Mormantul lui Caiafa

Mormantul lui Caiafa Mareste imaginea.

La sfarsitul anului 1990, una dintre cele mai importante descoperiri, din domeniul arheologiei biblice a Noului Testament, avea sa fie adusa la lumina in Ierusalim. Mormantul lui Caiafa, Mare Arhiereu in Ierusalim, in vremea mortii Mantuitorului, reprezinta una dintre putinele dovezi, in afara textelor biblice, referitoare la Caiafa.

Cine a fost Caiafa?

Iosif Caiafa a fost un Mare Arhiereu iudeu intre anii 18 – 36 d.Hr, numit de catre Valerius Gratus, guvernatorul roman al Iudeii care l-a precedat pe Pontiu Pilat. Anna a fost la randul sau Mare Arhiereu intre anii 6- 15 d.Hr fiind socrul lui Caiafa. Chiar si dupa iesirea din functie, Anna se bucura de un mare respect si de aceea si el a fost implicat in cazul judecarii lui Hristos.

Cunoscutul istoric evreu Iosif Flaviu, face referire la Marele Arhiereu Iosif Caiafa: "Valerius Gratus... procurator al Iudeii... a data arhieria lui Simon, fiul lui Camitus; acesta posedand aceasta demnitate nu mai mult un an, Iosif Caiafa a fost numit ca succesor”.

Cercetatorii sustin faptul ca numele Caiafa ar fi fost de fapt o porecla pe care un stramos al sau o primise (in limba aramaica "caiafa” inseamna "cos”, probabil de la "facator de cosuri”). Tot Iosif Flaviu il numeste in alta parte "Iosif cel numit Caiafa”.

Hristos inaintea lui Caiafa

Referinte biblice despre Caiafa

Evangheliile dupa Matei, Luca, Ioan, precum si Faptele Apostolilor amintesc despre Marele Arhiereu Caiafa si rolul acestuia in complotul de a-L crucufica pe Hristos.

• "Atunci arhiereii si batranii poporului s-au adunat in curtea arhiereului, care se numea Caiafa.” (Matei 26, 3)
• "Iar cei care au prins pe Iisus L-au dus la Caiafa arhiereul, unde erau adunati carturarii si batranii.” (Matei 26:57)
• "Deci Anna L-a trimis legat la Caiafa arhiereul.” (Ioan 18:24)
• "Si Anna arhiereul si Caiafa si Ioan si Alexandru si cati erau din neamul arhieresc ...” (Faptele Apostolilor 4:6)

Mormatul lui Caiafa

In 1990, muncitorii care lucrau la largirea unei strazi in Ierusalim, au descoperit o camera funerara ce adopstea 12 osuarii din piatra.

Osuarul lui Caiafa

Arheologul Zvi Greenhut, a condus sapaturile in timpul carora au fost descoperite ramasitele a 63 de persoane. Arheologul descrie astfel evenimentul: "Era o zi friguroasa la sfarsitulul lunii noiembrie cand am primit vestea de la din partea Autoritatii Antichitatilor din Israel ca a fost descoperita o veche camera funerara... Cand am ajuns am observat ca acoperisul camerei se prabusise. Insa atat timp cat am ramas afara am putut observa patru osuare, in camera centrala a pesterii. Pentru un arheolog era o dovada clara ca aceasta reprezinta un mormant evreiesc...Asa se face ca am descoperit locul de odihna al familiei Caiafa ....”

Doua din cele 12 cutii din piatra au numele Caiafa inscris pe ele, iar pe una apare inscriptia "Iosif, fiul lui Caiafa”. In interiorul acestui sarcofag se afla ramasitele unui barbat de aproximativ 60 de ani, alaturi de oasele unei femei si a patru tineri.

Importanta acestei descoperiri, prin care arheologii au confirmat existenta acestui personaj al Noului Testament, este aceea ca se inscrie intr-o mai mare line de alte descoperiri care confirma acuratetea istorica a Sfintei Scripturi.

Radu Alexandru

18 Iunie 2010

Vizualizari: 6440

Voteaza:

Mormantul lui Caiafa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE