Slujba inmormantarii

Slujba inmormantarii Mareste imaginea.


Din Molitfelnic cunostem ca Biserica a alcatuit patru feluri de slujbe la inmormantare : a) a pruncilor ; b) a mirenilor ; c) a preotilor si diaconilor si d) a monahilor si ierarhilor; iar in saptamina Pastilor, una singura pentru toti.

De regula slujba inmormintarii mirenilor se face in biserica, a treia zi dupa deces, cand se face si prima pomenire pentru raposat.

Luminile aprinse ce se dau celor ce asista la slujba ca si cea dintre degetele raposatului simbolizeaza lumina lui Hristos si a invierii care risipeste intunericul din calea lui (Ioan, 8, 12; 12, 46).

In timpul slujbei, dupa binecuvntari, canon, tropare si fericiri se citeste Apostolul (I Tes., 4, 13-17) care atrage atentia sa nu fim ca cei ce n-au nadejde, ca toti cei morti vor invia, spre bucurie sau spre osanda, intimpinand pe Hristos in vazduh la Parusie. Evanghelia vorbeste despre cele doua morti - sufleteasca si fizica - si de Judecata finala, sau de obste, cand fiecare va primi rasplata faptelor. Dupa cele doua rugaciuni de dezlegare, care se citesc cerand lui Dumnezeu sa faca vesnica pomenirea celui plecat, cei dragi dau sarutarea mortului, de ramas bun. Coliva, sau graul fiert la inmormantare inseamna ca omul este ca samanta de grau care se seamana ca, murind, sa rasara si sa rodeasca (Ioan, 12, 24 ; I Cor., 15, 36) ; asa va invia si omul, la ziua de apoi, la invierea de obste (Ioan, 5, 29 ; Matei, 25, 32 ; I Cor., 15, 52), cu puterea lui Dumnezeu.

Cand sicriul este dus la locul de veci, in cantari si procesiune, dupa ultimul Trisaghion preotul toarna vin si untdelemn, crucis, peste mort semn ca a fost uns la botez si s-a impartasit, turnarea preinchipuind invierea si viata vesnica. Odata cu stropirea rosteste cuvintele : "Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si... ma voi albi" (Ps. 50, 8). Apoi arunca si tarana peste el crucis, zicand "Al Domnului este pamantul si plinirea lui, lumea si toti cei ce locuiesc intr-insa" (Ps. 23, 1), care aminteste de cuvintele : "Pamant esti si in pamant te vei intoarce" (Fac, 3, 19).

Dupa inmormantare preotul de obicei merge la casa celui raposat, unde, familia avand pregatite toate dinainte, savarseste Parastasul pe scurt, de trei zile, si binecuvinteaza coliva, mancarea, bautura si vasele si celelalte lucruri. In cartea Tobie citim : "Fii darnic cu painea si cu vinul tau la mormantul celor drepti" (4, 17). "Caci milostenia izbaveste de moarte si curata orice pacat. Cei ce fac milostenie si dreptate vor trai mult" (12, 9). Iar ingerul Domnului "duce pomenirea rugaciunilor" inaintea lui Dumnezeu si-I aduce la cunostinta milosteniile (Fapte, 10, 1-4). Dumnezeu primeste milostenia, ca si rugaciunea, si pentru cei pentru care se fac si pentru cei care o fac (Matei, 25, 34-41).

09 Iulie 2012

Vizualizari: 31677

Voteaza:

Slujba inmormantarii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE