O lectie importanta: Convertirea la ortodoxie

O lectie importanta: Convertirea la ortodoxie Mareste imaginea.


O lectie importanta: Convertirea la ortodoxie

"Lectia convertitilor la ortodoxie este o lectie foarte importanta pentru noi in acest veac", afirma pr. profesor Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. La cartile deja aparute in ultimii ani privind experientele, uneori tulburatoare, ale unor oameni care au devenit ortodocsi, se adauga doua noi carti aparute in colectia "Marturii", la Editura "Reintregirea" a Arhiepiscopiei Ortodoxe de la Alba Iulia.

Parintele profesor Jan Nicolae ne-a vorbit despre una dintre aceste carti, intitulata "Dans de unul singur - cautarea credintei ortodoxe in era falsei religii". Autorul cartii este Frank Schaeffer, fiul unui mare predicator neoprotestant, convertit la ortodoxie.

"Este o marturie de o radicalitate extraordinara. In epoca secularismului radical, avem nevoie de o convertire radicala a inimii iar lectia acestor convertiti este "revolutia" aceasta pasnica in care noi preotii si crestinii avem curajul sa ne descoperim perpetuu credinta, s-o traim, s-o marturisim, educandu-ne copiii in spiritul ei, al adevarului absolut trait si sacramental." subliniaza pr. prof. Jan Nicolae.

Convertirea la ortodoxie

Frank Schaeffer a inceput sa scrie aceasta carte pe la mijlocul anului 1988, cu doi ani inainte de convertirea sa la ortodoxie, si a terminat-o in 1994. Schaeffer este scriitor si regizor de film. Cartea descrie o calatorie dinspre protestantism spre Biserica ortodoxa si nu este nicidecum o lucrare de istorie, teologie sau cercetare stiintifica, dupa cum subliniaza insusi autorul ei.

In finalul cartii sale, Frank Schaeffer adreseaza un indemn pentru "intoarcerea acasa" raspunzand totodata unei teme privind ecumenismul contemporan:

"Noi crestinii ortodocsi trebuie sa-i aparam pe copiii nostri de influentele secularizante ale vremii noastre, incercand sa devenim exemple vii de evlavie ortodoxa si de smerenie. Noi, ortodocsii, putem sa patram mostenirea unica pe care o avem mergand regulat la Spovedanie si intelegand ca, daca atitudinile congregationaliste ale "consiliilor parohiale" arogante, politizate si secularizate pot functiona intr-o Biserica protestanta, aceasta nu este si calea ortodoxiei! Credinciosii ortodocsi trebuie sa se nevoiasca, sa fie credinciosi crezului lor, sa nu pregetam nici o clipa sa ne cheltuim banii si timpul pentru a spijini cat putem raspandirea monahismului. Avem nevoie neaparata de torte de lumina in acest ev intunecat. Trebuie sa educam copiii mai ales prin exemplul nostru sacramental de dragoste, de credinta, ca sa reziste macelului secular-protestant si noului ev de intuneric ce imi pare ca ne-a cucerit. Acei secularisti protestanti si altii care cauta ceva transcendent, sacru si peren intr-o lume confuza si desacralizata trebuie invitati la Biserica de veacuri - una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. "Unitatea ecumenica" adevarata si de durata se va produce cand toti crestinii se vor intoarce acasa. Mi se pare ca "programul" Bisericii ortodoxe este acela de a fi ortodox! Daca acesta este implinit, restul vine de la sine. Imi pare ca adevarata unitate a Bisericii Ortodoxe de la noi poate fi gasita doar in unitatea unei cauze evanghelice comune, nu in scheme grandioase sau in semnari de documente."

O alta carte despre convertire este "Cum am devenit ortodox" scrisa de parintele Peter Gillquist, actual preot ortodox din S.U.A. Cartea lanseaza practic Colectia "Marturii" a Editurii "Reintregirea". D-l Liviu Stanciu, directorul editurii ne prezinta cateva date despre autor:

Convertirea la ortodoxie

"Parintele Peter Gillquist este preot protopop in Arhiepiscopia Crestin-Ortodoxa Antiohiana a Americii de Nord si presedinte al Departamentului de Misiuni si Evanghelizare al Arhiepiscopiei. Este editor la Conciliar Press, la revista"Again" si asociat pe langa Comisia de Evanghelizare a Consiliului National al Bisericilor. A studiat la Universitatea din Minnesota, la Seminarul teologic din Dallas si la colegiul Wheaton. In anii '60 a fost director regional al Cruciadei din Campus pentru Hristos iar mai tarziu editor la Thomas Nelson Publishers. Este autor a numeroase carti precum "Acum este timpul iubirii","Aspectul fizic al vietii spirituale", "Conceput pentru sfintenie" iar recent a publicat volumul "Venind acasa", tot la Conciliar Press. In anii '60, dupa cum spuneam, Gillquist era liderul Cruciadei pentru Hristos (Campus Crusade for Christ). Tot atunci el si multi dintre compatriotii sai din Cruciada pentru Hristos au fost dezamagiti de mediul para-bisericesc in care lucrau. Si astfel au pornit pe cont propriu sa gaseasca "Biserica Noului Testament". De-a lungul acestui itinerar isi puneau intrebarea: "Care este natura credintei crestine si ce este crestinismul? Este crestinismul o filozofie sau este un mod de viata?" In aceasta perioada de introspectie, de intrebari, de studiu pe care-l faceau cei care conduceau Cruciada pentru Hristos a aparut intrebarea, nu daca orice Biserica e adevarata (ortodoxa, catolica sau protestanta) ci daca ei se regasesc intr-una din aceste Biserici. Ei bine, dupa un periplu de cativa ani prin care au trecut (au facut si o vizita la Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol), au hotarat impreuna cu 2000 de protestanti evanghelici sa se boteze trecand la ortodoxie in Biserica Antiohiana. Este povestea unor oameni de buna si curajoasa credinta care au riscat totul pentru viata in Hristos si pentru a se regasi in Biserica Ortodoxa."

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

.

19 Decembrie 2006

Vizualizari: 8157

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE