Lacomia

Lacomia Mareste imaginea.

Nu trebuie sa faci cercetari cu anii ca sa vezi cat de lacoma este lumea in care traim. E de ajuns sa vezi ca sunt destul de multe case cu etaje, in conditiile in care sunt locuite de doua persoane. Daca omul nu mai stie ce sa faca cu banii, ii arata. Asa se face ca cele "doua persoane” nu se mai multumesc cu locuinta cu multe etaje si ravnesc si la cateva case de vacanta.

Lacomia promite viata, dar nu o poate darui. Bogatul isi spune siesi: "Ce voi face, ca n-am unde sa adun roadele mele? Voi strica jitnitele mele si mai mari le voi zidi si voi strange acolo tot graul si bunatatile mele; Si voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea, veseleste-te” (Ev. Luca 12, 17-19). Lacomia sfarseste rau. Dupa cum spune romanul "nu poti sa fii si cu slanina in pod si cu degetele unse”, tot astfel impatimirea nu te face locuitor al raiului. De aceea acest bogat este numit de Dumnezeu "nebun”.

Din cauza lacomiei apar neintelegerile, dusmaniile, certurile, banuielile si chiar uciderile. Lacomia manifesta o dorinta dezordonata de a avea, fara o reala necesitate. Poate sa existe dorinta de a fi oameni „de top“, dar asta nu mantuieste.

Pacatul lacomiei este atotprezent. Avem show-uri culinare televizate din care aflam nu cat trebuie sa mancam, ci cat de multe sunt de mancat. Numai aperitivul ajunge sa-i rapeasca omului cateva ceasuri si asta pentru ca la un aperitiv intalnesti salata boeuf, slanina, branza, zacusca, salamul, racitura, icrele, carnaciorii ...

Patimile nu ataca solitar, ci in haita. Lacomia devine foarte usor sora cu desfranarea. Sfantul Ioan Casian spune ca "Un pantec imbuibat cu tot felul de alimente naste semintele desfraului si mintea inabusita de greutatea mancarurilor nu mai poate pastra carma dreptei chibzuinte”. Asa se face ca prin lacomie, privirea si mainile parasesc farfuria si doresc sa se odihneasca pe un trup strain. Si asa se deschide drumul spre alte patimi: iubirea de arginti, caci trebuie sa platesti trupul strain, invidia, te deranjeaza bogatia altora, doresti ca trupul strain sa fie doar al tau, ..., intr-un cuvant isi face aparitia „legiunea”, numele celui indracit. Dar asa cum o patima cheama alte patimi, tot asa suprimarea uneia, aduce lipsa de viata si celorlalte patimi.

Daca Mantuitorul ne-a invatat sa luam seama la pasarile cerului pentru a scapa de grija hranei, "ca nu seamana, nici nu secera, nici nu aduna in jitnite, si Tatal Cel ceresc le hraneste” (Matei 6, 26), tot la pasari trebuie sa privim si atunci cand vorbim despre necesitatea lepadarii lacomiei - nicio pasare nu-si face doua cuiburi.

Adrian Cocosila


Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 12194

Voteaza:

Lacomia 0 / 5 din 0 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Gelu CraciunPostat la 2010-08-16 01:04

    Lacomia,care si pe mine ma caracterizeaza si mi-am propus,{citindu-va si documentindu-ma mai mult de pe net,neavand alta sursa...din pacate}sa ma infranez si sa ma abtin,mai ales ca din exp.am constatat pe propia piele ca m-am simtit mai curat sufleteste cand mi-am propus-de putine ori- sa ma abtin de la cateva vicii.Dar,desi am observat ca mi-e mai bine cu sanatatea trup.si suflet. din cauza anturajului si in gen. a pers. care ma inconjoara,cat mai ales din cauza slabiciunii mele, eu am recidivat in lacomie,si sant acum constient ca nu-i pacat mai mare cand Dumnezeu i-ti da semne,iar tu le ignori cu buna stiinta."Dumnezeu i-ti da,dar nu-ti baga in traista"...In incheiere vreau sa va spun un banc,care cred ca-i universal si grait inainte de Turnul Babel cand s-au amestecat limbile.Pe mine m-a marcat,dar il tot uit cand mi-e bine si mi-l amintesc cand sufar in urma unei lacomii(mai mult sau mai putin): Traia odata un om lacom din fire.Avea darul betiei,al tutunului si al imbuibarii si petrecea foarte des.De rugat se ruga foarte rar si mai mult in urma unor mici bolicioare cand intra omul nostru in panica,se ruga la Cel Milostiv:Doamne iarta greselile mele,de data asta ma voi abtine de la aceste lacomii..I-si revenea omul(ca pasarea pheonix din propia-i cenusa),si recidiva din nou in lacomii.Si tot asa in urma unor chefuri mari,intr-una din zile cazu omul la pat foarte grav bolnav si speriat de moarte incepu a se ruga :Doamne ,spune la moarte sa nu ma ia acum,ca is foarte tinar si mai am de trait multi ani!Dar moartea se apropie mai aproape si mai aproape si muribundul ii simte rasuflarea in ceafa si coasa care-i sfarteca organele.Atunci muribundul Il implora iar:Doamne zii sa nu ma ia ca-s nepregatit ,sa ma ia altadata cand voi fi pregatit si voi incheia toate cele lumesti,Spune-i doamne sa ma anunte cand vine sa ma preg.cum e randuiala lumii!DAR moartea sfartecandu-i cu coasa organele din el pe care le vomita incet,incet ii soptea in urechi: Mai ti minte cand i-ti amorteau membrele???cum poti sa zici ca nu te-am anuntat?!Mai ti minte cand te durea ficatul???Mi-amintesc spune muribundul!Ti-amintesti altadata cand vomitai sange???DA sp.muribundul!Dar atunci cand te durea stomacul si scuipai flegme???Uite astea lea provocat lacomia ta,eu nu-mi fac decat datoria!!MORALA a invatato omul nostru dar pre tarziu pe patul de moarte,cand cainta era de prisos.

  • Imreh RalucaPostat la 2010-03-06 20:58

    Cum sa-ti doresti sa ajungi brutar sau alte meserii de odinioara, cand din salar nu te poti intretine pe tine, daramite familia sau copiii.Oare se stie ce venituri au patronii in raport cu angajatii? Discrepanta este uluitoare, dar mai ales in Romania.Pr Constantin Necula zicea:"Ceea ce se intampla este o criza morala nicidecum economica.Secretarul de stat intr-un anume minister (concret)are salar de 18000 ron ,iar femeia de serviciu care are 11 copii in acelas minister are 400 ron.Cum sa-ti mai doresti sa fii brutar, zidar, cand efectiv nu poti trai?

  • Lucian PopaPostat la 2010-03-04 00:30

    Parcă tot mai puţini dintre pământeni mai au timp să se gîndească sau mai dau importanţă. Inclusiv cei saraci,căci dacă stau bine şi mă gîndesc şi săracul rîvneşte la ce are bogatul. Cîţi dintre tineri mai vor să devină de ex. brutari ? Toţi vor să facă o facultate pentru a prinde un post cît mai bine plătit,fără prea multe responsabilităţi şi muncă cît mai puţină dacă se poate.Manageri, directori,computer specialist etc. Asta cum se cheamă oare? nu este tot lăcomie ? doar noi îi învăţăm să fie lacomi.Şi de mîncat ce o să mai mîncăm dacă nimeni nu mai vrea să facă pîine...că nu iasă banu grămadă frate ce-s fraier să muncesc de pomană? Ce o să te faci cînd o să fi mare ? păi tata şi mama mi-au spus ca trebuie să mă fac fotbalist sau foto model că acolo se cîştigă bani mulţi. Oare mai face cineva ceva din pasiune ? mai există oare această posibilitate ? Ptr. că după cîte î-mi mai aduc eu aminte mulţi dintre cei care faceau ceva din pasiune aveau succese şi nu se prea gîndeau la bani, veneau de la sine.Exemple ar fi destule în toate domeniile. Aşa că...Dumnezeu cu mila !

  • Vasa NastaPostat la 2010-03-03 15:27

    Va multumesc pentru trezirea la realitate cu aceste minunate cuvinte si, Ma rog bunului Dumnezeu sa-mi lumineze ochii mintii ! Amin.

  • windorin Postat la 2010-03-02 23:05

    Minunata idee si realizare. Sa luam aminte toti cei lacomi ! Sa ne oprim pana ce nu suntem opriti.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE