Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice

Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice Mareste imaginea.

Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) are doua zile de praznuire in timpul anului bisericesc: 16 august si 20 octombrie. Acesta face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul sau, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

Sfantul Gherasim s-a nascut in anul 1508 in satul Trikkala din Peloponez. De tanar a fost calugarit in insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare in Muntele Athos. A mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. In acest timp a fost hirotonit diacon si preot de catre Patriarhul Gherman. Va petrece apoi o vreme in Creta si Zakyntos, iar in 1555 a soseste in Kefalonia ( insula in sud vestul Greciei, in Marea Ionica, nu departe de tarm).

Primii cinci ani i-a petrecut intr-o pestera din regiunea Lassi. In anul 1560, Cuviosul Gherasim s-a mutat in Omala, o regiune centrala a Kefaloniei, unde a restaurat o veche biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului si a infiintat o manastire de maici pe care a numit-o "Noul Ierusalim”. Manastirea pe care a intemeiat-o avea un important rol social, purtand de grija celor saraci. In scurt timp, aceasta a devenit un important centru de caritate.

Sfantul Gherasim din Kefalonia

Sfantul Gherasim s-a invrednicit de la Dumnezeu de multe daruri, ajungand vestit pentru vindecarile trupesti si sufletesti pe care le savarsea, si mai ales pentru puterea de a alunga duhurile necurate. Sfantul Gherasim cunoscandu-si dinainte sfarsitul vietii pamantesti s-a mutat la Domnul pe 15 august 1579.

Dupa moartea sa, trupul a fost de doua ori inhumat si deshumat intact, ceea ce a si condus la canonizarea oficiala din partea Bisericii.

Sfantul Gherasim din Kefalonia

In ziua de 20 octombrie 1581, odata cu deschidere mormantului sau, sfintele sale moaste si vesmintele erau intregi, iar mormantul raspandea buna mireasma. Moastele Sfantului Gherasim se gasesc intr-o racla din sticla si argint, in manastire, fiind plasata langa mormantul sfantului.

Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice

Datorita multor minuni pe care le-a savarsit, Sfantul Gherasim din Kefalonia este cunoscut ca protector si tamaduitor atat al bolilor psihice, cat si al persoanelor demonizate. In zilele de praznuire ale Sfantului Gherasim - 16 august si 20 octombrie - , trupul sau este purtat in racla in picioare, pe deasupra persoanelor bolnave.

In anul 1953, imediat dupa ce s-a inregistrat puternicul cutremur de pamant, care a distrus insula Kefalonia in proportie de 90%, au fost foarte multe aratari ale Sfantului Gherasim de-a lungul intregii insule. Cei care au fost vatamati si au fost prinsi in interiorul locuintelor si al cladirilor au spus ca acesta i-a mangaiat si i-a intarit .

Sfantul Gherasim - ocrotitorul insulei Kefalonia

Multi locuitori ai insulei au dat numele copiilor lor, dupa cel al Sfantului Gherasim, avand mare evlavie catre sfant. Mica Biserica a Sfantului Gherasim a fost construita langa mormant si pestera unde a trait. O biserica noua, impunatoare, inchinata Sfantului Gherasim a fost finalizata in 1992.

O biserica cu hramul Sfantul Gherasim din Kefalonia a fost ridicata in New York de catre emigrantii proveniti din insula, la inceputul secolului al XX-lea.

Rugaciune pentru izbavirea de duhurile necurate

"Sfinte Gherasim, podoaba a Kefaloniei si ocrotitorule al ortodocsilor, primeste putina mea rugaciune pentru (numele), care mult se chinuieste. Stiu ca ai primit darul de a-i ajuta pe cei chinuiti de duhurile necurate, si pentru aceasta te rog sa ii dezlegi de legaturile diavolesti cu care este legat. Arata-ti si acum puterea, sfinte, ajutand aceasta faptura care mult patimeste. Stiu ca pe tanarul care vroia sa isi curme viata, aruncandu-se din clopotnita, nu doar ca l-ai tinut in viata, ci l-ai si izbavit de diavolul care il chinuia. Stiu ca pe femeia pe care diavolul voia sa o inece ai tinut-o in chip minunat deasupra apei pana ce maicile au venit sa o ajute. Si nu numai ca nu a murit, dar prin rugaciunile tale a si scapat din ghearele diavolului care o chinuia.

Mare este durerea parintilor care sufera vazandu-si copiii patimind, mare este durerea rudelor cand un om este bantuit de duhurile necurate. Vezi durerea inimii mele, sfinte nu ma lasa. Stiu ca rugaciunea mea este slaba, dar nu pentru credinta mea, ci pentru iubirea ta fata de neamul crestinesc te rog cu inima zdrobita : indura-te, sfinte, si alunga de la (numele) toata lucrarea draceasca , pentru ca el, cunoscand puterea dumnezeiasca, sa duca o viata bineplacuta lui Dumnezeu pana la sfarsitul vietii sale, multumindu-ti pentru ajutorul primit si laudandu-l pe Dumnezeu, Cel ce este minunat intru Sfintii Sai. Amin.”

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

11 August 2022

Vizualizari: 101399

Voteaza:

Sfantul Gherasim din Kefalonia, vindecatorul bolilor psihice 5.00 / 5 din 9 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-10-20 11:40

    Sfinte Gherasim din Kefalonia roaga-te catre Domnul Dumnezeu pentru toti cei ce sufera de bolile psihice,sa le lumineze lor mintea si sa le aduca lor alinare din aceasta boala grea,Amin!

  • Camp ObligatoriuPostat la 2012-06-12 22:57

    Vindecatorul demonizatilor. Asa zisele boli psihice sunt in proportie de 90% cazuri de demonizare. Acatistul acestui sfant se citeste cu binecuvantare in special de cei catalogati cu "boli psihice". Este trist cum dupa cazul nefericit de la Tanacu nu mai exista demonizati si "bolnavi psihici".

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE