de S-E al incintei, langa intrarea in curtea scolii, va marca prezenta acestui lacas sfant si sfmtitor pentru oameni.

Parohia Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni

ro/admin/_files/newsannounce/trei-ierarhi-fundeni-(3).jpg" align=middle border=0>

.

30 Ianuarie 2009

Vizualizari: 23038

Voteaza:

Biserica Sfintii Trei Ierarhi - Fundeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro