Fiul a luat trup, ca omul sa se intoarca la Dumnezeu

Fiul a luat trup, ca omul sa se intoarca la Dumnezeu Mareste imaginea.

Din iubire a creat Dumnezeu lumea si tot din iubire S-a intrupat. Iar cand a decis sa vina printre noi ca Om, a ales sa vina ca un Prunc. Ar fi putut sa ne copleseasca dintru inceput cu puterea Sa, asa cum avea sa o faca pe Muntele Tabor, dar nu, a ales sa vina smerit. Nu dorea sa-l sperie pe om, ci sa-l vindece.

Coboara la omul cazut in pacat pentru a-i reface chipul.

Si nu coboara doar ramanand ceea ce era - Dumnezeu, ci luand si ceea ce nu era - firea omeneasca, fara a inceta sa piarda ceea ce era. Ochii omenesti au devenit ochi ai lui Dumnezeu Cuvantul, iar gura omeneasca a devenit gura lui Dumnezeu Cuvantul. Cel nevazut cu ochii trupesti, necuprins cu mintea si neatins cu mainile, Se face Om vazut cu ochii, ascultat cu urechile, inteles cu mintea si atins cu mainile.

A devenit Fiul omului, ca noi sa devenim fii ai lui Dumnezeu. A ales sa Se nasca din Fecioara Maria, ca noi sa ne nastem tainic din Duhul Sfant. Asadar, atunci cand praznuim venirea lui Dumnezeu catre oameni, praznuim si chemarea si intoarcerea noastra catre El.

Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos este mai presus de fire si de intelegere. "Ce sa zicem? Ce sa graim? - se intreaba Sfantul Ioan Gura de Aur cu privire la acest praznic - Caci ne spaimanteaza minunea! Cel vechi de zile S-a facut prunc; Cel ce sade pe scaun inalt si preainaltat Se pune in iesle; Cel nepipait, si simplu, si nealcatuit din parti si fara de trup Se infasa de maini omenesti; Cel ce rupe legaturile pacatului Se infasura cu scutece, fiindca aceasta o voieste. Caci voieste sa faca necinstea cinste, sa imbrace neslavirea cu slava, sa arate hotarul ocararii chip de fapta buna. Pentru aceea Se imbraca cu trupul meu, ca eu sa-L incap pe Cuvantul Lui".

Fiul vesnic al lui Dumnezeu-Tatal Se naste din Fecioara fara tata pe pamant. Amintim ca Dreptul Iosif nu este tatal Sau dupa trup, ci tata adoptiv, pentru ca Maica Domnului sa nu fie supusa ocarii ca a nascut in afara casatoriei. Din acest motiv Iosif nu apare pictat impreuna cu Pruncul si cu Maica Sa in icoana Nasterii Domnului. Dreptul Iosif apare in cel de-al treilea registru, separat de Fecioara Maria si de Prunc, pentru a arata ca el este doar purtatorul de grija al celor doi, nefiind implicat in nici un fel in Nasterea care a avut loc.

Pentru ca omul nu se mai putea vindeca singur de ranile caderii in pacat, Fiul Se intrupeaza. Dezleaga legaturile cu legaturi. Este infasat cu scutece ca sa dezlege legaturile pacatelor noastre: "Cu scutecele tale dezlegi legaturile greselilor si cu multa saracie pe toti ii imbogatesti, Indurate; ca, venind in ieslea dobitoacelor, izbavesti pe oameni din dobitocia rautatii, Cuvinte al lui Dumnezeu, Cel ce esti fara de inceput" (Utrenia dinaintea Nasterii Domnului, Cantarea a 9-a).

Mantuitorul Se intrupeaza si Se naste ca Om din Fecioara Maria numai dupa ce primeste acordul liber al Maicii Domnului: "Fie mie dupa cuvantul tau" (Luca 1, 38). Acest lucru inseamna ca pentru a Se naste tainic in noi asteapta consimtamantul nostru. Ca El sa fie prezent in noi prin har, sa ne innoiasca si sa ne daruiasca chipul Sau e nevoie de acordul nostru.

In concluzie, nu avem niciun castig sa stim ca Hristos a venit pe pamant numai in trupul pe care l-a primit de la Fecioara Maria. Important este sa-L stim prezent in trupurile noastre.
Fiind in noi, saracia se va preface in bogatie duhovniceasca, intristarea in bucurie, nelinistea in pace, rautatea in bunatate, necunoasterea in intelepciune, suferinta in mangaiere si moartea in inviere.

Adrian Cocosila

.

17 Decembrie 2012

Vizualizari: 17142

Voteaza:

5.00 / 5 din 7 voturi.

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2012-12-17 22:07

    Numai prin coborarea Fiului lui Dumnezeu la noi si prin asumarea de catre El a conditiei umane, natura omeneasca putea fi inaltata: "Logosul a coborat la noi, pentru ca noi nu eram capabili sa ne ridicam la inaltimea Sa" (Sf. Grigorie de Nyssa)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE