Pe copii ii aduce barza

Pe copii ii aduce barza Mareste imaginea.

Exista in popor credinta ca barza aduce pruncul la nastere. Atunci cand copiii intrebau “de ce burtica mamei creste?”, parintii le raspundeau "vine barza". Asa ajungem sa ne intrebam cum a devenit barza un etalon al fidelitatii conjugale si al dragostei de urmasi?

Pentru omul arhaic, prezenta unui cuib de barza pe casa sa, era semn ca va fi ferit de orice rautate. Aura de sacralitate a berzei izvora din calatoria ei anuala spre tarile calde sau lumile „de dincolo”. Din aceasta lume aducea barza copiii.

Acesta era motivul pentru care pleca in fiecare toamna.

Legatura acestei pasari cu nasterea copiilor, poate fi vazuta si in faptul ca oamenii culegeau in vechime o planta numita „ciocul berzei“, planta cu flori albastre in forma de cioc de barza, folosita la descantatul femeilor care nu aveau copii.

Clampanitul berzei era privit ca cel ce aduce sanatate, fertilizeaza ogoarele si alunga spiritele rele.

In credinta populara barza prevesteste ursita: „Oamenii care vad o singura barza zic ca raman singuri, mai cu seama fetele si baietii necasatoriti“, insa fetele care vad prima oara berze cu sot, se vor marita.

Un pacat teribil era supararea berzei. De necazuri mari aveau parte si cei care-i stricau cuibul: casele lor ardeau de la focul pus chiar de barza

Atat de apropiati s-au simtit oamenii de aceste pasari incat au ajuns sa afirme ca „berzele in tara lor se fac oameni, iar la intoarcere redevin pasari“.

.

01 Octombrie 2009

Vizualizari: 13355

Voteaza:

Pe copii ii aduce barza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE