Catedrala Mantuirii Neamului

Catedrala Mantuirii Neamului Mareste imaginea.

Cateva ganduri, impresii si idei despre Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc - acum, la inceputul noului an - 2012

Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc reprezinta sinteza ethosului crestin-ortodox al poporului roman, zidirea ei implicand variate semnificatii de la cele duhovnicesti - liturgice-teologice pana la cele nationale-arhitecturale-sociale. In acest sens zidirea ei se constituie intr-un simbol al permanentei sintezei dintre Biserica si Neam, precum si intr-o afirmare dinamica a valorilor spirituale si culturale ale poporului roman. In imaginea ei se vor regasi traditia si modernitatea, universalul si particularul, amprenta inconfundabila a devenirii istoric-religioase si culturale a poporului roman si amprenta nazuintelor spirituale ale acestui popor pentru veacurile ce vor veni.

Este nevoie de un asemenea efort spiritual si material pentru a da viata sacra unui spatiu care va folosi nemijlocit nu numai unui popor aflat in rugaciune, ci si unui popor chemat sa-si afirme mereu identitatea, verticalitatea si maiestria, precum si fidelitatea fata de nazuintele inaintasilor care doreau cu ardoare zidirea unui asemenea locas. Comuniune a oamenilor cu Iisus Hristos si intreolalta, legatura intre generatii, punte intre eclesial, cultural si social, deschidere responsabila spre istoria si spiritualitatea poporului, afirmare a identitatii si a permanentei crestinismului ortodox pe aceste meleaguri, simbol al unitatii spirituale a poporului roman, spatiu viu al afirmarii valorilor Evangheliei lui Iisus Hristos intr-o lume secularizata si globalizata, Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc ramane un ideal care trebuie asumat continuu de catre fiecare crestin.

De ce? Pentru ca are menirea cuprinzatoare de a ne aduce aminte, mereu si mereu, intr-o lume care renunta cu atata usurinta la propriile-i radacini transcendente, cine suntem. Numai in masura in care vom constientiza necesitatea acestei miscari launtrice de asumare dinamica a identitatii noastre vom reusi sa descoperim sensul ultim al acestei zidiri impresionante pe pamant romanesc care nu este altul decat cel legat de aspiratia spre propasire si marturisire a credintei neamului. Ori neamul – chiar intr-o lume globalizata - ca de altfel fiecare persoana - chiar intr-o lume hiper-individualizata - este chemata sa constientizeze ca nu-si poate afla sensul profund si ultim al existentei in afara lui Iisus Hristos. Catedrala ne arata ca menirea ultima a lumii este dincolo de lume, ea ne indica ca locul omului este Biserica si Iisus Hristos este locul omului: in acest adevar sta „pragul sperantei” pentru noi…

Credinta ca manifestare a persoanei in comuniune se poate intrupa intr-o viziune teologica asupra oranduirii spatiului sacru care teologhiseste si exprima aceasta credinta intr-o intima corespondenta cu Evanghelia, dogma si experienta Bisericii. Arhitectonica Catedralei ne introduce in experienta eclesiala a credintei care converge in multiplele ei manifestari spre dimensiunea sacramentala, care, in Euharistie ofera omului unirea maxima cu Iisus Hristos si totodata pregustarea plina de har si de adevar a Imparatiei ca neinserata zi a opta. Configuratia ansamblului arhitectural pune aceasta dimensiune sacramental-liturgica in centru prin simbolistica POTIRULUI, dupa cum in interiorul acestui centru se ridica maiestuos Catedrala a carei simbolistica graviteaza in jurul Pantocratorului Iisus Hristos si a Treimii care cuprinde intreg universul creat, inceputul, mijlocul si sfarsitul creatiei. Statornicia Traditiei Bisericii se impleteste constructiv cu dinamica acesteia intr-o aspiratie spre a cuprinde universalul si particularul intr-o sinteza a coborarii iubitoare si mantuitoare a lui Dumnezeu la om si o urcare iubitoare si mantuitoare a omului la Dumnezeu prin Iisus Hristos in Duhul Sfant. Desigur nu lipseste din ansamblul arhitectural nici dimensiunea eshatologica a creatiei reprezentata de cele opt turle ca simbol al zilei a opta. In interiorul Catedralei ca spatiu sacru, oamenii nu numai vor privi estetica plina de semnificatii teologice, duhovnicesti si culturale, ci se vor ruga, se vor angaja intr-un itinerar spre sfintenie, pregustand taina zilei a opta in Tainele Bisericii si facand experienta acestei Taine ca si sens profund si esential al existentei personal-comunitare descoperite deplin in Iisus Hristos.

Asumarea unui asemenea proiect desi se realizeaza in istorie, depaseste pentru fiecare crestin, imediatul cotidian, asemuindu-se cu itinerarul „darului” transformat dupa cuvintele lui Iisus Hristos in „comoara din ceruri”. De aceea, darul fiecaruia pentru aici, in vederea unei asemenea constructii, va fi „un dar pentru eternitate”. Pentru implinirea acestui deziderat spiritual care se intinde ca un arc peste generatii este nevoie sa-i acordam acestuia un loc in sufletului nostru, loc care va deveni treptat semn al Imparatiei si al vietii vesnice, legandu-ne totodata de aspiratiile inaintasilor ca la randul nostru sa lasam o mostenire cu valoare de simbol national si universal urmasilor. Totodata, pentru implinirea acestui deziderat spiritual, care desi se savarseste pe pamant, are randuiala cetelor ingeresti, pentru ca oamenii impreuna cu ingerii, creatia intreaga sa doxologeasca Creatorului ei, este nevoie de o credinta vie si dinamica si de o iubire neindoielnica fata de Biserica si Neam.

Biserica este un dar, de aceea sa fim fericiti ca suntem chemati sa fim Biserica lui Dumnezeu, sa avem bucuria ca apartinem Bisericii Lui.
Ea este un dar frumos, in interiorul careia noi traim deodata, cu Iisus Hristos, frumusetea negraita a tainei istoriei neamului nostru si a vesniciei lui. Prin urmare, sa fim recunoscatori pentru darul Domnului, pentru ca „impreuna cu Hristos” noi exprimam experienta de a fi cu toti uniti in numele Lui, experienta de a fi Biserica, manifestata de poporul lui Dumnezeu in jurul Sfintei Treimi…

Stelian Gombos

.

Despre autor

Stelian Gombos Stelian Gombos

Senior editor
358 articole postate
Publica din 28 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

27 Iulie 2012

Vizualizari: 1992

Voteaza:

Catedrala Mantuirii Neamului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE