Christos Yannaras

Christos Yannaras Mareste imaginea.

Christos Yannaras este unul dintre cei mai daruiti si originali ganditori greci contemporani, afirmandu-se, in activitatea sa, atat ca teolog, cat si ca filosof.

Christos Yannaras s-a nascut in Atena la 10 aprilie 1935. A studiat in Grecia, la Faculatea de Teologie din cadrul Universitatii din Salonic, dar si peste hotare, la Bonn si Sorbona.

Este doctor in filosofie al Facultatii de Teologie a Universitatii Aristotel din Salonic. Este de asemenea doctor in filosofie al Facultatii de Litere si Stiinte Umaniste al Universitatii Sorbona. A fost numit doctor honoris causa in filosofie de catre Universitatea din Belgrad.

Christos Yannaras

Christos Yannaras este membru al Academiei Internationale de Stiinte Religioase si membru in comitetul director al revistea Concilium. De asemenea, este membru al Societatii Scriitorilor Eleni.

Autor a peste cincizeci de carti, a fost pana in anul 2005 profesor la Institutul de Stiinte Politice din Atena si la Universitatea de Stiinte Sociale si Politice Panteon din Atena.

In sens larg, scrierile sale teologice au menirea de a marturisi traditia patristica a Bisericii Ortodoxe in contextul contemporan. Pentru Yannaras, dupa cum a remarcat Episcopul Kallistos Ware, persoana, este cea care precede si cuprinde fiinta sau natura, constituind totodata legatura ce face posibila tinerea impreuna, a teologiei patristice si a existentialismului.

Pentru Christos Yannaras morala este un "eveniment existential”. Astfel, a fi moral inseamna a realiza deplinatatea existentei sau a vietii, in timp ce a fi imoral inseamna neputinta realizarii acestui lucru, avand drept rezultat "esecul existential”.

Convingerea etica fundamentala a lui Yannnaras este aceea ca moralitatea evanghelica presupune o transformare existentiala reala a naturii umane, nefiind doar o "deontologie,” care ar lasa natura umana neschimbata.

Dintre cartile lui Hristos Yannaras, aparute in limba romana amintim: "Ortodoxie si Occident” ( Editura Bizantina, Bucuresti, 1995), "Abecedar al credintei – Introducere în teologia ortodoxa ( Editura Bizantina, Bucuresti, 1996), "Heidegger si Areopagitul” ( Editura Anastasia, Bucuresti, 1996), "Foamea si setea” ( Editura Anastasia, Bucuresti, 2000); "Libertatea moralei” ( Editura Anastasia, Bucuresti, 2002) si "Persoana si Eros” (Editura Anastasia, Bucuresti, 2000).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Citeste si:

Christos Yannaras - Biserica si filosofii

Criza modernitatii si realitatea persoanei

Influenta teologiei occidentale asupra Ortodoxiei

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4450

Voteaza:

Christos Yannaras 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • mflorin Postat la 2010-06-07 14:32

    Cred ca e foarte important de mentionat faptul ca Christos Yannaras nu s-a bucurat de sustinerea unor duhovnici importanti, cum ar fi Cuviosul Paisie Aghioritul si parintele Teoclit. "Un sens larg, scrierile sale teologice au menirea de a marturisi traditia patristica a Bisericii Ortodoxe in contextul contemporan." Aceasta afirmatie ar putea constitui o grava eroare, el fiind acuzat chiar de "nicolaism" la un moment dat. In niciun caz insa, nu poate fi spus ca este marturisitor al traditiei patristice. Vedeti comentariile parintelui Paisie la adresa lucrarilor filosofului grec.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE