Taina Cununiei - Casatoria

Taina Cununiei - Casatoria Mareste imaginea.

Cununia este Taina in care, unui barbat si unei femei ce se unesc liber in casatorie, li se da prin preot harul Sfantului Duh. Cei doi devin prin aceasta Taina un singur trup. Casatoria ca legatura pe viata intre un barbat si o femeie, se intemeiaza pe faptul ca numai impreuna alcatuiesc umanitatea completa.

Savarsitorul Tainei este episcopul sau preotul. Primitorii sunt doi crestini ortodocsi de sex diferit, care nu se afla intr-un grad de rudenie apropiat. Cei care urmeaza sa se casatoreasaca trebuie sa dovedeasca preotului ca au botez valid si ca au indeplinit conditiile pe care le prevede statul pentru incheierea casatoriei civile.

Cand este indicat sa fie savarsita Taina Casatoriei in Biserica?

In vechime, Casatoria se savarsea dupa Liturghia de duminica. La acest eveniment, participa intreaga comunitate. Astazi, cununiile sunt savarsite sambata. Practica din prezent este necanonica, pentru ca petrecerile tin pana duminica dimineata, lucru care nu mai face posibila participarea credinciosilor la Liturghia de duminica. Indicat este ca ele sa fie savarsite duminica.

Implinirea a 25, 50 si 70 de ani de casatorie

Exista o randuiala bisericeasca la implinirea a 25, 50 si 70 de ani de casatorie. Implinirea a 25 de ani de impreuna vieţuire este numita "cununia de argint“, cea de la implinirea a 50 de ani de casatorie poarta numele de "cununie de aur“, iar la implinirea varstei de 75 de ani de casatorie, este numita "cununie de platina“. Termenul de "cununie” nu ar trebui sa mai fie prezent, pentru ca in aceste cazuri se savarseste o slujba de multumire, care nu are legatura cu Taina Cununiei.

Cand admite Biserica desfacerea casatoriei?

Biserica admite desfacerea casatoriei doar in doua situatii: a) cand ambii soti au hotarat sa intre in monahism; b) pe motiv de adulter.

Cate casatorii sunt permise?

Biserica Ortodoxa ingaduie cu pogoramant trei casatorii. Biserica face acest lucru pentru a nu lasa pe cei care au divortat si traiesc impreuna, sa vietuiasca in pacat, fara binecuvantarea lui Dumnezeu. A patra casatorie este oprita cu desavarsire in Biserica Ortodoxa.

Cand se oficiaza a doua casatorie?

A doua casatorie se oficiaza in cazul in care cei doi miri au mai fost casatoriti. In cazul in care unul dintre miri nu a mai fost casatorit, se tine seama de randuiala primei casatorii.

De retinut: Nu se fac nunti in perioada postului.

Adrian Cocosila

06 Mai 2010

Vizualizari: 65333

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Comentarii (1)

  • ioana MarinescuPostat la 2012-03-30 10:05

    Buna as vrea sa va intreb daca la 2-a casatorie se mai face cununia intreaga?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE