Ce trebuie sa faca doi soti care au divortat si s-au impacat?

Ce trebuie sa faca doi soti care au divortat si s-au impacat? Mareste imaginea.

Sunt situaţii în care cei doi soţi care au divorţat se împacă după un timp şi doresc să-şi continue viaţa împreună şi chiar să se recăsătorească. Întrebarea care se pune aici, din perspectiva Bisericii, este aceasta: este suficient ca ei să se împace şi să-şi continue viaţa familială şi implicit conjugală, sau trebuie ca Biserica să săvârşească o rânduială prin care cei doi să reprimească binecuvântarea de a vieţui împreună?

Indiferent din ce motiv au divorţat, ieşind astfel din comuniunea Bisericii, ei sunt reprimiţi şi reintegraţi prin Taina Pocăinţei; şi-şi recapătă starea de dinainte renăscând prin Taina Pocăinţei, ceea ce nu ar mai necesita o rânduială nouă în vederea repunerii lor în starea de mire şi mireasă, întrucât ceea ce Dumnezeu a unit, nimeni nu poate desface. Aşa cum, în cazul în care cei doi au copii, nu vor pierde calitatea de mamă şi de tată, chiar dacă divorţează, şi nu pot anula relaţia părinte-copil, pentru că este o legătură indisolubilă, la fel şi unirea lor în Taina Cununiei este indisolubilă şi se poate reface prin renaşterea lor spirituală.

Apar însă două probleme delicate:
1. când unul dintre cei doi s-a recăsătorit;
2. când, fie în urma unor relaţii extraconjugale, fie în urma unei noi căsătorii, se nasc copii.

Şi în primul, şi în al doilea caz, nu este necesară administrarea căsătoriei a doua sau a vreunei alte rânduieli, doar prin Taina Spovedaniei şi prin pocăinţă profundă se pot întoarce unul la celălalt, asumându-se reciproc, în starea în care au ajuns.

Deşi în istoria Bisericii noastre a existat o rugăciune corespunzătoare dezlegării cununiei, pentru a putea fi pronunţat divorţul, alcătuită în 1942 de către mitropolitul Irineu Mihălcescu al Moldovei, aceasta nu s-a impus şi nici nu s-a păstrat. Şi, în consecinţă, după cum nu ar putea fi o rânduială pentru producerea divorţului, pentru că ar încălca porunca Mântuitorului, tot aşa nu poate exista o rânduială de reintegrare a celor doi în Taina Cununiei pe care au primit-o. Nu există decât renaşterea, prin Pocăinţă, la viaţa în Hristos şi reintegrarea lor în Trupul Bisericii.

Parintele Vasile Gavrila
 

Pe aceeaşi temă

27 Ianuarie 2016

Vizualizari: 8475

Voteaza:

Ce trebuie sa faca doi soti care au divortat si s-au impacat? 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

casatoria divortul nunta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE