Virgil Candea

Virgil Candea

Virgil Candea s-a nascut in Focsani, pe 29 aprilie 1927. Studiile primare le-a facut la Bucuresti, la o scoala de pe soseaua Kiseleff - intre biserica Mavrogheni si Muzeul taranului Roman.

Anii de liceu i-a petrecut in Colegiul "Sfantul Sava" din Bucuresti. Aici i-a avut ca profesori pe Serban Cioculescu - limba franceza; marele dramaturg Eugen Ionescu; Pamfil Georgian - istorie; Emil Arghiriade - matematica, Ionescu-Bif si Traian Pop; greaca si latina - Andrei Marin; limba romana - Stefan Pop, Gheorghe Banea, D. Ilioasa; stiinte naturale - C.S. Antonescu si A. Mumuianu; muzica - Nicolae Lungu s.a.m.d.

Dintre colegii sai de aici amintim pe Dionisie Gherman, mai tarziu renumit istoric in Germania, viitorul compozitor Pascal Bentoiu, Ion Dumitru-Snagov, impatimit culegator de documente din arhivele Vaticanului, heraldistul Jean-Nicolas Manescu, istoricul Dinu C. Giurescu, istoricul de arta Vasile Dragut, lingvistul Dragos Mihaescu, etc.

A urmat studii universitare la Bucuresti (Stiinte juridice - 1945 - 1949, Filosofie - 1945-1949, Teologie - 1951-1955), primind diploma de Doctor in Filosofie in 1970, pentru teza "Filosofia lui Dimitrie Cantemir“. Marturiseste ca nu a fost multumit de cursurile de la Facultatea de Filosofie, afectata de reforma invatamantului din 1948, motiv pentru care urmeaza Institutul Universitar de Teologie Ortodoxa, in perioada 1951-1955. Asa se numea fosta Facultate de Teologie, exclusa de comunisti din Universitate.

La formarea sa mai trebuie adaugati cei unsprezece ani petrecuti la Biblioteca Academiei Romane, alaturi de reputati cercetatori in istoria mentalitatilor (cum a fost Alexandru Dutu), specialisti in manuscrise si carti vechi (Gabriel Strempel), istoria artei (Remus Niculescu si regretatul Teodor Enescu), istoria muzicii (nimeni altul decat Viorel Cosma), istoria literaturii universale (prietenul meu de astazi Sorin Alexandrescu) si multi altii.

Virgil Candea si duhovnicii

A fost format duhovniceste de parintele Gheorghe Rosca, imbunatatit si cult preot basarabean. S-a intalnit si s-a spovedit la parintele Cleopa Ilie, prezent pe atunci la Manastirea Slatina - Suceava. A avut o legatura stransa cu parintele Petroniu Tanase, actualmente staretul Schitului romanesc Prodromul, din Sfantul Munte Athos si s-a aflat zeci de ani in apropierea parintelui Constantin Galeriu, in parohia "Sfantul Silvestru“. I-a cinstit pe parintii Sofian Boghiu si Adrian Fagetean, de la Manastirea Antim si a legat o stransa prietenie cu parintele Dumitru Staniloae, care aminteste in scrierea "Sfanta Treime sau La inceput a fost iubirea“ - ca o anumita rugaciune (a Sfantului Simeon Noul Teolog), i-a fost semnalata de catre profesorul Virgil Candea.

Virgil Candea - slujitorul stiintei si al credintei

Virgil Candea a descoperit in anul 1948, manuscrisul original in limba latina a operei "Cresterea si descresterea Imperiului Otoman“ scrisa de Dimitrie Cantemir, manuscris descoperit in depozitul de carte al bibliotecii Houghton a Universitatii Harvard din Cambridge, Massachusetts. Aceasta descoperire a fost catalogata in acea vreme, drept „cea mai senzationala dintre descoperiri in domeniul literelor romanesti“, potrivit lui Dan Zamfirescu.

In desertul Libanului a descoperit "Letopisetul Tarii Romanesti“ (1291-1664), cea mai veche cronica romana, pastrata numai prin versiunea araba a lui Macarie Zaim. Cronia a fost tradusa in limba romana de fiica sa, Ioana Feodorov.

A descoperit lucrarea cu titlul "Pacea Inteleptului si turbarea hulitei lumi“, care nu este nimic altceva decat prima traducere araba a "Divanului“ lui Dimitrie Cantemir. Amintim ca aceasta carte a circulat timp de doua secole (XVIII si XIX) ca opera anonima, sau a fost atribuita Sfantului Vasile cel Mare.

A descoperit icoanele melkite, in Liban, pentru care a primit distinctia "Ordinul national al Cedrilor“ de la presedintele Libanului, Charles Hellou.

Mai apoi, avea sa descopere icoane melkite si la colectionari particulari din Romania, fara ca acestia sa fi stiut ce lucrari de mare pret aveau in casa.

Virgil Candea - repere biografice

In perioada 1950-1961 a fost sef al Sectiei de documentare la Biblioteca Academiei Romane, director al Secretariatului Asociatiei Internationale de Studii sud-est europene (1963-1968) si cercetator stiintific principal la Institutul de Studii sud-est europene (1968-1972).

A fost profesor de Istoria relatiilor internationale, Istoria culturii sau Arta religioasa la Facultatea de Drept (1963-1966), Institutul de Arte plastice "Nicolae Grigorescu“ (1980-1982), Facultatea de Teologie (din 1993), din Bucuresti.

De asemnea, a fost profesor invitat la Institutul Universitar Oriental din Napoli (1965), Instiutul de inalte studii internationale din Geneva (1970), Universitatile din Beirut (1982), Strasbourg (1983) si "La Sapienza“ din Roma (1990).

Din 1993, a fost membru titular al Academiei Romane si membru corespondent al Societatii sud-est europene din Munchen (1990).

A fost membru in Adunarea Nationala Bisericeasca din Bucuresti din anul 1990.

A trecut la cele vesnice pe 16 februarie 2007 si este inmormantat la manastirea Cernica.

Mentionam ca o importanta parte a bibliotecii si cateva obiecte care i-au apartinut lui Virgil Candea, au fost donate Bibliotecii Academiei, unde s-a infiintat o sala ce-i poarta numele. Totodata amintim ca peste 1.000 de volume, din care cel putin 250 de volume de carte veche, au fost donate Bibliotecii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
 

04 August 2010

Vizualizari: 9687

Voteaza:

Virgil Candea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare Conducător viclean și nemilos, strateg iscusit, cărturar – celebru, de altfel, pentru studiul aplicat al otrăvurilor –, Mitridate vi cel Mare a fost unul dintre cei mai puternici și longevivi dușmani ai romanilor. Ambițiile sale au schimbat cursul istorie 70.00 Lei
Familia ortodoxa - mai 2025
Familia ortodoxa - mai 2025 Sfântul Theofan Zăvorâtul: Dragostea este raiul duhovnicesc;Dragostea azi, de Virgiliu Gheorghe;Monahia Matrona Domnaru, fosta stareță a Mănăstirii Hurezi;Sfinții care au făcut din provincia romană Galia Belgica un pământ sfânt... când sufletul cunoaște 14.50 Lei
Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact