Mormantul Sfantului Apostol Barnaba - Salamina

Mormantul Sfantului Apostol Barnaba - Salamina Mareste imaginea.

Sfantul Barnaba este un sfant cipriot, mormantul acestuia gasindu-se la mica distanda de Salamina, in Cipru. Sfantul a predicat Evanghelia in Cipru, alaturi de Marcu, si a fost omorat de catre evrei, in urma unei predici care a convertit multime de oameni la credinta crestina.

Barnaba a fost martirizat de catre evrei, in insula Cipru, fiind mai apoi luat intr-ascuns si inmormantat de catre Sfantul Evanghelist Marcu. Multi crestini au gasit vindecare si mangaiere la mormantul sau, care a ramas necunoscut pana in vremea celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic, in anul 451, cand sfantul i-a aparut, in vis, episcopului Anthemius, dezvaluindu-i locul exact. Se crede ca aceasta minune (aflarea Moastelor sfantului) este ceea cea a oprit Patriarhia Antiohiei sa cuprinda insula Cipru sub jurisdictia ei, astfel ramanand de origine apostolica si autocefala.

Sfantul Apostol Barnaba din Salamina

Sfantul Barnaba este un sfant cipriot. Acest sfant ucenic al Domnului a fost cinstit de catre locuitorii insulei Cipru inca din secolul al V-lea, el fiind considerat intemeietorul Bisericii Autocefale locale. Particele din Moastele sale, aflate la acea vreme in Salamina, au fost aduse in insula odata cu declararea autonomiei Bisericii Cipriote. Astazi, particele din Sfintele sale Moaste se afla in Manastirea Kykkos si in Manastirea Machairas.

Manastirea Sfantul Barnaba - Mormantul Sfantului BarnabaPotrivit Noului Testament, Barnaba nu a apartinut grupului celor 12 Apostoli ai lui Hristos, ci grupului celor 70 de ucenici ai Mantuitorului. La inceputurile crestinismului, toti cei ce raspandeau "Vestea cea Buna" erau numiti cu numele de "apostoli". Acest lucru explica faptul ca toti cei 70 erau numiti "apostoli", mai tarziu doar facandu-se distinctie intre cei 12 ucenici foarte apropiati ai lui Hristos si ceilalti.

Sfantul Barnaba s-a nascut in Salamina. La vreme, sfantul l-a insotit pe Apostolul Pavel in calatoriile sale misionare prin Cipru si Asia Mica. Cei doi s-au descpartit in momentul in care Apostolul Pavel nu a fost de acord sa vina cu ei si varul lui Barnaba, Ioan Marcu. Impreuna cu varul sau, Barnaba a inceput a predica Evanghelia in Cipru.

Moartea martirica a Sfantului Barnaba, petrecuta in jurul anului 57, este cinstita anual, la data de 11 iunie. In anul 57, datorita revoltei comunitatii evreiesti din Salamis, in urma predicii sfantului, Barnaba a fost scos din sinagoga si batut crunt, pana la moarte. Asezandu-i trupul intr-o panza alba, evreii l-au ascuns pe Sfantul Barnaba intr-o camera dasnica, pana la un moment oportun pentru a-l arunca in apele marii.

Apostolul Marcu, care fusese martor al martiriului sau, dimpreuna cu alti cativa sclavi convertiti la credinta crestina, au luat intr-ascuns trupul sfantului si l-au ingropat dupa obicei, intr-un vechi mormant, sub un copac batran din vestul Salaminei. Pe pieptul sfantului, varul sau a asezat Evanghelia lui Matei, copiata de catre Barnaba. Strajnit urmariti de evrei, prietenii Sfantului Barnaba au fugit in Nicosia, iar de acolo in Alexandria Egiptului. Vreme de mai bine de 400 de ani, Moastele Sfantului Barnaba, cat si Mormantul sau, au ramas nestiute de nimeni.

Manastirea Sfantul Barnaba - Mormantul Sfantului Barnaba

Sfantul Barnaba din Cipru este unul dintre sfintii trecuti si in Sinaxarul din Constantinopol. In ziua praznicului acestuia, se savarseste Sfanta Liturghie, in Biserica Sfantul Petru, de langa Catedrala Sfanta Sofia (Constantinopol, Istanbul). Sfantul Barnaba este inclus si in calendarul eclezial al Bisericii Apusene.

Mormantul Sfantului Apostol Barnaba

In anul 115, o revolta a evreilor din Cipru, impotriva Imperiului Roman, a dus la mari schimbari sociale si politice in insula. Sub conducerea lui Artemion, evreii din Cipru au macelarit mai bine de 240.000 de impreuna vietuitori ai insulei. Aceasta revolta sangeroasa a dus la o urmare fireasca: au fost nevoie de mai multe secole pana ce i s-a mai dat voie unui evreu sa paseasca pe insula. Partea folositoare a expulzarii radicale a evreilor din insula a fost aceea ca, din acest moment, crestinii se puteau exprima liber si fara teama.

Manastirea Sfantul Barnaba - Mormantul Sfantului Barnaba

In anul 488, patriarhul monofizit de Antiohia, Petru, a venit in Constantinopol, spre a cere dreptul de jurisdictie asupra insulei Cipru, de la imparatul Zenon. Acesta sustinea propovaduirea crestinismului in Cipru de catre antiohieni. Episcopul Anthemios din Salamina, mitropolitul Ciprului, a fost chemat la Constantinopol, spre a discuta problema jurisdictiei. Cipriotii stiau cu totii ca au un crestinism apostolic, fundamentat pe persoana Sfantului Barnaba, insa nici o davada nu exista in acest sens.

Dupa ce Anthemios a ajuns in Constantinopol, el a inceput sa aibe un vis minunat, acelasi in trei nopti la rand. Sfantul Barnaba i-a aparut episcopului, in vis, si i-a vorbit despre copacul cel batran, sub care se afla Mormantul sau, cel uitat de toti.

Descoperirea Moastelor Sfantului BarnabaIntors in insula, episcopul a gasit Sfintele lui Moaste, asezate in mormant, exact in locul indicat de catre sfant in vis. Pe piept, sfantul avea o Evanghelie dupa Matei. Mormantul Sfantului Barnaba consta in doua camere subterane, sapate in piatra si randuite sa pastreze trupurile a sase oameni adormiti in Domnul.

Teodor Lector, un istoric al vremii, marturiseste cum episcopul a luat Moastele Sfantului Barnaba si Evanghelia, si le-a dus imparatului Zenon, care le primit cu mare bucurie, el imbracand Evanghelia in aur si pietre scumpe. Petru al Antiohiei a fost imediat trimis acasa, dupa ce Patriarhul Acachie de Constantinopol a intrunit un sinod in privinta hotararii independentei Bisericii din Cipru, iar episcopul Anthemios a fost ridicat la rangul de arhiepiscop al Ciprului.

In jurul anului 488, pe locul in care a fost descoperit mormantul sfantului, in regiunea Famagusta, a fost ridicata o manastire inchinata lui, cu ajutorul imparatului Zenon si a altor oameni instariti de la curtea imperiala. Desi Evanghelia gasita in mormant a ramas la Constantinopol, Moastele Sfantului Barnaba au fost adusa inapoi, in insula Cipru.

Biserica sfantului a fost distrusa de catre arabi, undeva prin secolul al VII-lea, insa ea a fost reconstruita putin mai tarziu. Actuala biserica si manastire a Sfantului Barnaba dateaza din anul 1756, o parte dintre pietrele folosite la ridicarea bisericii facand parte din ruinele celei vechi. Independenta Bisericii Ortodoxe din Cipru a fost confirmata de Sinodul Trualn, tinut in Constantinopol, in anul 692.

Manastirea Sfantul Barnaba este foarte greu de gasit in marturiile istoriei. Astfel, dintre putinele surse ce vorbesc despre aceasta, o amintim pe urmatoarea: in anul 1735, monahul rus Basil Grigorovich Barsky a vizitat manastirea, amintind de ea in jurnalul lui de calatorie. Aceasta biserica a lui Anthemios exista inca in momentul in care monahul rus Basil Grigorovich Barsky a vizitat aceasta manastire.

Manastirea Sfantul Barnaba - Mormantul Sfantului Barnaba

In apropierea bisericii se afla Mormantul Sfantului Barnaba, alaturi de vechi fragmente de fresca. Initial, Sfantul Barnaba a fost inmormantat in absida basilicii ridicate de catre arhiepiscopul cipriot Anthemios, special in acest scop. Astazi, deasupra criptei in care a fost ingropat trupul sfantului, se afla o micuta capela. In interiorul gol al acesteia, randunicile si-au facut multime de cuiburi.

Chipul Sfantului Barnaba este zugravit, inca din acele vremuri, in cel putin noua biserici din Cipru: cele mai vechi reprezentari sunt cele din Biserica Asinou (1105-1106) si din Biserica Lagoudera. Atat in frescele din Asinou, cat si in cele din Pera Chorio, care dateaza si ele din secolul al XII-lea, Sfintii Barnaba si Epifanie sunt reprezentati in plin centrul absidei.

Teodor Danalache

Manastirea Sfantul Barnaba - Mormantul Sfantului Barnaba

02 Iulie 2012

Vizualizari: 5995

Voteaza:

Mormantul Sfantului Apostol Barnaba - Salamina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE