Parintele Toma Chiricuta

Parintele Toma Chiricuta Mareste imaginea.

(1887-1971)

Parintele Toma Chiricuta a fost un preot ortodox, teolog si scriitor, dar mai ales marturisitor al dreptei credinte si al libertatii neamului romanesc. Parintele s-a nascut in anul 1887, in localitatea Odaia, comuna Bursucani, judetul Vaslui, si a trecut la cele vesnice in anul 1971, in localitatea Bucuresti, fiind inmormantat in Cimitirul Bellu. Parintele Toma Chiricuta a fost unul dintre cei mai populari talcuitori ai Sfintelor Scripturi din perioada interbelica.

Parintele Toma Chiricuta

Parintele Toma Chiricuta s-a nascut in data de 6 iunie 1887, in familia preotului din localitatea Odaia, comuna Bursucani, judetul Vaslui. Dupa ce a savarsit Scoala din satul natal, tanarul Toma isi va indrepta pasii spre Facultatea de Litere si Filosofie, iar mai apoi spre cea de Teologie.

Deoarece era unul dintre cei mai alesi studenti, el va fi trimis la studii in trainatate, mai intai la Universitatea din Leipzig, unde va studia filosofia, alaturi de profesorul Wundt, iar mai apoi la Universitatile germane din Erlangen si Heidelberg.

Intors in tara, tanarul Toma Chiricuta se va opri la Botosani, unde va sluji ca profesor de limba germana, iar mai apoi, ca pedagog. Terminandu-si studiile, tanarul teolog se va casatori, iar mai apoi, in anul 1913, va fi hirotonit preot, pentru Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Botosani. Impreuna cu sotia sa, parintele a primit de la Dumnezeu patru copii: Dina, Ion, Florica si Iulia.

La scurt timp dupa hirotonie, in anul 1915, impreuna cu poetul national George Tutoveanu si cu scriitorul Tudor Pamfil, parintele Toma Chiricuta va intemeia Academia din Barlad. Aceasta institutie culturala va indeplini un rol de seama, in viata culturala, nationala si religioasa, in vremea dintre cele doua razboaie mondiale.

Revistele nationale "Junimea Moldovei de Nord" si "Revista Moldovei" au aparut dupa Marea Unire din anul 1918. Alaturi de Constantin Iordachescu si Tiberiu Crudu, cei doi mari editori ai revistelor amintite, o contributie de seama a avut si parintele Toma Chiricuta. Acesta din urma a fost redactor activ la "Revista Moldovei". In primul numar al revistei, parintele va publica articolul "Porunca vremii", un articol care infatisa programul viitor al revistei.

Viata parintelui Toma se va dovedi a fi una inchinata credintei si culturii nationale, pe care le vedea impreunate intr-o unica lucrare sufleteasca de inaltare, pentru ale carei ratiuni nu-si ingaduia nici un pic de comoditate. La baza predicilor sale, statea un principiu pe care parintele il rostea adesea: "Cum sa nu se apuce omul de baut, de jucat carti si de alte blestamatii, daca nu-l inveti cum sa-si intrebuinteze bine si frumos timpul?"

In paralele cu slujirea preoteasca, parintele Toma Chiricuta mai indeplinea si o alta lucrare, fiind profesor de religie, mai intai la Scoala Primara din Botosani, iar mai apoi la Scoala "Domnita Ileana", din Bucuresti. In aceasta scoala din urma, parintele va profesa pana in anul 1948, cand comunistii vor scoate Religia dintre materiile scolare aprobate.

Parintele Toma Chiricuta a fost duhovnicul unor mari personalitati ale vremii sale, precum au fost principesa Ileana a Romaniei si regina Elena a Romaniei. Bucurandu-se de o mare apreciere, in randul unor oameni de seama ai vremii, parintele va reusi sa publice nenumarate articole religioase, in revistele "Fantana Darurilor" si "Ortodoxia", la carma carora va fi si randuit pentru o vreme.

Fiind chemat la Bucuresti, parintele va fi randuit preot paroh la Biserica Sfantul Ciprian, numita si "Zlatari". Tot acum, el va fi chemat la conducerea revistelor "Ortodoxia" si "Floarea Darurilor". In aceasta biserica, parintele a tinut unele dintre cele mai aprinse predici ale sale, nenumarati credinciosi venind sa-l asculte si sa se spovedeasca la el.

Comunistii nu vor trece nepasatori pe langa parintele Toma, drept pentru care, maniati de cuvantul sau "cu putere multa", ei il vor aresta si arunca in inchisoare, la varsta de 75 de ani. Fiind eliberat din inchisoare, parintele Toma Chiricuta, ajutat mult de patriarhul Justinian, a primit aprobarea de a sluji la Biserica Popa Tatu, din Bucuresti, biserica mai putin cunoscuta in acea vreme.

Parintele Toma Chiricuta a murit in anul 1971, la varsta de 85 de ani, fiind mai apoi inmormantat in Cimitirul Bellu, din Bucuresti.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 4774

Voteaza:

Parintele Toma Chiricuta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE