Taina Sfintei Impartasanii (Euharistia)

Taina Sfintei Impartasanii (Euharistia) Mareste imaginea.

 

Taina Sfintei Impartasanii (Euharistia)

 

Sfanta Euharistie este Taina in care, sub chipul painii si al vinului, se impartaseste credinciosilor insusi Trupul si Sangele lui Hristos, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci, infatisandu-se real si nesangeros jertfa de pe Cruce a Mantuitorului, prin prefacerea painii si a vinului in insusi Trupul si Sangele Mantuitorului, cu puterea Duhului Sfant invo­cata de episcop sau preot.

 

Despre prefacerea lor in mod real in insusi Trupul si Sangele Sau ne asigura Hristos insusi cand zice apostolilor la Cina cea de Taina : "Luati, mancati, acesta este Trupul Meu" si "Beti dintru acesta toti, ca acesta este sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei, 26, 26-28).

 

"Aceasta s-o faceti spre pomenirea Mea" (Luca, 22, 19). Iata aici si asigurarea ca in Euha­ristie este prezent Hristos insusi prin prefacerea darurilor de paine si de vin in insusi Trupul si Sangele Sau, precum si porunca data apostolilor si, prin ei, urmasilor lor, episcopii si preotii, de a aduce aceasta Jertfa si de a savarsi aceasta Taina.

 

Instituirea dumnezeiasca a Sfintei Euharistii provine de la Hristos insusi, Care nu numai ca a vorbit pe larg despre ea (Ioan, 6, 32-35 ; 48-58), ci a si savarsit-o primul, in ajunul patimilor si al mortii Sale pe cruce, cum ne relateaza Sfanta Evanghelie : "Iar pe cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis : Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand : beti dintru acesta toti, caci acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei, 26, 26-28 ; Marcu, 14, 22-24).

 

Mantuitorul nu numai ca a insti­tuit-o, ci a si poruncit apostolilor Sai si, prin ei, urmasilor acestora, perpetuarea acesteia, zicand : "Aceasta s-o faceti spre pomenirea Mea" (Luca, 22, 19 , I Cor., 11, 24 si 25).

 

Iar sfantul apostol Pavel arata mai pe larg motivul savarsirii acesteia, zicand : "Caci de cate ori veti manca aceasta paine si veti bea acest pahar, moartea Domnului vestiti, pana la venirea Lui" (I Cor., 11, 26). Instituita de Mantuitorul pentru totdeauna, Sfanta Euharistie se va savarsi intru pomenirea Domnului si pentru ier­tarea pacatelor pana la a doua venire a Lui (Luca, 22, 19; I Cor., l, 24-26).

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2012

Vizualizari: 10928

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE