Comoara de la Sarmasu

Comoara de la Sarmasu Mareste imaginea.


Ca si oamenii, fiecare loc, fiecare cladire are propria poveste. Iar povestile, din diferite motive, se spun uneori doar dupa foarte multi ani. Unele secrete "transpira" insa, dar sunt atat de interesante incat merita sa fie spuse pentru a le cunoaste cat mai multi oameni. Si aproape fiecare zi aduce cu ea cate o asemenea poveste plina de surprize. Una dintre aceste istorii este cea a bisericutei din Sarmasu, care de-a lungul vremii a fost calcata de hoti in mai multe randuri.

Multe dintre obiecte au fost recuperate. Tragem un semnal de alarma pentru ca autoritatile sa puna mai mare pret pe aceste adevarate comori.

 

In judetul Mures existau la inceputul secolului trecut, 227 de bisericute de lemn acum considerate monumente istorice. In primele decade ale secolului, multe din ele au disparut, dar cele care mai exista astazi sunt conservate iar cei care detin custodia monumentelor au grija ca la sSarnasuarbatorile cele mari ale crestinatatii usile lor sa se deschida pentru a primi harul sfintelor slujbe. O asemenea bisericuta, aflata in nord-vestul judetului, la Sarmasu, i-a rezervat o surpriza deosebita celui care prin anii '70 a fost desemnat sa pastoreasca crestinii locului. "In acei ani, Securitatea avea o evidenta stricta in tot ceea ce priveste obiectivele de patrimoniu, printre care se numara si aceasta bisericuta. Astfel s-a facut ca, atunci cand am ajuns preot aici, au venit niste ofiteri si mi-au predat pe baza de inventar tot ceea ce tinea de bisericuta. Printre bunurile de patrimoniu se numara si o foarte rara "Cazania lui Varlaam". Cu regret m-au anuntat ca cele doua icoane care marginesc usile imparatesti ale bisericii au fost furate nu se stie cand, de hoti ramasi neidentificati, iar in locul lor cu peste 30 de ani in urma au fost montate doua picturi religioase fara importanta istorica. La un timp, pentru ca cele doua icoane erau grosolan si in graba facute, am luat legatura cu un pictor de biserici cunoscut care s-a oferit sa inlocuiasca picturile. Dar nici nu s-a apucat bine de lucru ca a descoperit sub pictura, icoana considerata furata. O lucrare deosebita din punct de vedere artistic si istoric, realizata de Teodor Zugravul, in foita groasa de aur. Fie-i tarana usoara fostului preot, cand au venit comunistii la putere a ascuns capodoperele cele mai de pret ale bisericii sub doua icoane false, de teama ca acestia le vor confisca. A dus secretul cu el in pamant, dar noi acum il binecuvantam pentru asta", ne-a spus preotul din localitate. Sunt masuri de precautie necesare pentru ca frica de hoti este foarte mare. Cu doar cativa ani in urma, desi bisericuta monument istoric a fost prevazuta cu sistem de alarma, hotii au patruns, profitand de o furtuna puternica si au furat tot ce au gasit. Inclusiv manuscrisele. Inclusiv "Cazania lui Varlaam". Dupa un post prelungit al preotului si al enoriasilor, hotul s-a predat singur si lucrurile au fost recuperate. Acum sunt la loc sigur, dar frica de hoti a ramas. "Trebuie sa ne protejam cum putem valorile. Sunt atat de putine lucruri care au ramas la locul lor pe parcursul anilor, incat ne minunam de fiecare data cand o minune se intampla. Pentru ca descoperirea acestor icoane de o valoare inestimabila, este o adevarata minune", ne-a spus preotul.


Daca atunci Cerul a raspuns rugaciunilor iar obiectele au fost recuperate, spargerea ar trebui sa fie invatatura de minte si pentru autoritati, iar protejarea comorii pe care o reprezinta patrimoniul national o prioritate.

 

Eugenia KISS

 
Zi de Zi

.

14 Martie 2006

Vizualizari: 4706

Voteaza:

Comoara de la Sarmasu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE