Amfipoli

Amfipoli Mareste imaginea.

Micul sat modern Amfipoli (Grecia), mai prezinta decat foarte putin din importanta orasului antic al carui nume il poarta. Pozitionat strategic pe cursul raului Strymon si pe Via Ignatia, Amfipoli a fost unul dintre cele mai insemnate orase din Macedonia in lumea antica.

Amfipoli – localizare si istorie

Locul vechiului Amfipoli se afla intre Salonic si Kavala, la aproximativ 105 km de Salonic. Orasul antic era asezat pe malul de rasarit al raulului Strymon,  fiind inconjurat de rau din trei parti. Aceasta particularitate geografica a conferit de altfel numele orasului, Amfipoli insemnand “in jurul orasului”. Locul a fost initial locuit de traci, care isi numeau asezarea Ennea Hodoi, insemnad “Noua Cai” sau “Noua Drumuri” indicand importanta locatiei aflate la intretaierea rutelor comerciale. Dupa cateva incercari esuate atenienii au cucerit zona si au fondat orasul Amfipoli pe locul celor “Noua Drumuri” in 437 i.Hr., sub conducerea lui Hagnon. In 424 i.Hr., orasul va fi cucerit de spartani

Amfipoli

In ciuda incecarilor repetate ale atenienilor de a cucerii orasul, acesta a ramas liber pana la ocupartea sa de catre Filip II al Macedoniei in 358-357 i.Hr.. In timpul ocupatiei macedonene Amfipoli a devenit unul dintre cele mai importante orase din regiune. A fost unul dintre cele sase orase, alese de Alexandru cel Mare, in care au fost construite mari temple. Orasul a jucat de asemenea un rol insemnat in cuceririle militare ale lui Alexandru. Dupa moartea lui Alexandru, sotia acestuia Roxana si fiul lor, Alexandru IV, au fost exilati in Amfipoli.

Dupa victoria romana de la Pydna in 168 i.Hr., care a pus capat domniei macedonene, Amfipoli, impreuna cu restul Macedoniei, a devenit posesie romana.

Amfipoli

Macedonia a fost impartita in patru districte admnistrativ-economice, Amfipoli fiind numit capitala a primului dintre cele trei. Orasul a prosperat sub ocupatie romana, primind statutul de oras liber cu privilegii deosebite. Prosperitatea si importanta pozitiei strategice au sporit prin construirea Caii Ignatia, care trecea prin oras.

Sfantul Apostol Pavel a trecut prin acest oras in jurul anilor 49-50 d.Hr.. Crestinismul a jucat un rol important in viata orasului,  in Amfipoli  gazduind cinci biserici impresionante din sec. V-VI si un palat episcopal. Odata cu invazia slavilor din sec VIII-IX, Amfipoli a fost aproape distrus. Un nou oras, Hrisopolis, a fost intemeiat la gura de varsare a raului Strymon. Pozitia orasului Amfipoli, si-a pastrat importanta strategicasi in timpul perioadei bizantine tarzii, dupa cum vedem exemplul  celor doua turnuri, ridicate de o parte si de alta a raului Strymon in 1367 de catre doi frati, Alexie si Ioan, care erau generali bizantini.

Macedonia - Amfipoli

Acesti frati au fost intemeietorii Manastirii Pantocratorului din Muntele Athos iar turnurrile de la Amfipoli se aflau in posesia manastirii. Turnurile erau folosite pentru adapostirea produselor agricole din zona, dar si pentru a controla trecerea pe rau.

Amfipoli – importanta biblica

Potrivit Faptelor Apostolilor, Sfantul Apostol Pavel a parasit Filipi in timpul celei de-a doua caltaorii misionare calatorind impeuna cu Sila spre Tesalonic.  In Fapte 17:1 se spune:” Si dupa ce au trecut prin Amfipoli si prin Apolonia, au venit la Tesalonic”.

Cihiar daca vizita lui Pavel nu este detaliata, aceasta mentiune arata faptul ca Pavel a predicat in acest oras. El s-ar  fi aflat  numai in trecere pe aici  in drumul sau catre Tesalonic, in jurul anilor 49-50. Ulterior, Crestinismul a inflorit in acest loc, dupa cum demonstreaza descoperireea ruinelor a patru biserici (sec. V-VI), a unei resedinte episcopla, si a unei biserici in forma de nava (sec. VI). Spre sfarsitul sec. al VII-lea, sursele literare monetioneaza ca orasul era sediul unui scaun episcopal.

Amfipoli

Orasul are doua ziduri: ”un zid lung”, care imprejmuieste cea mai mare parte a orasului si un zid interior, care inconjoara acropole.

Cinci biserici crestine au fost descoperite pe acropole. Cercetatorii neavand marturii cu privire la hramurile bisericilor le-au denumit folosind primele cinci litere ale alfabetului.

Ridicata in cea de-a doua jumatate a secolului al V-lea, Biserica C este formata din nava, doua abside si, pe partea de rasarit, o absida semicirculara. Absidele sunt separate de nava prin cate sase coloane. In centrul naosului, un mic paraclis a fost construit in vremurile bizantine dupa ce basilica a fost distrusa. Podeaua bisericii este acoperita cu mozaic pavimentar multicolor avand reprezentat motive geometrice, animale si frunze de iedera.

Amfipoli

La sud de Basilica C este Basilica A, din secolul al VI-lea. Este formata din nava, nave laterale la nord si sud, si absida in partea de est, un privor inchis si unul exterior , la vest. Pe zidul nordic se afla o mica incapere unde episcopul isi schimba vesmintele. Atasat bisericii era un mic paraclis. Podeaua altarului a fost acoperita cu marmura ,in timp ce pridvorul exterior si navele laterale prezinta mozaic pavimentar infatisand animale si motive geometrice

Amfipoli

Basilica D (a doua jumatate a secolului al V-lea ) se afla in sud-estul Basilicii A. Aceasta basilica este formata din naos, doua nave laterale, altar, pridvor si vestibul. In interiorul vestibulului se afla un portic cu douu coloane. La nord-est de Basilica D se afla “biserica cu plan central” (sec. VI), numita astfel datorita inimii bisericii  ce consta intr-un rand de colonade in forma de hexagon, incercuite de un zid circular. Portiuni ale podelei bisericii sunt acoperite cu bucati de marmura formand diverse motive geometrice.

Amfipoli

La nord de aceasta biserica se afla Basilica B. Ridicata in sec. al VI-lea, acest locas este format din naos, nave laterale, pridvor, vestibul si camere aditionale aflate in partea de nord a vestibulului si a pridvorului.

Un alt obiectiv istoric foarte cunoscut este leul din Amfipoli. Acesta consta intr-o statuie memoriala, gasita in fragmete in 1912. In 1922 arheologii i-au descoperit soclul, pe care a fost restaurata intreaga statuie in 1936. Dateaza din sec. IV i.Hr.. Motivul pentru ridicarea acesteia este necunoscut.

Leul din Amfipoli

Muzeul din Amfipoli, mic insa cu exponate deosebite, adaposteste o bogata colectie de artifacte ce provin din descoperirile arheologice din intrega regiune.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2014

Vizualizari: 3328

Voteaza:

Amfipoli 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE