Primul din miliarde

Primul din miliarde Mareste imaginea.

Nu voi judeca deficientele concitadinilor. Las acest privilegiu in seama divinitatii.

Sunt constient ca, dintre toate miliardele de pacatosi, "cel dintai sunt eu". Aceeasi imoralitate contemporana ma izbeste. Patimile strazii sunt atat de amestecate, incat cu greu abia le mai distingi separat. Dar harul iertarii vine din abundenta. Iarta tot. Nu ramane nimic nevindecat. Toata rana sangeranda este tamaduita. Sunt cel dintai dintre arcasii minciunii. Umilul Benedict s-a invrednicit de lumina Mirelui Hristos: voi imita acest model de sfintenie. Intreaga decadere umana este restaurata prin misterul credintei. Ma voi lasa inspirat de preceptele evanghelice. Ma voi pune in slujba propovaduirii invataturii mesianice. Nu voi pretui luxul si podoabele. Sa nu ramanem aceiasi, sa fim mai buni.

Sigur ca Hristos este Capatul, intrucat El este Inceputul. Un bun duhovnic ne va ajuta sa scapam de ambalaj si sa redescoperim crestinismul. Credinta de apartament (mai nou, de duplex) este in ton cu secularizarea, cu indiferentismul comod. Lipsa de implicare este rezultatul generatiei sacrificate. Dar nu putem da vina exclusiv pe altii. Rolul Bisericii este mai greu, deoarece lipseste veriga intelectualilor din epoca de aur. S-a sarit o generatie si ne gasim intr-o stare de anormalitate fara precedent. Numai ca Maica Biserica nu este o organizatie umana, o multinationala, ci este Trupul lui Hristos. Iar Hristos vindeca madularele bolnave. Inca ne e frica sa marturisim, inca ne facem cruce cu limba in tramvai, sa nu ne vada "ei", sa nu ne salte noaptea din casa. Desi nu mai e cazul azi. Ne bulucim la aghiazma ca la portocale, uitand sensul apei sfintite. Ne ingramadim la miruit, sa prindem finalul telenovelei. Dar suntem pe drumul cel bun, sa nu ne poticnim. Vom fi din ce in cei mai buni, cata vreme vom mentine relatia vie cu Dumnezeu. Sa nu fim artificiali, de plastic. Sa nu cartim, sa nu judecam, sa nu ne credem mai buni. ca nici nu suntem. Daca ne vom pregati mult mai serios de Euharistie, vom scapa de multe rele.

Vine Judecata, dar voi scapa de infern? M-am botezat impreuna cu Hristos? Dumnezeu isi instaureaza imparatia: vreau sa fiu iarasi cetatean al Raiului. Rautatea inimii zdruncina temelia credintei: Pocainta vindecatoare readuce starea de har. Nu vreau Raiul doar pentru mine, nicidecum. Doar Tu, Stapane, il oferi tuturor celor ce Te iubesc. Si vamesilor si prostituatelor si soldatilor straini. Lumina Ta lumineaza tuturor, nu doar seminaristilor. Ospatul Pocaintei ne asteapta: vom renunta la idolotitele strazii. S-a indoit inima mea de cuvantul Tau prin faptele de rusine savarsite. Cui cu cui Te-am rastignit. Strop cu strop, sfinteste-ma! Iarta-mi greselile si reda-mi bucuria inimii! Prin mandrie Iti devin adversar: smereste-ma, ca sa fiu prietenul, casnicul Tau!

Azi, 13 martie, este Sfantul Marius de Sevasta. Am gasit foarte putine date despre acest sfant. Poate ma puteti ajuta voi. Nu mai are efect ironia "Las-o mai moale, ca doar nu ii fi tu primul Marius din calendar!" Oricum, sunt departe ani lumina de asa ceva si exista deja un sfant cu acest nume. Ma rog sfintilor proaspat descoperiti: Grigorie Postelov, Mihail Okolovici, Heldrad de Novalese, Ansovin de Camerino, Gerhald de Mayo, Ruderic de Cordoba, Kennotha Scotianul si Vladimir Volkov! Rugati-va impreuna cu mine, intregiti familia! Pomeneste-ne, Doamne al luminii, pe noi, intunecatii, cand vei veni in Imparatia iubirii Tale vesnice! Raspandirea publica a vestii ca ajuti pe Hristos cel flamand iti anuleaza efortul: mai bine ramai discret. Trompetizarea filantropiei contrazice porunca iubirii. Smerenia mareste valvataia iubirii autentice. Il caut pe Domnul Hristos, dar nu din curiozitate, ci dintr-o acuta necesitate duhovniceasca. Nu il provoc sa risipeasca vreo minune, ci iau drept model tacerea din fata lui Pilat. Inradacineaza, Doamne, sufletul meu in Gradina Ta! Adapa-ma cu Sfantul Tau Duh! Elibereaza-ma de grija lumeasca impovaratoare, ca sa Te pot preamari in
ro/liturgica/viata-liturgica/psalmii-96494.html">psalmi de lauda!

Marius Matei

.

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

26 Martie 2012

Vizualizari: 2407

Voteaza:

Primul din miliarde 4.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro