Ghidul pelerinului la Sfantul Munte Athos

Ghidul pelerinului la Sfantul Munte Athos Mareste imaginea.

Ghidul pelerinului la Sfantul Munte Athos

Daca v-ati hotarat sa ajungeti in Sfantul Munte Athos e bine sa cunoasteti inainte cateva lucruri. Chiar daca ati mai fost cu siguranta sunt locuri care va pot face sa reveniti. Prezentul ghid este o incercare modesta de a va indemna sa gustati din acest izvor de ortodoxie. Daca am reusit veti afla citind cu rabdare randurile ce urmeaza.
Ce este pelerinajul?

Pelerinajul este drumul pe care il face crestinul pentru a-L cauta pe Dumnezeu intr-un loc unde se manifesta cu putere prezenta Lui: biserici, manastiri, icoane, moaste si oameni cu viata sfanta - preoti, calugari si credinciosi.

Pelerinajul nu este o moda, o plimbare sau turism religios. Cei care cauta sa vada multe si sa plece doar cu amintirea unui loc neobisnuit vor ramane doar cu atat.

Daca dupa pelerinaj omul nu simte ca a devenit mai bun, mai bogat spiritual, mai credincios decat era inainte de a pleca la drum inseamna ca a fost doar un simplu turist. Totusi e bine sa revina daca doreste aceste lucru. Insasi aceasta dorinta e un semn ca sufletul doreste o schimbare launtrica.

Cine poate fi pelerin?

Pelerin este orice crestin care il cauta pe Dumnezeu, iertarea de pacate si o rezolvare a problemelor sale de orice natura prin El. La Sfantul Munte pot merge in pelerinaj doar barbatii majori. Copii si tinerii trebuie insotiti de tatal lor.

Care este scopul pelerinajului?

Scopul pelerinajului este indreptarea vietii catre Dumnezeu prin poruncile Lui. Rugaciunile, ostenelile si cheltuiala facuta cu prilejul pelerinajului aduc iertare de pacate, impacarea cu Dumnezeu, usurarea sufletului si linistirea constiintei daca sunt insotite de spovedania la un preot duhovnic si de hotararea de schimbare a vietii dupa poruncile lui Dumnezeu.

Ce trebuie sa stie pelerinul care merge la Sfantul Munte?

Lista obiectelor de luat in pelerinaj:

Pasaportul sau cartea de identitate.

Carnetul de student pentru a beneficia de reduceri la transportul cu trenul, cu autocarul din Tesalonic pana la Uranopoli (nu stiu daca si la feribot) si la obtinerea permisului pentru Sfantul Munte. Reducerile sunt de aproximativ 50%.

Pomelnic pentru cei vii si cei raposati. Faceti mai multe copii, pentru a da cate una parintilor impreuna cu o suma de bani, dupa posibilitati. La manastirile grecesti, indiferent de suma, pomelnicele se pomenesc o singura data, maxim de trei ori. La schiturile si chiliile romanesti se pastreaza traditia din tara.

Carte de rugaciuni, acatistier pentru momentele de liniste si rugaciune.

Lanterna si baterii de rezerva, pentru orice eventualitate.

Un carnet si un pix pentru notarea evenimentelor si a odoarelor vazute in diverse lacasuri.

Aparat foto si acumulatori de rezerva. Filmarea nu este permisa pe Muntele Athos, fotografierea in interiorul bisericilor si a manastirilor se face doar cu permisiunea calugarilor.

Telefon mobil. Semnalul nu este peste tot de aceea deschideti-l doar cand e necesar. Daca sunteti intr-un grup mai numeros va trebui sa stati la rand pentru a-l incarca la singura priza din camera sau de pe hol, daca exista. Util poate fi un triplu stecher.

Bani in bancnote mai mici de 100 de euro pentru a putea da la pomelnice si pentru a cumpara diversele obiecte de la pangarele manastirilor.

Mancare neperisabila (conserve, fructe, batoane de ciocolata, etc.). In interiorul manastirilor nu se mananca carne (afara de peste si fructe de mare).

Daca mergeti cu masina, harta Bulgariei si harta Greciei. Le gasiti si la benzinariile din Giurgiu, inainte de iesirea din tara. Va vor fi de folos daca mergeti pentru prima data si incurcati drumul. GPS-ul s-ar putea sa nu fie actualizat cu toate modificarile din teren.

Rucsac, foarte util pentru deplasarile prin Sfantul Munte.

Mijloace de transport catre Sfantul Munte

Din Bucuresti aveti posibilitatea de a calatori spre Tesalonic cu: Avionul, Autoturismul, Trenul si Autocarul.

1. Avionul va ajuta sa ajungeti intr-o singura ora si puteti face importante economii daca faceti rezervarile din timp. Sunt companii low cost care ofera preturi si de la 40 de euro, dus-intors. Cereti informatii daca sunt incluse taxele de aeroport si cum puteti ajunge pana in Tesalonic sau direct la Uranopoli. Ruta Bucuresti-Giurgiu-Sofia-Kulata-Tesalonic-Uranopoli.

2. Autoturismul este foarte convenabil daca aveti inca doi-trei prieteni. Trei plinuri de combustibil, la un consum de 6 l/100 km e mai mult decat suficient sa va ajunga dus-intors. Daca tineti ruta Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Sofia-Kulata-Promachon-Serres-Amfipoli-Ierisso, ajungeti in aproape treisprezece ore, fara sa va grabiti prea tare si innoptati in Uranopoli (veti gasi scris pe indicatoare Ouranopolis). Respectati limitele de viteza din Bulgaria pentru a nu face cunostinta cu Politia rutiera. Fiti atenti la indicatoarele rutiere, mai ales la cele vandalizate si intrebati daca ati ratacit drumul. Urmariti pe indicatoare punctele finale ale fiecarui segment de drum mai important, Giurgiu, Ruse, Sofia, Kulata, Promachon, Serres, Ierisso, Uranopoli. Nu este nici o rusine daca va rataciti si intrebati. Se poate intampla oricui fie ca e prima sau a doua oara cand merge pe aceasta ruta. In Bulgaria, folositi drumurile cele mai circulate si cautati sa mergeti in grup cu cel putin o alta masina, daca se poate. In locurile cele mai neasteptate veti gasi echipaje ale Politiei rutiere bulgare care nu vor sta pe ganduri sa va amendeze pentru nerespectarea regulilor de circulatie. Includeti in cheltuieli si taxa de drum, 5 euro pe care o platiti la intrarea in Bulgaria si taxa de pod la dus si la intors, de 25 lei si respectiv 6 euro. Tarifele sunt cele din august 2010. Pentru informatii precise intrebati la punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu.

3. Trenul. Pentru informatii consultati agentiile CFR din localitatea dumneavoastra si http://www.cfrcalatori.ro. Costuri cu trenul pentru un pelerin student pana in 26 de ani. Transport cu trenul – vagon de dormit – 85 euro Transport cu trenul la vagon de clasa – aproximativ 60 euro Permis de intrare Muntele Athos – 10 euro Transport Tesalonic – Uranopoli si retur – 18 euro Cazare Ouranopolis – 20 euro Transport feribot Uranopoli – Dafne si retur – 14,20 euro.

4. Autocarul. In cazul autocarului preturile variaza in functie de companie intre 110 si 130 Euro. Desi calatoria dureaza mai Putin decat in cazul trenului, preturile sunt mai mari decat la tren iar confortul mult mai scazut decat in cazul calatoriei cu vagonul de dormit.

Drumul de la Tesalonic la Uranopoli

Din Tesalonic, se poate ajunge la Uranupoli folosind autoturisme private sau transportul public (autobuzele KTEL ale Prefecturii din Halkidiki, adresa Str. Karakasi nr. 68, Tesalonic (tel. (+30) 2310 924 444). Sunt plecari zilnice catre Uranupoli şi Ierisso la 06:00, 08:30, 10:30, 14:30, 16:30, 18:30. Calatoria dureaza aproximativ doua ore. Pretul calatoriei Tesalonic-Uranopoli dus-intors este de 18 euro.

Cazarea la Tesalonic sau Ouranopolis

In conditiile in care alegeti sa ramaneti peste noapte la Tesalonic luati in calcul o rata de cazare cuprinsa intre 20 si 40 euro/noapte/persoana, preturi valabile in extrasezon. In aceste conditii e bine sa prindeti autobuzul de ora 6 care face legatura intre Tesalonic si Uranopoli. Calatoria dureaza aproximativ 2 ore, ceea ce va ofera timp necesar pentru a va prezenta la Biroul de Pelerinaje al Muntelui Athos de la Uranopoli pentru a va ridica permisul de intrare pe Muntele Athos. Indiferent de ora la care alegeti sa calatoriti spre Uranopoli nu trebuie sa va faceti griji in privinta posibilitatii de a va rataci. Zilnic calatoresc peste 150 de pelerini catre Uranopoli, cei mai multi cu autocarul. Nu in ultimul rand, Uranopoli este o mica statiune turistica in care toti localnicii sunt obisnuiti cu numarul mare de pelerini care viziteaza Muntele Athos in fiecare zi a anului. O alta solutie este sa plecati din Tesalonic spre Uranopoli cu ultimul autocar, cel de la ora 18,30. Aveti astfel timpul necesar atat pentru a vizita Tesalonicul pe parcursul intregii zile cat si pentru a va pregati in liniste pentru calatoria care incepe a doua zi de dimineata in Uranopoli.

In Uranopoli puteti gasi cazare incepand de la 10 euro/persoana/noapte pana la 30 euro/persoana/noapte. Pretul depinde in functie de sezon. O mare parte a locurilor de cazare in Uranopoli sunt oferite de localnici in pensiuni confortabile. Atat in Tesalonic dar mai ales in Uranopoli preturile sunt negociabile.

Accesul in Sfantul Munte

In Sfantul Munte intra numai barbatii majori, indiferent de religie. Copii si tinerii sub 18 ani trebuie sa fie insotiti de tatal lor. Zilnic se emit 120 de permise, numite diamonitiria, pentru ortodocsi si 20 pentru neortodocsi. Pentru permis solicitati ajutorul unuia din cele doua schituri romanesti, Schitul Prodromu (tel. 0030 23770 23294) si Schitul Lacu (tel. 0030 23770 23636, email yahoo.com: lakkoskiti_ao). Precizati numele, prenumele, profesia, seria si numarul actului de identitate, data intrarii in Sfantul Munte. Este bine sa transmiteti datele cu cel putin 48 de ore inainte, in intervalul orar 10-12. Diamonitiria se ridica de fiecare pelerin cu actul de identitate de la Biroul de Pelerinaje din Uranopoli, deschis de luni pana vineri intre orele 7,30-13,00, aflat in apropierea benzinariei pe o strada ce duce spre mare. Pentru credinciosi permisul este 25 euro, pentru studenti cu carnet de student la ei, 10 euro, pentru clerici si calugari, gratuit.

Accesul in Sfantul Munte se face doar pe mare. Autoturismul se lasa intr-o parcarea fara plata aflata in extremitatea sud-estica a statiunii, aproape de plaja, in cea cu plata aflata in apropierea portului Uranopoli sau in statiune. Procurati biletul pentru cursa de 9,45 de la casa de bilete aflata in apropierea portului, langa plaja, in fata unui grup de copaci. In august 2010, biletul Uranopoli-Dafne costa 7,20 euro. Calatoria dureaza aproape doua ore. In portul Dafne sunt doua autobuze care asteapta pelerinii sa se imbarce pentru Careia, capitala Sfantului. Munte. Pretul unei curse este de 3 euro. In Careia sunt cel putin trei-patru microbuze care pleaca spre Manastirea Vatoped sau alte directii, incepand cu ora 13. Unii soferi sunt romani si va pot da relatii exacte despre rute.

Recomandari pentru cei care ajung la Sfantul Munte

Pelerinul care merge in Sfantul Munte se sfinteste pasind pe acest loc. El se curateste de multe patimi si pacate chiar daca nu vede imediat acest lucru. Cu atat mai mult se intampla aceasta daca se roaga, multumeste, posteste si se spovedeste.

Inca inainte de a urca pe feribot, imbracamintea trebuie sa fie decenta. Pantalonii sa fie lungi pana la glezne, sa purtati tricou sau camasa, nu maieu. Nu umblati ca pe plaja prin manastire sau prin locurile comune, baie, holuri. Riscati sa fiti dati afara pentru expunere indecenta. Nu faceti plaja si nu intrati in apa in Sfantul Munte. Aceste activitati sunt interzise. Puteti face daca doriti acest lucru in Uranopoli sau Ierisso.

Cand intrati in biserica sa aveti capul descoperit daca nu sunteti clerici sau calugari. Lumanarile sunt expuse la vanzare cu autoservire si fiecare plateste cat crede de cuviinta (10-20 eurocenti/buc). La Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir din Tesalonic puteti cere mir. Este o pungulita de plastic ce contine vata atinsa de moastele Sfantului care izvorasc mir.

In primul rand, nu uitati sa multumiti lui Dumnezeu ca ati ajuns in Sfantul Munte. Faceti acest lucru in prima biserica pe care o intalniti. De obicei aceasta este in Careia, in Biserica Protaton unde se afla icoana Maicii Domnului Axion Estin, "Cuvine-se cu adevarat". Este la douazeci de metri de piata unde opresc autobuzele care vin de la Dafne. In orice loc ajungeti, ingenuncheati si va rugati cum stiti mai bine, cu cuvintele proprii sau cu cele din cartile de rugaciune. Aduceti-i lui Dumnezeu darul inimii voastre si nu uitati de cei pe care i-ati lasat acasa.

Vorbiti cat mai putin si doar ce este necesar. Rugati-va neincetat in acest loc al Maicii Domnului, dedicat rugaciunii si postului. Nu va grabiti sa vedeti totul sau cat mai multe locuri. Nu veti reusi aceasta. Pelerinajul nu consta in multimea locurilor vazute sau a imaginilor inregistrate. In Sfantul Munte sunt foarte multe locuri sfinte de vazut. Lasati si pentru alta data. Daca veti dori, cu siguranta veti reveni. La fiecare manastire, schit sau chilie veti fi intampinati cu apa, Uzo si o gustare dulce. Uzo este o bautura alcoolica. La caldura care este acolo acestea va vor face bine. In aceste momente de obicei vi se spune programul de slujbe si de masa. Incercati sa retineti orele.

La poarta fiecarei manastiri sau la arhondaric vi se va cere sa prezentati permisul de intrare (diamonitiria) in Sfantul Munte sau sa completati o carte de oaspeti cu numele, prenumele, ocupatia, nationalitatea, data sosirii si cea a plecarii. Dupa ce ati fost condusi la camerele repartizate, mergeti si va inchinati in sfanta biserica, daca este deschisa. Faceti acest lucru in liniste si corect. In Sfantul Munte se vorbeste mai ales limba greaca dar sunt destui cei care stiu sau inteleg engleza si chiar romana. E bine sa cunoasteti cateva cuvinte uzuale in limba engleza.

Nu fotografiati decat cu acordul (binecuvantarea) gazdelor. De obicei in biserici si manastiri sunt interzise aceste lucruri. La fel sunt interzise fotografierea sau filmarea monahilor.

Nu cadeti in ispita de a vorbi mult si mai ales inainte de culcare. Va veti trezi tarziu si veti pierde sfintele slujbele care incep de obicei dimineata la ora 4. Luati parte la ele chiar daca sunt in limba greaca. Daca nu iubiti inca sfintele slujbe probabil este o ocazie sa incepeti sa faceti acest lucru.

Dupa slujba de dimineata care se termina pe la ora 8, se ia prima din cele doua mese din zi. A doua este seara pe la ora 18,30. Mergeti la sala de mese, trapeza, odata cu ceilalti si asezati-va la masa care vi se indica. Nu vorbiti si ascultati cuvantul ce se citeste chiar daca este in limba greaca. Grabiti-va, dar nu foarte tare. Timpul mesei este limitat uneori la cel mult 15 minute. Fiecare se serveste din felurile de mancare puse inainte. De obicei este destula mancare pentru toti. Daca este ceva ce nu stiti cum se mananca priviti la altii cum procedeaza. Nu e nevoie sa terminati tot de mancat daca nu mai puteti sau nu va place. Mancarea este simpla, naturala si hranitoare. Nu consumati carne in Sfantul Munte. Luati conserve de peste, fructe, pate de post, sau de alta natura daca stiti ca nu va ajunge hrana ce se serveste la masa.

In Sfantul Munte sunt cateva schituri si chilii romanesti. Nu le ocoliti. Lasati pomelnice pentru vii si adormiti si miluiti dupa putere. Mai importante sunt schiturile Prodromu si Lacu, chiliile Sfantul Ipatie si Colciu. In intervalul orar 12-16 este foarte cald. Cautati sa fiti undeva la umbra. Daca aveti de vizitat sau de mers undeva plecati imediat dupa masa de dimineata. Interesati-va de orarul microbuzelor care fac legatura intre manastiri sau, daca sunteti mai multi care mergeti in aceiasi directie, comandati prin arhondarul manastirii un microbuz. Mai sunt si masinile de teren ale manastirilor la care puteti apela prin bunavointa staretilor. Recomandat este insa sa mergeti pe jos ca sa gustati din linistea si sfintenia acestui loc.

Daca ajungeti in lipsa de ceva, nu deznadajduiti. Cereti ajutorul Maicii Domnului si veti primi tot ce aveti nevoie. Nu cautati sa profitati in vreun fel de bunatatea celor de acolo. Ramaneti o zi sau doua in fiecare loc si ajutati daca este nevoie sau vi se cere. Cazarea si masa nu se platesc. La marile manastiri si nu numai, dupa slujba si masa de seara se ofera spre inchinare credinciosilor moaste sfinte. Daca exista in manastire un parinte roman cereti sa va spuna cateva cuvinte despre ele. Daca nu, inchinati-va si va rugati inaintea lor iar Dumnezeu va primi jertfa si credinta voastra prin sfintii care sunt cinstiti acolo.

Nu va smintiti de lucrurile care vi se par nepotrivite sau ciudate. Cautati sa luati ce este bun din ceea ce vedeti dar mai ales sfaturi duhovnicesti de la cei ce vietuiesc acolo. Veti primi intotdeauna ceea ce cautati. Cautati rezolvare la problemele care va framanta dar mai ales la cele legate de suflet si de mantuire. Daca fumati, intrebati daca exista un loc pentru asa ceva. Daca exista, vi se va indica, daca nu, probabil va trebui sa faceti acest lucru in afaramanastirii. La Vatoped, manastirea pune la dispozitia fumatorilor un balcon ce da spre mare, doua automate de cafea si un racitor de apa, toate gratuite.

Nu va considerati ca romani mai prejos decat altii. Toti suntem egali inaintea lui Dumnezeu si El nu dispretuieste pe nimeni. Rugaciunile si cantarile sunt primite de Dumnezeu in limba in care ne-am nascut si am crescut. Aduceti in casele si parohiile voastre duhul de rugaciune si smerenie prezent la cei sporiti duhovniceste din Sfantul Munte. Acestea sunt cele care ne unesc cu Dumnezeu.

E bine sa treceti pe la Manastirea Vatoped unde puteti sta si trei zile si unde gasiti braul Maicii Domnului, capul Sfantului Ioan Botezatorul, capul Sfantului Ioan Gura de Aur cu urechea stanga intreaga, la care Sfantul Apostol Pavel i-a insuflat talcuirile Epistolelor sale, precum si alte sfinte moaste si icoane facatoare de minuni. Cereti si vi se va da o sticluta mica de ulei de la icoanele facatoare de minuni si o cordeluta sfintita de Braul Maicii Domnului.

Pe teritoriul manastirii Vatoped se afla chiliile romanesti Sfantul Ipatie cu izvorul vindecator al acestuia si Colciu, cu mormantul Parintelui Dionisie, unul din cei mai mari duhovnici ai Sfantului Munte. La fel, e bine sa vizitati Manastirea Marea Lavra unde se afla mormantul intemeietorului ei, Sfantului Atanasie Athonitul si alte sfinte moaste. Pe teritoriul ei se afla Schitul romanesc Prodromul cu Icoana Maicii Domnului nefacuta de mana omeneasca, Prodromita, icoana cu Sfantul Ioan Botezatorul care si-a schimbat infatisarea chipului devenind incruntat, amenintator catre turcii care au vrut sa jefuiasca schitul pe la 1821, precum si alte sfinte moaste. La 15 minute de Schitul Prodromul se afla si pestera unde a vietuit Sfantul Atanasie si in care se afla icoana Maicii Domnului, venita pe mare.

Plecarea din Sfantul Munte

Cursa cu feribotul intre Uranopoli-Dafne si retur se poate anula in caz de conditii meteo nefavorabile. Fiti pregatit cu resurse pentru a petrece una sau mai multe nopti in oricare dintre cele doua porturi. Pentru intoarcerea de pe Munte, autobuzele circula din Careia spre Dafne la ora 10:45 astfel incat sa ajunga la timp pentru legatura cu feribotul care pleaca putin dupa ora 12.

In loc de incheiere

Vom reda in final un fragment dintr-un interviu dat de Parintele Iulian, duhovnicul de la Schitul romanesc Prodromul. Femeile nu au voie sa intre in Sfantul Munte, gradina Maicii Domnului. Spuneti cateva cuvinte catre mamele care nu pot veni la sfintia voastra ca sa ceara sfat, rugaciune, spovedanie, dar au nevoie de un cuvant de folos. Un cuvant de folos. Spune Mantuitorul lui Toma, care n-a crezut: "Fericit este cel care n-a vazut si a crezut". Mai fericit decat cel ce a vazut. Va sa zica sa ramana cu fericirea ca n-au vazut, ca nu pot intra in Sfantul Munte, sa ramana cu fericirea ca se roaga pentru toata lumea calugarii de aici, si se roaga si pentru dansele. Sa ramana cu asta. Sunt mai fericiti cei ce n-au vazut si au crezut.


Parintele Claudiu Z.

 

.

Despre autor

Claudiu Z. Preot Claudiu Z.

Colaborator
1 articole postate
Publica din 25 August 2010

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 19618

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE