Casatoria mixta

Casatoria mixta

Termenul "casatorie mixta” este folosit pentru a defini casatoriile care au loc intre persoane de confesiuni si religii diferite.

In zilele noastre, preotul se intalneste destul de des cu urmatorul caz: tineri care nu sunt membrii ai aceleiasi Biserici, dar marturisesc ca se iubesc, vor sa primeasca Taina Casatoriei. In astfel de situatii nu e usor sa raspunzi daca cei doi vor deveni "un singur trup” intru Hristos, fara a participa impreuna la impartasirea cu Trupul si Sangele Sau. Sigur, tinand seama ca multi au eliminat Euharistia din viata lor, gasesc ca e usor sa oficiezi aceasta taina.

Nu excludem faptul ca unele dintre aceste casatorii pot fi mai fericite, decat cele dintre unii ortodocsi doar cu numele. Dar Biserica nu poate accepta relativismul. Noua celor de astazi, ne pare ca daca marturisirea de credinta este doar usor modificata, ramanem totusi in adevar. In realitate, asa cum marturisea si IPS Antonie Plamadeala "Unde nu e adevarul intreg, eroarea, chiar partiala, atrage dupa sine condamnarea vesnica”.

Vietile Sfintilor sunt pline de exemple de martiri pentru adevar. De aceea trebuie sa fim cu mai multa luare aminte atunci cand vorbim de "casatorie mixta”. Cu Adevarul nu te poti juca. Orice compromis fata de Adevar, compromite viata vesnica. Stau si ma gandesc ce simte un necrestin atunci cand preotul invoca numele lui Hristos, caci acesta nu-L recunoaste ca Dumnezeu. Iar daca preotul ar renunta din respect sa-L mai invoce pe Hristos pentru aceasta persoana, am mai putea vorbi de o Taina valida? Cu siguranta nu.

Dar ar fi mai indicat sa nu ma gandesc la aceste lucruri, tinand seama ca in articolul 47 din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane se afirma: "clericii sunt obligati sa nu oficieze Taina Cununiei, decat intre ortodocsi, asistati de nuni ortodocsi. Cei de alt cult sunt obligati, inaintea casatoriei, sa indeplineasca formalitatile de trecere la Ortodoxie".

Cu toate ca exista canoane care interzic aceste casatorii, totusi ele au fost savarsite. Apostolul Pavel a fost de acord cu casatoriile mixte care apar prin convertirea unuia dintre sotii necrestini la religia crestina: "barbatul necredincios se sfinteste prin femeia credincioasa si femeia necredincioasa se sfinteste prin barbatul credincios” (I Cor. 7, 14).

Casatoria mixta nu este ingaduita de Biserica pentru a aduna „adevaruri”. Caci o "adunare de adevaruri" nu dau la total "un adevar". Iar ca sa nu avem indoieli in asemenea situatii, voi aminti de canonul 72 al Sinodului Trulan, de la Constantinopol (692): "Sa nu ingadui ca barbatul ortodox sa se lege prin casatorie cu femeia eretica, nici femeia ortodoxa sa se unesca prin casatorie cu un barbat eretic, ci, de s-ar vadi ca s-a facut un lucru ca acesta de catre vreunul dintre toti, casatoria (insotirea nelegitima) sa se dezlege (...).

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2012

Vizualizari: 40645

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Comentarii (7)

  • mihai si atatPostat la 2011-01-19 00:12

    Draga Camelia Felicia, in ce calitate dai verdicte despre viitorul unei casatorii??? ghicesti in cafea? deschideti oameni buni ochii si nu mai fiti habotnici! Dumnezeu este unul pentru toti! Nu va mai uitati in gura celor care ne vor dezbinati! Biserica si credinta sunt una: a lui Dumnezeu

  • mihai si atatPostat la 2011-01-19 00:04

    Sunt casatorit de 10 ani cu o catolica si ea e cea care mi-a deschis ochii spre credinta, pentru ca am fost crescut pe vremea lui ceausescu ca un tanar "proletar", iar religia nu era pentru mine mai mult decat era aratata in cartile de istorie comuniste. mergem duminica la biserica ortodoxa si ne bucuram de iubire si intelegere in casa. Dumnezeu este unul si credem in El. Mai scutiti-ne cu "Credinta noastra e mai dreapta decat a altora" si hai sa mai vedem si barna din ochiul nostru... fiecare va da socoteala in fata lui Dumnezeu in legea si pe limba sa. Nu suntem noi buricul universului si nici pe departe nu dominam cunoasterea adevarului... parerea mea...Doamne ajuta!

  • Alexander TimoschenkoPostat la 2010-03-14 13:56

    Regret s-o spun insa opinia autorului articolului mi se pare total depasita pentru lumea de azi. Traiesc de 18 ani dincolo de hoatrele Romaniei - in Germania - si, ortodox fiind, sunt casatorit de peste 25 de ani cu o luterana; amindoi cautind sa ne traim viata dupa modelele crestine, straduindu-ne sa le imprimam aceeasi atitiudine si copiilor nostri (din care unul este botezat ortodox, celalalt evanghelic-luteran). Intr-o lume ca cea de azi, cind crestinii trebuie sa faca fata provocarilor dure atit din partea unei societati secularizate la extrem, cu atacuri permanente la adresa bisericii, ci si din partea unui islamism agresiv pornit impotriva a tot ceea ce a provenit din civilizatia iudeo-crestina, deci in aceasta lume mi se pare mult mai important ca noi crestinii sa fim uniti si sa tinem la valorile noastre comune spirituale, imbogatindu-ne reciproc cu experientele si traditiile spirituale ale fiecarei confesiuni crestine (nimeni nu ne sileste sa abandonam cultul in care am fost bozetati). Amenintarile si afuriseniille indifernet de unde vin ele nu fac decit sa vire zizanie intre noi - si nu acesta a fost mesajul Mintuitorului, care a venit cu mesajul iubirii de oameni si a iertarii! Cunosc multe cupluri "mixte" care au parcurs ca si mine un drum cu multe greutati in viata si totusi nu si-au parasit credinta si speranta - fiind chiar de confesiuni diferite, dar CRESTINI, patrunsi de un adevarat spirit ecumenic ("sa fie toti ca unul" cum spune Ap.Pavel)! Mi-e efectiv jena sa aud asertiuni de genul "sa nu te insotesti cu o persoana ne-ortodoxa", care nu ne fac deloc cinste - mai ales intr-o Europa din ce in ce mai interesata in ceea ce ar avea (in sensul bun) de invatat de la Ortodoxie.

  • CAMELIA FELICIA VIERIUPostat la 2010-03-13 22:38

    este adevarat ce zici oana,dar gandeste-te ca acea casatorie nu va avea nici un viitor si oricat de mult s-ar iubi cei doi nu va rezista mult timp.nu e mai bn sa se rupa de la inceput decat sa treci printr-un divort urat si sa chinui niste copii nevinovati?

  • Henry CarageaPostat la 2010-03-13 13:11

    Dragă Oana şi dragă Dima! Referitor la aceste căsătorii mixte, pe care le aperi cu atâta patos, aş dori să va mărturisesc unele observaţii personale pe care le-am făcut de-a lungul anilor din poziţia în care mă aflu: Toate, absolut toate, căsniciile dintre un ortodox şi un eterodox pe care le cunosc, mai devreme sau mai târziu, au eşuat. Sunt căsnicii chinuite. De ce? Oamenii respectivi se iubeau însă au fost crescuţi în tradiţii diferite, opuse. Într-un fel înţelege Taina Cununiei un musulman sau un catolic şi într-alt fel o înţelege un ortodox. Şi ce este în definitiv taina aceasta? O continuă slujire şi jertfire comună în vederea dobândirii asemănării cu Dumnezeu! A soţului, a soţiei, a copiilor. Ia spune-mi sincer, poate fi asemănare cu Dumnezeu acolo unde nu este Dreaptă Credinţă? NU! Apoi, să mai ştii că nici un canon al Ortodoxiei, (canonul este o revelaţie a Duhului Sfânt care pune rânduială în viaţa oamenilor), nu poate fi potrivnic lui Dumnezeu. Iar în ceea ce priveşte "iubirea" să ştii că poate exista şi iubire care nu duce către mântuire! Simpla amorezare sau îndrăgostire de cineva nu este Iubire.

  • Oana SoancaPostat la 2010-03-12 20:58

    si totusi...nu se pot realiza casatorii intre un ortodox si un musulman,nu? atata timp cat nu se va converti la crestinism!!!insa,intrebarea mea este urmatoarea: cum se va face fata durerii pe care o poate provoca ruptura unei iubiri intre astfel de persoane ce apartin unor religii diferite?ce vina au daca s-au indragostit unul de altul, iar fiecare la randul sau crede cu desavarsire ca religia sa este cea dreapta? este o astfel de iubire ca o pedeapsa pt cei doi?

  • dima mariusPostat la 2010-03-12 20:03

    dupa cate observ acest canon se impotriveste Cuvantului lui Dumnezeu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact