Un nou protopop in slujba lui Dumnezeu si a Bisericii

Un nou protopop in slujba lui Dumnezeu si a Bisericii Mareste imaginea.


Un nou protopop in slujba lui Dumnezeu si a Bisericii

 

In luna martie a fost marcat un nou eveniment important in viata Eparhiei Covasnei si Harghitei: investirea preotului Ioan Bercu ca protopop al Protopopiatului Ortodox Sfantu Gheorghe.

 

Slujba de hirotesie a fost savarsita de Prea Sfintitul Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, alaturi de un numeros sobor de preoti, la Catedrala Ortodoxa "Sfantul" Nicolae din municipiul Sfantu Gheorghe. Catedrala a fost arhiplina, iar evenimentul s-a bucurat de o larga apreciere in randul participantilor, preoti si credinciosi.

 

PS Ioan Selejan a rostit cu acest prilej si un frumos cuvant de invatatura din care am retinut cateva idei:

 

"Orasul Sfantu-Gheorghe este un oras al unui sfant si, deci, nimeni nu-l poate lua in proprietate. Binecuvantati de Dumnezeu au fost inaintasii care au spus ca incredinteaza aceasta localitate mica sub pavaza Sfantului Gheorghe.

 

 

Putini protopopi au sansa de a fi protopopii orasului unui sfant. Sunt atatea patriarhii, episcopii si parohii, dar nu multe poarta numele unui sfant. Sunt multe demnitati de slujire in biserica, dar protopopul are o hirotesie speciala, pentru ca este intaiul dintre preoti si trebuie sa fie cel mai bun exemplu in toate.

 

Daca administratia civila se ocupa de problemele administrative, protopopul cu episcopul se ocupa de administrarea harului lui Dumnezeu, de calauzirea credinciosilor pe calea mantuirii. E o misiune foarte importanta in Biserica pentru cel ce ia jugul protoieriei pe umarul sau.

 

Protopopul trebuie sa colaboreze cu toti epitropii, consilierii parohiali, si sa participe la consiliile parohiale cand se discuta probleme deosebite.

 

Alaturi de celelalte institutii administrative ale statului, protopopiatul va fi o institutie bisericeasca cu randuieli stabilite in legiuirile bisericesti cu scopul de a duce turma lui Hristos pe cararea mantuirii.

 

Preotii trebuie sa duca credinciosii pe drumul batatorit de doua mii de ani de stramosii nostri, drum care duce la usa raiului.

 

Romanii din zona aceasta s-au strans in jurul Bisericii, in timp ce parohiile greco-catolice de aici si-au pierdut credinta si limba. Acest lucru nu s-a intamplat, insa, in parohiile in care slujesc preotii ortodocsi. Cei care au parasit ortodoxia si-au pierdut si credinta si graiul, in comunitatile lor se mai roaga doar clopotul bisericii, caci limba acestuia n-o poate taia nimeni niciodata.

 

Preotii de aici sunt majoritatea foarte tineri, hirotoniti dupa infiintarea Episcopiei noastre. De aceea, ei trebuie ajutati pentru a putea razbate prin greutatile acestei vieti si pentru a-si duce viata de buni pastori sufletesti in parohiile lor.

 

Venind spre Sfantu Gheorghe ma intrebam daca va fi cineva in biserica sau vor fi numai preotii? Multumesc lui Dumnezeu pentru ca nu v-ati lasat credinta din cauza "fulgerelor" de la televizor, care il rastignesc din nou pe Hristos. Cei ce fac acum acest lucru sunt tot de neamul celor de acum doua mii de ani, dar noi n-am contestat niciodata dumnezeirea Mantuitorului, cuvintele profetilor din Vechiul Testament, ci purtam in sufletele noastre Scripturile. De aceea, sa ne aducem aminte de Cel ce calatoreste din nou pe drumul crucii si e iarasi incununat cu spini de fratii sai.

 

Ma bucur ca ii puneti pe copii la adapostul bisericilor, caci din cand in cand fiara din Apocalipsa incearca sa rupa Capul Bisericii, pe Hristos. Dumnezeu sa binecuvanteze lucrarea noastra duhovniceasca si sa-l intareasca pe protopopul Ioan si pe toti preotii.

 

Calatoriti cu nadejde spre Ierusalim, spre Golgota, caci Hristos este scuipat, batut, biciuit, rastignit de fratii nostri in fiecare zi. Cei care venim la biserica il vom vedea pe Hristos rastignit, pus in mormant, intru bucuria Invierii la miezul noptii de Sfintele Pasti."

 

Apoi, Prea Sfintitul Ioan l-a prezentat multimii pe protopopul Ioan Bercu, scotand in evidenta activitatea de 30 de ani de pastoratie in parohiile Targu Secuiesc si Zabala.

 

In incheiere, parintele protopop Bercu a spus in cateva cuvinte ce inseamna demnitatea de protopop, a prezentat o scurta istorie a protopopiatelor din zona noastra si a protopopilor care le-au condus de-a lungul vremurilor. Mesajul proaspatului protopop de Sfantu Gheorghe, parintele Ioan Bercu, il constituie formula "ora et labora" - rugaciune si munca pe ogorul Domnului-, aceasta constituind cheia vietii sale ca preot in trecut si ca protopop in prezent si viitor,

Dumnezeu sa-i daruiasca har, spor in activitatea de protopop si putere de munca!

 

Pr. Sebastian Parvu

 

 

 

 

.

29 Martie 2007

Vizualizari: 10321

Voteaza:

Un nou protopop in slujba lui Dumnezeu si a Bisericii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE