Reincarnarea

Reincarnarea Mareste imaginea.

Reincarnarea sufletului dupa moarte a ajuns sa nu mai fie o tema specifica hinduismului sau budismului. Adeptii acestei credinte au ajuns sa afirme ca invatatura despre transmigratia sufletului a fost prezenta si in Biserica primara. Cu alte cuvinte, crestinii din primele secole impartaseau credinta ca sufletul, dupa moartea trupeasca, ajunge in trupul altui om, animal sau planta, in functie de cum a trait in viata anterioara.

In acest sens, ei invoca textele de la Ioan 9, 1-2 si pe cele de la Matei 11, 9, 13, 14. Primul text din Sfanta Scriptura ne prezinta momentul in care Hristos si ucenicii Sai intalnesc un orb din nastere.

Intrebarea ucenicilor "Invatatorule, cine a pacatuit; acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?", a fost luata drept temei pentru reincarnare. Adeptii reincarnarii cred ca acesta era orb din nastere din cauza pacatelor savarsite in existentele anterioare.

Dar insusi Mantuitorul anuleaza o asemenea credinta, caci raspunde: "Nici el n-a pacatuit, nici parintii lui, ci ca sa se arate in el lucrarile lui Dumnezeu".

Cel de-al doilea text este legat de relatia dintre Sfantul Ioan Botezatorul si profetul Ilie. Atunci cand vorbeste de Sfantul Ioan Botezatorul, Mantuitorul spune: "Atunci de ce-ati iesit? Sa vedeti un proroc? Da, zic voua, si mai mult decat un proroc. Toti prorocii si Legea au prorocit pana la Ioan. Si daca voiti sa intelegeti, el este Ilie, cel ce va sa vina" (Matei 11, 9, 13, 14). Adeptii reincarnarii vad in aceste cuvinte temeiul reincarnarii profetului Ilie in Sfantul Ioan Botezatorul.

Dar se pierde din vedere ca Ilie nu a murit, ci a fost rapit (4 Regi 2, 11). Asadar nu putem vorbi de reincarnarea lui Ilie in Ioan Botezatorul de vreme ce el este viu. Si conform invataturii adeptilor reincarnarii, un suflet nu poate locui in acelasi timp in doua trupuri.

Dupa Ieronim, Ioan este numit Ilie, "nu in sensul metempsihozei", ci pentru ca Dumnezeu l-a investit cu acelasi duh, cu acelasi har si cu aceeasi putere cu care-l investise odinioara pe Ilie. Cei doi seamana si prin modul auster de viata: imbracaminte sumara, hrana putina si negatita. Ilie a fost obligat sa se ascunda pentru ca denuntase impietatea regelui Achab; Ioan Botezatorul a murit pentru ca a facut cunoscuta legatura nelegitima dintre Irod si Irodiada. Tot Ieronim aminteste o alta interpretare: asa cum Ioan este Inaintemergatorul lui Iisus la prima Venire, tot asa Ilie va fi inaintemergatorul Lui la a doua Venire.

De altfel, in Noul Testament se arata ca atunci cand Sfantul Ioan Botezatorul si-a inceput activitatea, invatatorii de lege si fariseii din Ierusalim i-au cerut sa-si dezvaluie identitatea: "Si ei l-au intrebat: Dar cine esti? Esti Ilie? Zis-a el: Nu sunt. Esti tu Prorocul? Si a raspuns: Nu. Deci i-au zis: Cine esti? Ca sa dam raspuns celor care ne-au trimis. Ce spui tu despre tine insuti? El a zis: Eu sunt glasul celui care striga in pustiu: "Indreptati calea Domnului", precum a zis Isaia prorocul" (Ioan 1, 21-23). Din acest text reiese ca Ioan Botezatorul este o persoana distincta de Ilie.

Invatatura despre reincarnare vine in contradictie cu cele scrise de Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Evrei 9, 27: "Este randuit oamenilor o data sa moara, iar dupa aceea sa fie judecata" sau cu textul de la Ioan 5, 28-29, unde ni se descopera ca la sfarsitul veacurilor, fiecare suflet se va intoarce in trupul care l-a sustinut, apoi va urma Judecata Universala (Ioan 11, 24).

Credinta in reincarnare anuleaza mantuirea in Hristos, desfiinteaza distinctia dintre creatie si Creator, neaga judecata viitoare si unicitatea persoanei.

Daca am ajunge la asemanarea cu Dumnezeu prin reincarnare, atunci ce sens ar mai avea ca Hristos sa moara pentru noi? Dar El a murit. Si nu din curiozitate, ci din dragoste pentru noi. A murit biruind moartea si a inviat cu trupul pe care l-a asumat, semn ca si noi vom invia cu trupurile pe care le purtam. Nu S-a oprit doar la aceasta biruinta, ci ne-a lasat trupul Sau ca hrana pentru dobandirea vietii vesnice. Asadar nu reincarnarea, ci impartasirea aduce asemanarea cu El.
Si nu uitati, nu ne mantuim singuri, ci in comuniune cu ceilalti, ca toti cei intru Hristos sunt parti ale aceluiasi Trup.

Adrian Cocosila
 

.
Pe aceeaşi temă

02 Mai 2012

Vizualizari: 15267

Voteaza:

Reincarnarea 4.60 / 5 din 10 voturi. 14 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

reincarnarea

Comentarii (14)

  • Alexandru Cosciug Postat la 2012-05-03 22:42

    “Vai vouă, învăţători de lege, că aţi luat cheia cunoştinţei. Voi înşivă n-aţi intrat, iar pe cei care voiau să intre i-aţi împiedicat” (Luca 11.52). "Să nu vă potriviţi cu acest veac, ci să vă schimbaţi prin înnoirea minţii, ca să deosebiţi care este voia lui Dumnezeu, ce este bun şi plăcut şi desăvârşit." (Pavel, Romani 12.2) "Luaţi învăţătura mea mai degrabă decât argintul şi ştiinţa mai mult decât aurul cel mai curat... eu, înţelepciunea, locuiesc împreună cu prevederea şi stăpânesc ştiinţa şi buna chibzuială." (Pildele lui Solomon 8.10-12) "Eu, înţelepciunea, locuiesc împreună cu prevederea şi stăpânesc ştiinţa şi buna-chibzuială."(8.12) - "Începutul înţelepciunii este frica de Dumnezeu şi priceperea este ştiinţa Celui Sfant." (9.22) - Solomon, Pilde "Spre judecată am venit în lumea aceasta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei ce văd să fie orbi." (Ioan 9.39) “Lăsaţi-i pe ei; sunt călăuze oarbe, orbilor.” (Matei 15.14) Ştiinţa este ultima candelă divină, duhul adevărului care ne va duce la tot adevărul, chiar dacă acum este dezorientată şi produce OMG-uri ce vor dispărea curând, producând cea mai mare criză alimentară. Poate vi se pare că nu are legătură cu reîncarnarea, dar clonele produse de om, cele 85% din plantele şi animalele destinate hranei populaţiei globului, sunt OMG-uri. Luaţi aminte la avertismentul lui Iisus Hristos: "Orice răsad pe care nu l-a sădit Tatăl Meu cel ceresc, va fi smuls din rădăcină." (Matei 15.13)

  • Puica ConstantinPostat la 2012-05-03 13:44

    Doamne ajuta ! Doresc sa-i dau un raspuns Doamnei Lorena Oprea cu privire la ideile dansei despre reincarnare. Daca asa ar fi, incat prin cicluri succesive de reincarnare sufletele s-ar elibera treptat de povara pacatelor acumulate in vietile anterioare, intr-un final oarecare toate acestea ar deveni pure, lipsite de pacat, ceea ce inseamna ca intr-un final, toti oamenii vor fi curati si demni sa mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu. Dar nu poate fi asa. Insusi Mantuitorul Hristos a spus ca la Judecata de obste persoanele vor fi separate in doua categorii - cei drepti, care au ascultat si au indeplinit poruncile lui Dumnezeu vor sta de-a dreapta Tatalui si vor mosteni Imparatia cereasca, iar cei care au urmat caile pierzarii si au murit in acest fel, vor sta de-a stanga, fiind aruncati impreuna cu Satana si ingerii lui in focul cel vesnic. Deci, din capul locului, teoria reincarnarii cade de la sine. Mai este de specificat un lucru. Acea Doamna poate a uitat ca prin spovedanie si Sfanta impartasanie credinciosii au posibilitatea pe care altii, din alte culte, unele chiar crestine, nu o au si anume aceea de a le fi spalate pacatele marturisite. Astfel, credinciosul care s-a marturisit si impartasit pana la sfarsit, devine curat atat sufleteste, cat si trupeste. Inseamna ca reincarnarea nu-si mare rostul. Punct. Bunul Dumnezeu sa va dea la toti multa sanatate si sporire in virtutile crestine.

  • sorin stafiePostat la 2012-05-03 08:38

    Nu trebuie sa uitam, credinta in reincarnare, este sustinuta de peste jumatate din populatia globului, ori a judeca un sistem e sa-i intelegi cu adevarat structura, cine spune ca se reincarneaza nici macar nu cunoaste macar ideia de baza a budismului care sustine ca ceea ce se incarneaza, sunt semintele rodite de activitatea noastra mentala, de dorintele si ratacirile noastre,ele fiind o roata a perpetuarii suferintei, daca la noi mantuirea inseamna a te elibera de starea de pacat si de a ajunge la cunoasterea adevarului care se numeste Hristos, la budism mantuirea aka eliberarea e tocmai intreruperea sau ruperea lantului cauzal care prin legile divine obliga sufletul sa culeaga fructele faptelor sale. adevarul e simplu, e o singura fiinta eterna, care traieste vesnic, adevarul ortodox este tocmai acesta, DOMNUL NI S-A ARATAT NOUA, si prin aceasta prin primirea luminii sfinte a constiintei divine de Iubire, ne intoarcem acasa.

  • Marieta DinuPostat la 2012-05-03 00:10

    Am si eu o intrebare pentru crestinii care sustin reincarnarea. Din ce an sau de cand a inceput sa aiba loc reincarnarea? Cand cautati raspunsul, cercetati bine inceputurile omenirii si evolutia numarului de oameni pana astazi; faceti calculele matematice necesare, neuitand sa includeti in ecuatie si rolul jertfei lui Iisus Hristos. Sa vad daca primesc un raspuns care sa ma convinga si pe mine ca exista reincarnarea asa cum o intelege majoritatea, caci teorii cu abureli am auzit destule. Vreau argumente logice.

  • Marius Constantin CoceaPostat la 2012-05-02 20:54

    Ceea ce este dureros este ca cei care cred in asemenea ratacire se opresc doar la acele pasaje care le "demonstreaza" teoria; ori o viata adevarata crestina nu poate avea loc cu franturi, cu idei proprii, ci numai si numai ascultand cu smerenie, umilinta si ochi scaldati in lacrimi ceea ce ne spune Cel ce este Calea, Adevarul si Viata. Sa intelegem un lucru: smerenia este una din caile spre mantuire; ea deschide usile Imparatiei. Parerea foarte buna despre mine ( ca eu stiu multe, si ca pot talcui eu Scripturile), arata mandria, aceea care l-a facut pe cel mai luminos inger sa cada. Este evident planul aceluia si anume sa ne asemanam cu el,adica sa fim mandrii, iar prin asemanarea cu el, vom mosteni si ceea ce i se da lui la sfarsit: moarte continua, vesnica. Deci, "sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte" si sa fim smeriti, luand exemplul Arhiereului Vesnic. Amin! fratele vostru va iubeste si va doreste toate cele bune care duc la mantuire!

  • Nicolae Constantinescu Postat la 2012-05-02 19:25

    Omul este un unicat ca trup si este un unicat ca suflet. Asa cum nu putem accepta clonarea trupului nu putem accepta nici reincarnarea, care ar fi similara cu o clonare a sufletului. Mantuirea o obtinem pe pamant prin gandurile, vorbele si faptele noastre O SINGURA DATA.

  • Sorina-Luiza StoleriuPostat la 2012-05-02 17:15

    Părintele Cleopa Ilie mărturisea că "cea mai mare nebunie, păgânătate si rătăcire de la adevăr este de a crede cineva că după moarte sufletul omului intră în alte trupuri de oameni, dobitoace..." [40;325]. ,,Această afirmatie poate părea cam aspră, dar este cât se poate de adevărată, este exprimarea concisă a modului în care Biserica lui Hristos priveste teoria reîncarnării. Stim că unul dintre elementele cele mai importante ale credintei crestine este lămurirea învătăturii despre viata de după moarte, despre Judecata sufletelor si despre Învierea mortilor. Strâns legată de această învătătură este combaterea rătăcirilor teoriei reîncarnării, una dintre cele mai periculoase conceptii păgâne care încearcă si reuseste să se strecoare astăzi în mintile credinciosilor. Cu greu găsim rătăciri care să fie primite de către credinciosi atât de usor cum este primită credinta în reîncarnare. Dintr-un anumit punct de vedere, acest lucru este usor de înteles. Că Maica Domnului a rămas fecioară si după nastere cred toti crestinii ortodocsi care vin duminica la slujba Sfintei Liturghii; de ce cred astfel? Pentru că asa învată Biserica. Putini dintre ei se întreabă ce implicatii directe are asupra vietii lor acceptarea acestui adevăr. Atunci când este vorba de ceea ce se întâmplă cu sufletul după moarte, siguranta cu care oamenii îsi recunosc conceptiile în punctul de vedere bisericesc este mult diminuată. Starea de fapt este următoarea: desi o persoană care crede în reîncarnare se consideră crestină (si procentul unor astfel de persoane este foarte mare), după învătătura Bisericii ea este ruptă de trupul lui Hristos si stă sub condamnarea anatemei. Vom încerca să arătăm câteva dintre motivele pentru care Biserica osândeste cu vehementă teoria reîncarnării si pe cei care o acceptă. Nici în cazul acestei controverse argumentele aduse de către Biserică nu vor fi în măsură să îi convingă pe cei înselati să se lepede de rătăcire. Dar aceste argumente sunt suficiente pentru crestinul care crede în adevărul propovăduit de Hristos. Unul dintre semnalele de alarmă care arată înselarea specifică vremurilor pe care le trăim este tocmai faptul că, desi vor să ducă o viată curată si să meargă pe calea mântuirii, un număr mare de credinciosi s-au lăsat înselati de această credintă orientală. Dar credinciosii care cred în reîncarnare sunt rupti de Hristos. Sunt, fără să îsi dea seama, fii ai Noii Ere de apostazie, desi putini dintre ei au acceptat rătăcirea constientizând gravitatea unei asemenea optiuni. Cinci dintre motivele cel mai des întâlnite pentru care un crestin crede în reîncarnare sunt următoarele: 1. faptul că se îndoieste că Biserica detine adevărul de credintă si că învătătura Bisericii este în întregime fără greseală; 2. faptul că nu este constient de păcatul ereziei căreia i se face părtas; 3. faptul că i se pare că a găsit în Sfânta Scriptură dovezi privitoare la reîncarnare; 4. faptul că nu găseste o explicatie mai potrivită pentru suferintele unui număr foarte mare de oameni decât aceea că acestia suportă consecintele propriilor greseli din vietile anterioare; 5. faptul că o credintă conform căreia oamenii au sansa de a-si îndrepta greselile într-o viată viitoare i se pare mai potrivită cu învătătura Dumnezeului care îi iubeste pe oameni decât credinta într-un Dumnezeu pedepsitor care îi osândeste pe oameni la chinuri vesnice. Este evident că multi dintre cei care se află în diferite rătăciri nu sunt constienti că au o credintă diferită de cea pe care a propovăduit-o Hristos, sau nu consideră că îndoiala pe care o au fată de unele puncte din învătătura Bisericii are consecinte grave. Nimeni nu poate nega că dacă ar avea de ales între un Dumnezeu care îi mântuieste pe toti oamenii si un Dumnezeu care primeste în frumusetile raiului numai o mică parte dintre oameni, iar pe ceilalti îi trimite în iad, l-ar alege pe primul. Nimic nu este mai clar în Noul Testament decât imaginea Fiului lui Dumnezeu care a primit moartea jertfelnică din dragoste pentru oameni. Ar putea fi Hristos atât de aspru încât să nu Îsi reverse mila Sa iubitoare si asupra celor din iad? La o astfel de întrebare nu este bine să se dea un răspuns pripit. Dacă omul poate da răspunsuri exacte despre lucrurile pe care le-a făcut el însusi, în ceea ce priveste problema sufletului după moarte lucrurile îl depăsesc. Omul nu este Dumnezeu ca să stie cum este mai bine, si de aceea nu îi rămâne decât să primească lucrurile asa cum le-a lăsat Dumnezeu. Este de netăgăduit faptul că dacă Dumnezeu ar fi putut să îi mântuiască pe toti oamenii, atunci ar fi făcut-o si iadul s-ar fi golit pe loc. ,,

  • Sorina-Luiza StoleriuPostat la 2012-05-02 17:10

    pentru domnul Petrisor Stirbu...si PARINTELE CLEOPA A FOST MULT TIMP OIER...

  • costel popescu Postat la 2012-05-02 14:04

    Doamna Lorena Oprea, Dumnezeu ne-a dat o viata ca sa ajungem la perfectiune. Si daca traim cum se cuvine, ne este de ajuns pentru a ne mantui. Toti sfintii pe care ii avem au trait o viata pamanteasca, nu vieti pamantesti. Crestinii nu sustin ca omul este o parte din Dumnezeu. Hinduismul si budismul sustine acest lucru, si de aceea vorbeste de reincarnare, de mai multe vieti, ca totul sa se reintoarca in origine pur. In caz contrar, Brahman sau sufletul universal ar ramane faramitat, nedeplin. In crestinism, fie ca ne mantuim, fie ca nu ne mantuim, Dumnezeu nu castiga sau nu pierde ceva, si asta pentru ca nu se confunda cu noi.

  • Lorena OpreaPostat la 2012-05-02 13:03

    fiecare crede ce simte, eu cred in Iisus, in Hristosul care ne-a mantuit,(pentru ca exact asta vrut ca noi sa vedem, mantuirea inseamna atunci cand traiesti desavarsit fara pacat, cand poti fi inviat si ridicat la ceruri prin puritate si iubire) in Dumnezeu Tatal care l-a Fiintat, insa cred ca acest mare ciclu care se repeta se numeste cumva: Reancarnare. oare de ce nu sunteti oameni in stare sa vedeti ca Dumnezeu graieste adesea prin oameni, ca Hristosul care se manifesta cu iubire si din iubire e in fiecare din noi? ca acest ciclu functioneaza asa de la inceputurile timpului, si ca pe baza lui putem doar sa recunoastem ca sa invatam din greseli? Reancarnarea nu inseamna ca tre sa gresesti, ca doar mai vii odata si inca o data, vedeti ca vorbiti fara sa cunoasteti? Reancarnarea inseamna repararea greselilor, perfectionarea sufletului, pana a atinge stadiu ultim suprem pana a putea sa ne eliberam de orice reancarnare, credeti voi ca pentru unii reancarnarea e dorinta? nu! e pedeapsa, deoarece repeta aceleasi si aceleasi greseli de unde le-au lasat, iar Dumnezeu in marea Lui bunatate, ca un bun Parinte si Creator ce e, da sansa la mantuire, si da, asocierea este exact aceasta: mantuirea sufletului vine odata cu invatarea greselilor din toate reancarnarile si abia atunci sufletul se va mantui...perfectionat fiind si unindu-se cu Dumnezeu cel Atotputernic Stapanul acestui Univers Gigantic infinit! Oare de unde credeti ca vine memoria, sunt fiinte care au triri adevarate cu locuri in care au mai fost! cum vedeti asta? este vorba de memoria universala a creatiei, stocata undeva in acest mare univers, dar care o poseda acel suflet de-a lungul tuturor reancarnarilor; de ce credeti ca nu toti oamenii ne aducem aminte de vietile anterioare? stiti de ce tocmai pentru ca sa nu creem haosul, pentru ca Dumnezeu inseamna Armonie, si Pace. Este suficient sa ne dam seama ca asa este dintr-un simplu exemplu: Vi s-a intamplat in viata aceasta ca sa aveti senzatia ca nu va merge ceva ca bateti pasul pe loc ca vi se repeta aceeasi problema? ca intr-o relatie in care ai esuat si alta data cand intalnesti din nou pe cineva sa constati ca este asemeni celui de dinainte, chiar si zodia din care e nascut e la fel? ei da asta inseamna gresala, a fi constienti de repetarea ei, a reusi sa o depasesti cu bine sa o intelegi si sa nu ti se mai repete! Dumnezeu sa va lumineze viata inimile si mintea!

  • petrisor stirbu Postat la 2012-05-02 12:33

    Dumnezeu sa va iubeasca si sa va lumineze cu LUMINA LUMINII LUI...fratii mei dragi ,eu cred ca fiecare trebuie sa-L invatam si sa-L descoperim pe Dumnezeu dupa puterea intelegerii noastre...caci fiecaruia i s-a dat dupa pahar...poate ca ca intr-un fel mi se reveleaza Dumnezeu mie care sunt preot...si in alt fel celui care e oier...nu ?asa ca sa lasam lucrarea Domnului sa se implineasca sa nu incercam sa rastalmacim adevaratul inteles al Sfintei Biblii...si as vrea sa va pun totusi o intrebare...daca tot nu exista reincarnare...ce rost mai aveau intrebarile Domnului nostru Iisus Hristos ...cand zice ...si cine zice lumea ca sunt eu ? ....la asta vad ca nu ati gandit fratii mei dragi...ce rost are aceasta intrebare...ce sens are...de ce pune Mantuitorul nostru aceasta intrebare...Dumnezeu sa va dea Lumina fratii mei dragi...Doamne ajuta...Amin...

  • Bogdan DragomirPostat la 2012-05-02 11:14

    eu zic doar ca in Sfanta Scriptura sunt prea putine informatii pentru a trage o concluzie, asa ca sa ne concentram pe iubirea de Dumnezeu si de aproape si mai putin pe a face speculatii pe teme referitoare la care adevarul ne este total necunoscut ___________________________ 7 Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă. Rom 8.15; Luc 24.49; Fapt 1.8;

  • Marian Dumitru AlbuPostat la 2012-05-02 10:47

    O minte si un suflet sanatos nu nu poate accepta o asemenea manipulare. Aceasta migratie infinita a sufletului, aleatorie, este imposibila, pentru ca el, sufletul este o entitate creata de Creator (Dumnezeu Atottiitorul) si se subordoneaza Lui. Cum sa poti tu suflet sa te amagesti cu ideea ca indiferent cum iti traiesti viata, ai o sansa prin reincarnare. Ceea ce este ce este curios e ca acestei teorii i se asociaza teoriile astrologice. Si-a pus cineva intrebarea: daca tot te vei reincarna dupa moarte trupeasca intr-o forma oarecare, de ce nu o faci cat esti in viata si trebuie sa astepti moartea ca sa realizezi acest act? In fapt, e o amagire, o fuga de responsabilitatea fata de Deumnezeu Atottiitorul, pe care orice suflet o are. Trebuie implinita Legea, asa cum mentioneazasi Iisus Hristos: " nu am venit sa desfiintez Legea, ci sa O implinesc". Nu poti fi in comuniune cu Dumnezeu sustragandu-te de la obligatiile tale ca om fata de El. Si daca nu esti in comuniune cu El, atunci cum poti trai ca suflet? Ca doar la Dumnezeu este Viata. Se mai uita un lucru: viata noastra nu ne apartine, deci nu putem hotari asupra ei si in consecinta nici nu putem stabili forma de traire; traire in om sau animal sau planta.

  • CORINA GEORGIUPostat la 2012-05-02 09:44

    ".....TOTI CEI INTRU HRISTOS, SUNT PARTI AI ACELUIASI TRUP!" Foarte adevarat & emotionant! Cei care cred in "reincarnare" nu doar ca sunt inchinatori la idoli, ci sunt eretici! Moartea si Invierea in trup a Mantuitorului, sunt un fapt real! Credinta in reincarnare este o ispita grozava, careia (din pacate) ii cad multi! Doamne, Isuse Hristoase - fiul lui D-zeu, nu ne lasa pe noi in ispita grea, ca slabi si neputinciosi suntem noi, Doamne!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE