Desenele animate, ecou al starii launtrice

Desenele animate, ecou al starii launtrice

Desenele animate sunt asociate, de cele mai multe ori, cu perioada copilariei, cu acea perioada in care fiecare dintre noi se putea bucura de o lume frumoasa, de o lume mai buna si mai curata. Oprindu-ma adesea asupra multora dintre desenele actuale, am ajuns sa imi pun insa intrebarea: Cata copilarie mai exista / mai regasim in desenele animate de astazi ?

Desenele animate, ecou al starii launtrice

Desenele animate sunt realizate de "cei mari", pentru "cei mici". Cei mari insa, "mari" mai mult cu varsta, decat cu mintea si cu inima, au pierdut curatia si bucuria simpla a copiilor, ajungand sa creeze desene animate potrivit starii lor launtrice.

De aici pot rezulta mai multe neajunsuri, cel mai periculos dintre toate parandu-mi-se a fi insa acela ca, prin realizarea de noi desene animate, "cei mari" pot schimba mintea "celor mici" potrivit dorintelor, patimilor si poftelor lor.

Astfel, cele mai multe dintre desenele animate actuale pot fi vazute si de adolescenti si oameni mari, in acestea aparand adesea lucruri greu de inteles pentru mintea unui copil mic. In desenele animate actuale s-au strecurat, constient sau nu, aproape toate patimile societatii actuale, pe care un copil, de unul singur, nu le-ar percepe prea usor.

Desenele animate actuale infatiseaza o lumea rea, diabolica si in stare dezintegrare morala. Tehnologia, setea de putere, violenta si trupescul constituie ingrediente indispensabile pentru desenele animate actuale. Datorita acestora, copiii ajung predispusi spre violenta si insensibili la durerea celor de aproape.

Pentru influenta lor puternica asupra copiilor, desenele animate au ajuns sa fie vazute drept o "noua putere" a lumii, cele mai multe acestea fiind realizate in baza a nenumarate studii si cercetari, ele insumand mai multe mijloace prin care se transmit mesajele subliminale.

Comportamentul copiilor este puternic influentat de lucrurile cu care acestia isi hranesc mintea, de cele mai multe ori, imaginatia detronand cu succes realitatea. Copiii renunta la a mai fi copii, preferand sa faca pe durii, intr-o lume a violentei si a luptei pentru putere. Pentru aceasta, personajele fictive din desenele animate devin adesea, pentru copii, adevarati idoli si modele de urmat.

Prezenta violentei verbale si fizice, in desenele animate (studiu CNA)

Consiliul National al Audiovizualului, in urma initiativei de "Evaluare a reprezentarii violentei in programele televizuale", s-a pronuntat si asupra prezentei violentei in desenele animate, efectuand o monitorizare a programelor de desene animate difuzate de cele trei canale tematice prezente pe piata audiovizualului romanesc: Cartoon Network, Jetix si Minimax.

Subiectul monitorizarii a fost violenta fictionala sub cele doua forme: fizica si verbala. Forme de violenta fizica: lovituri, bataie, ranire (cu obiecte), ranire (cu arme), crima, tortura, luare de ostateci, privare de libertate, talharie, explozie, accident, violenta de masa, distrugeri, altele. Forme de violenta verbala: certuri, injurii, ridicare de ton, tipat, limbaj licentios, obscen, calomnie, insulta, ridiculizare, atac la persoana, amenintare, argou, altele.

Monitorizarea s-a desfasurat timp de doua saptamani, in perioada 01-14 februarie 2006 si a totalizat 637 de ore de emisie pentru cele trei canale. In perioada monitorizata, pe ansamblul celor trei canale de desene animate s-au inregistrat 7.581 de scene de violenta, dintre care 4.908 de scene de violenta fizica (65%) si 2.673 de scene de violenta verbala (35%).

Dintre canalele analizate, Cartoon Network prezinta un numar mai mare de scene de violenta decat celelalte doua canale, atat ca violenta fizica, dar si ca violenta verbala. In privinta canalelor Jetix si Minimax datele indica, pentru perioada de analiza un volum mai mare de violenta verbala la Jetix, in timp ce la Minimax predomina violenta fizica.

Desenele animate, in cautarea copilariei pierdute / furate

In virturea puterii pe care inca o au, prin curatenia si simplitatea lor, desenelor vechi ar trebui sa li se dea sansa de a reinvia o copilarie pe care nu o mai avem, pierduta sau furata. Desenele animate vechi erau insotite intotdeauna de mult joc. Astfel, inainte sau dupa fiecare episod de desene animate, copiii petreceau ore intregi in aer liber, impreuna cu ceilalti copii, jucand fel de fel de jocuri. Acele desene animate nu afectau negativ comportamentul social al copiilor.

Desenele animate actuale au pierdut insa legatura cu viata reala, jocul in aer liber aparand ca "lipsit de gust", inaintea copilului care si-a hranit mintea cu o portie de desene animate cu roboti si violenta. Iar daca jocul inca exista, el s-a denaturat intr-atat de mult, incat a devenit mai mult "o lupta de strada, la categoria mica".

Viteza, care caracterizeaza societatea contemporana, s-a strecurat vicleneste si in pedagogia copiilor. Astfel, nemaintelegand rosturile de baza ale familiei, multi dintre parinti isi doresc ca cei mici sa creasca rapid, nedandu-si seama ca ii lipsesc pe acestia de zestrea inestimabila a copilariei. La randul lor, si majoritatea copiilor isi doresc sa ajunga cat mai repede maturi, nedandu-si seama ca astfel se lipsesc de una dintre cele mai minunate si odihnitoare perioade din viata lor.

Cum sa mai fie copiii copii, cand parintii lor au uitat ce inseamna sa mai fii copil. Pentru ca cei mici sa poata creste sanatos, nesarind nici una dintre etapele maturizarii lor, parintii trebuie sa redevina copii.

Deci, pentru a putea fi alaturi de cei mici insa, parintii trebuie ca mai intai sa-si redescopere propria copilarie, pe care au dat-o uitarii. In cazul in care unii parinti nu au avut o copilarie vrednica de adus aminte, nu cred ca este tarziu ca ei sa inceapa acum, la maturitate, sa isi traiasca acea copilarie pe care nu au avut-o niciodata.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 10672

Voteaza:

Desenele animate, ecou al starii launtrice 0 / 5 din 0 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

  • ALEXANDRA STRIBLEAPostat la 2011-06-16 21:39

    nu ar trebui sa ne mire ce se intampla in ziua de azi ci sa ne deschida mintea ca toate prorociile si toate semnele din urma se implinesc si nu tre sa ne gandim ca o sa fie mai bine...o sa fie mai rau pt ca asta vrea politica sa ne distruga,vor sa fure lumea pe care Dumnezeu o facut-o,sa o domine si poate vor crede ca vor reusi dar se vor insela pt ca nimic nu este mai mare ca puterea Domnului.sa lasam desenele si sa le vorbim copiilor nostri despre Dumnezeu ca sa creasca cuminti si pregatiti pt ce va urma...

  • Marioara MihelePostat la 2011-06-16 17:05

    Asa este Lidia pe multi producatori nu-i intereseaza impactul care il au aceste "desne " asupra copiilor ,ii intereseaza doar partea comerciala ..Si asta este rau ca nu se i-a atitudine, ca aceste desene care au tenta violenta sa nu se mai difuzeze ..Poate cineva cu iubire mare de copii si cu putere de decizie sa ne auda strigatul mut ....

  • Marius Calatoiu Postat la 2011-06-16 16:27

    Adevarat, dar nimic nou. Pe vremea copilariei maturilor de astazi erau cateva minute de desene animate pe zi... doza nesemnificativa... si f. cenzurate de pudoarea comunista. Dar daca observi corect de ex. Tom&Jerry prezinta o viloenta continua, desi intr-o forma dragalasa (mai periculos chiar). @Chistol Gicu De unde stii cum arata dracii? Doar sunt fiinte spirituale-nevazute. Spunea o maica sfanta ca a vazut un drac in toata uratenia lui si ca ar prefera sa mearga toata viata pe carbuni incinsi decat sa mai vada o data un drac.

  • Radu GrigorescuPostat la 2011-06-15 18:08

    sincer,niciodata nu m-am omorat de grija violentei de la TV,mai ales in desene.cand eram mic ma uitam la greu(introvertit) si am vazut multe tampenii(amuzante,nu violente) acolo,si nu consider ca m-au afectat direct.si oricum anumite doze de violenta vor exista in orice,nu cred ca asta e problema,desi .din contra ,desenele ''educative'' si ''non-violente'' mi se par trase de par din dorinta de a nu fii violente iar cele educative sunt un raspuns al pietei pentru parintii care doresc ca copii lor sa fie cat mai destepti si educati astfel ''ca cei mici sa creasca rapid'' cum spune autorul.

  • axente manicaPostat la 2011-06-15 17:30

    De fapt, majoritatea emisiunilor tv sunt nocive,nu numai copiilor. In ce priveste desenul animat, nu se mai urmareste decat aspectul comercial. Sa nu uitam ca nici comediile nu mai au acea copilarie si nevinovatie pe care o intalneam la Chaplin sau Stan si Bran... Am un amendament: filmul "Avatar" nu este destinat copiilor...

  • ionel nicu raduPostat la 2011-06-15 16:43

    Cea mai buna masura impotriva acestor tip de desene animate, este de a evita vizionarea acestora, ceea ce duce in mod automat la scaderea ratingului emisiunii respective, ceea ce duce in mod automat, mai devreme sau mai tarziu la desfiintarea emisiunii respective sau la schimbarea ei. Audiovizualul functioneaza pe legea Ratingului care este in principiu simpla: se da pe post ceea ce cere de catre public. NOI avem deci puterea sa schimbam ceea ce se difuzeaza si asta doar printr-un simplu click pe buton.

  • Desanca TismanarPostat la 2011-06-15 15:28

    Frumos articol!Un strigat de rechemare la curatenie a societatii care a luat calea pierzaniei. Parinti , nu va lipsiti copiii de copilarie ! Cine nu stie sa fie copil inseamna ca nu a trait...

  • Felicia UngureanuPostat la 2011-06-15 12:59

    Intr-adevar, desenele animate, asa cum le stim noi, sunt foarte rare, iar parintii ar trebui sa fie foarte atenti ce lasa copiilor sa vada. Noi de exemplu nu lasam deloc copilul la TV tocami pentru ca nu putem controla ce e pe post. Mai degraba cumpar DVD-uri cu ceea ce consider ca este adecvat varstei lui, unele doar pentru distractie altele mai inteligente. Sincer, pe mine ca adult ma speriee acele desene animate difuzate la TV (grotesti, nefiresti care n-au nici o legatura cu conceptul in sine).

  • vasile cirdeiPostat la 2011-06-15 12:30

    Putem oare sa oprim difuzarea acestor desene animate nocive? Evident ca nu. Sau mai bine sa-i ajutam pe cei mici sa aleaga,daca mai au ce. Daca nu sa oprim televizorul.Nu va fi usor sa-i convingi. Sau poate ne este greu pentru ca vrem sa le urmarim si noi.....? Bun articolul.

  • Chistol GicuPostat la 2011-06-15 11:58

    ...de exemplu renumitul film "avatar" ,personajele in rolurile bune au picioare de animal,coada, chipuri hidoase de draci si cica is fiinte bu la inima etc..iar personajele rele sunt oamenii...e trist ce se intampla

  • Lidia MusatPostat la 2011-06-15 10:32

    Pe langa violenta verbala si fizica din aceste desene, apar foarte multe figuri sinistre, hidoase sau aluzii, chipurile inofensive, la magie. Faptul ca , desi se stie de mult ca sunt nocive, in continuare sunt vizionate si nimeni si nimic nu schimba ceva, ma face sa cred ca exista o intentie in difuzarea acestor orori. Si nu una buna, evident...Dupa mine, care acum acum copil mic, ele sunt intr-un fel "baza" viitoarelor probleme ale parintilor cu copii ce vor fi violenti, vor consuma droguri sau vor zace in fata computerilor, cu privirea lipsita de expresie...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact