Virgil Candea

Virgil Candea Mareste imaginea.

Virgil Candea s-a nascut in Focsani, pe 29 aprilie 1927. Studiile primare le-a facut la Bucuresti, la o scoala de pe soseaua Kiseleff - intre biserica Mavrogheni si Muzeul taranului Roman.

Anii de liceu i-a petrecut in Colegiul "Sfantul Sava" din Bucuresti. Aici i-a avut ca profesori pe Serban Cioculescu - limba franceza; marele dramaturg Eugen Ionescu; Pamfil Georgian - istorie; Emil Arghiriade - matematica, Ionescu-Bif si Traian Pop; greaca si latina - Andrei Marin; limba romana - Stefan Pop, Gheorghe Banea, D. Ilioasa; stiinte naturale - C.S. Antonescu si A. Mumuianu; muzica - Nicolae Lungu s.a.m.d.

Dintre colegii sai de aici amintim pe Dionisie Gherman, mai tarziu renumit istoric in Germania, viitorul compozitor Pascal Bentoiu, Ion Dumitru-Snagov, impatimit culegator de documente din arhivele Vaticanului, heraldistul Jean-Nicolas Manescu, istoricul Dinu C. Giurescu, istoricul de arta Vasile Dragut, lingvistul Dragos Mihaescu, etc.

A urmat studii universitare la Bucuresti (Stiinte juridice - 1945 - 1949, Filosofie - 1945-1949, Teologie - 1951-1955), primind diploma de Doctor in Filosofie in 1970, pentru teza "Filosofia lui Dimitrie Cantemir“. Marturiseste ca nu a fost multumit de cursurile de la Facultatea de Filosofie, afectata de reforma invatamantului din 1948, motiv pentru care urmeaza Institutul Universitar de Teologie Ortodoxa, in perioada 1951-1955. Asa se numea fosta Facultate de Teologie, exclusa de comunisti din Universitate.

La formarea sa mai trebuie adaugati cei unsprezece ani petrecuti la Biblioteca Academiei Romane, alaturi de reputati cercetatori in istoria mentalitatilor (cum a fost Alexandru Dutu), specialisti in manuscrise si carti vechi (Gabriel Strempel), istoria artei (Remus Niculescu si regretatul Teodor Enescu), istoria muzicii (nimeni altul decat Viorel Cosma), istoria literaturii universale (prietenul meu de astazi Sorin Alexandrescu) si multi altii.

Virgil Candea si duhovnicii

A fost format duhovniceste de parintele Gheorghe Rosca, imbunatatit si cult preot basarabean. S-a intalnit si s-a spovedit la parintele Cleopa Ilie, prezent pe atunci la Manastirea Slatina - Suceava. A avut o legatura stransa cu parintele Petroniu Tanase, actualmente staretul Schitului romanesc Prodromul, din Sfantul Munte Athos si s-a aflat zeci de ani in apropierea parintelui Constantin Galeriu, in parohia "Sfantul Silvestru“. I-a cinstit pe parintii Sofian Boghiu si Adrian Fagetean, de la Manastirea Antim si a legat o stransa prietenie cu parintele Dumitru Staniloae, care aminteste in scrierea "Sfanta Treime sau La inceput a fost iubirea“ - ca o anumita rugaciune (a Sfantului Simeon Noul Teolog), i-a fost semnalata de catre profesorul Virgil Candea.

Virgil Candea - slujitorul stiintei si al credintei

Virgil Candea a descoperit in anul 1948, manuscrisul original in limba latina a operei "Cresterea si descresterea Imperiului Otoman“ scrisa de Dimitrie Cantemir, manuscris descoperit in depozitul de carte al bibliotecii Houghton a Universitatii Harvard din Cambridge, Massachusetts. Aceasta descoperire a fost catalogata in acea vreme, drept „cea mai senzationala dintre descoperiri in domeniul literelor romanesti“, potrivit lui Dan Zamfirescu.

In desertul Libanului a descoperit "Letopisetul Tarii Romanesti“ (1291-1664), cea mai veche cronica romana, pastrata numai prin versiunea araba a lui Macarie Zaim. Cronia a fost tradusa in limba romana de fiica sa, Ioana Feodorov.

A descoperit lucrarea cu titlul "Pacea Inteleptului si turbarea hulitei lumi“, care nu este nimic altceva decat prima traducere araba a "Divanului“ lui Dimitrie Cantemir. Amintim ca aceasta carte a circulat timp de doua secole (XVIII si XIX) ca opera anonima, sau a fost atribuita Sfantului Vasile cel Mare.

A descoperit icoanele melkite, in Liban, pentru care a primit distinctia "Ordinul national al Cedrilor“ de la presedintele Libanului, Charles Hellou.

Mai apoi, avea sa descopere icoane melkite si la colectionari particulari din Romania, fara ca acestia sa fi stiut ce lucrari de mare pret aveau in casa.

Virgil Candea - repere biografice

In perioada 1950-1961 a fost sef al Sectiei de documentare la Biblioteca Academiei Romane, director al Secretariatului Asociatiei Internationale de Studii sud-est europene (1963-1968) si cercetator stiintific principal la Institutul de Studii sud-est europene (1968-1972).

A fost profesor de Istoria relatiilor internationale, Istoria culturii sau Arta religioasa la Facultatea de Drept (1963-1966), Institutul de Arte plastice "Nicolae Grigorescu“ (1980-1982), Facultatea de Teologie (din 1993), din Bucuresti.

De asemnea, a fost profesor invitat la Institutul Universitar Oriental din Napoli (1965), Instiutul de inalte studii internationale din Geneva (1970), Universitatile din Beirut (1982), Strasbourg (1983) si "La Sapienza“ din Roma (1990).

Din 1993, a fost membru titular al Academiei Romane si membru corespondent al Societatii sud-est europene din Munchen (1990).

A fost membru in Adunarea Nationala Bisericeasca din Bucuresti din anul 1990.

A trecut la cele vesnice pe 16 februarie 2007 si este inmormantat la manastirea Cernica.

Mentionam ca o importanta parte a bibliotecii si cateva obiecte care i-au apartinut lui Virgil Candea, au fost donate Bibliotecii Academiei, unde s-a infiintat o sala ce-i poarta numele. Totodata amintim ca peste 1.000 de volume, din care cel putin 250 de volume de carte veche, au fost donate Bibliotecii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
 

04 August 2010

Vizualizari: 8992

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE