A existat sau nu Regele David?

A existat sau nu Regele David? Mareste imaginea.

A existat sau nu Regele David?

Regele David este unul dintre cele mai cunoscute personaje biblice. Despre acesta Sfanta Scriptura spune ca a fost un om "dupa inima lui Dumnezeu”. Este prezentat ca cel mai mare dintre imparatii israeliti, iar intruparea Mantuitorului avea sa se realizeze pe calea liniei sale genealogice. In pofida acestui rol fundamental pe care l-a avut pentru istoria Israelului, pana recent, nu s-a cunoscut nicio dovada in afara Bibliei, care sa ateste existenta sa. Din acest motiv multi cercetatori s-au indoit de existenta Regelui David.

In vara anului 1993, un arheolog avea sa faca o descoperire uimitoare. Dr. Avraham Biran si echipa sa efectuau sapaturi in locul numit Tell Dan, situat in nordul Galileei ,la baza Muntelui Hermon. Dovezile au indicat ca acesta este locul tinutului lui Dan mentionat in Vechiul Testament.

Echipa a descoperit ruinele unei impunatoare curti regale. De asemenea, au fost descoperite fragmente dintr-o lespede din bazalt, continand inscriptii in limba aramaica. Lespedea contine treizeci de linii scrise insa niciuna din aceste propozitii nu este completa. Literele pastrate sunt usor de citit. Doua dintre linii incud expresiile "Imparatul lui Israel” si "Casa lui David”.

Regele David

Aceasta este prima referire la Imparatul David gasita in afara Bibliei. Descoperirea a facut ca multi cercetatori sa-si reconsidere perspectiva asupra istoricitatii regatului davidic.

Ceramica descoperita in apropiere, i-a permis lui Biran sa argumenteze ca acea lespede dateaza din primul sfert al sec. al IX  i.Hr , aproape la o suta de ani dupa moartea lui David.

Echipa de traducatori a descoperit ca aceea inscriptire facea referire la un razboi intre israeliti si aramei, despre care Biblia afirma ca s-ar fi desfasurat in aceasta perioada. Potrivit inscriptiei, un conducator al arameilor, probabil Hazael, este biruitor asupa lui Israel si Iuda. Lespedea a fost realizata pentru a celebra infrangerea celor doi regi.

Inscriptia de la Tell Dan


In 1994 alte doua piese au fost descoperite continand inscriptii ce fac referire la Ieroham, fiul lui Ahab, conducator peste Israel, si Ahaziah, care era conducator peste "Casa lui David” sau Iuda. Aceste nume si fapte corespund informatiilor pe care le gasim in capitolele 8 si 9 din II Regi.

Dr. Hershel Shanks afirma: "Lespedea aduce la viata textul biblic intr-o maniera foarte dramatica. Ne ofera de asemenea mai multa incredere in realitatea istorica a textului biblic”.

Aceasta descoperire a confirmat o serie de lucruri. Mai intai, utilizarea expresiei „Casa lui David” implica faptul ca a existat o dinastie davidica care a condus Israel. Putem conclude, atunci, ca regele David a existat ca personaj istoric.  In al doilea rand, imparatiile lui Iuda si Israel apar ca importante entitati politice dupa cum Biblia le descrie. Cercetatorii le-au perceput pe aceste o buna vreme ca state insignifiante.

Dr. Bryant Wood rezuma importanta acestei descoperiri astfel: ”In zilele noastre, multi cercetatori, au o perspectiva extrem de critica si rezervata fata de acuratetea istorica a multor intamplari consemnate in Biblie. Multi oameni de stiinta au afirmat ca nu au existat David sau Solomon, dar acum avem o dovada clara, in afara textului biblic, care il mentioneaza pe David.”

Radu Alexandru

14 Iunie 2010

Vizualizari: 19564

Voteaza:

A existat sau nu Regele David? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE