Olga Greceanu – Marturie in cuvant si chip

Olga Greceanu – Marturie in cuvant si chip Mareste imaginea.

Pictorita si scriitoarea Olga Greceanu (1890-1978), personalitate marcanta a vietii artistice din secolul trecut, s-a impus nu numai in lumea artelor plastice, prin tablourile de sevalet cu care a participat la numeroase expozitii din tara si din strainatate, ci si in lumea Bisericii, prin lucrarile sale monumentale de arta religioasa, prin scrierile sale si ca oratoare in afirmarea unui crez crestin de viata.

De origine nobila, fiica a unei familii de polonezi stabiliti in Romania, Olga Greceanu a fost botezata totusi in religia crestin-ortodoxa. De altfel, s-a nascut la data de 4 august 1890 chiar la Manastirea Namaiesti, unde, in plina vara, parintii ei se refugiasera de caldura napraznica din Bucuresti.

A facut studii superioare in Belgia, Franta si Italia fiind una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din perioada interbelica. A realizat mari ansambluri murale, cum sunt frescele de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga” al Academiei Romane, frescele din cladirea Sfantului Sinod sau mozaicurile bisericii Manastirii Antim din Bucuresti. Olga Greceanu s-a afirmat si ca scriitoare, publicand mai multe carti, studii fundamentale de teoria artei, dar si scrieri istorice, literare si religioase, romane si nuvele, precum si numeroase articole in presa. "Prin tot ce a pictat si a scris, Olga Greceanu si-a manifestat convingerea ca expresia suprema a artei plastice este pictura religioasa, insufletita de cele mai inalte idealuri, pe care le transpune direct prin linii si culori.” – subliniaza criticul si istoricul de arta Adina Nanu.

In a doua parte a vietii, Olga Greceanu a participat la pictarea mai multor biserici, avandu-l ca indrumator pe parintele sau duhovnicesc, vrednicul de pomenire Arhimandrit Sofian Boghiu. In plus, truda sa in lumea Bisericii s-a concretizat si in invatatura de credinta ortodoxa pe care a marturisit-o in numeroase ocazii, avand acordul scris al Patriarhilor Nicodim Munteanu si Justinian Marina de a predica din amvon, fapt unic in istoria Bisericii Ortodoxe Romane.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

O lucrare-manuscris de exceptie a artistei, aflata in Biblioteca Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, va putea fi cunoscuta in curand de publicul larg, odata cu lansarea celor trei volume ale operei intitulate acum "Marturie in cuvant si chip - Vocabular al credintei si vietii spirituale’’, rod al trudei de aproape 30 de ani a pictoritei Olga Greceanu. In aceasta editie tiparita, ce va aparea la Editura Institututului Biblic si de Misiune Ortodoxa al Patriarhiei Romane, cu binecuvantarea si cuvantul inainte al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, sunt cuprinse integral cele opt volume de manuscris purtand initial titlul de "Dictionar Biblic Ortodox”. Lucrarea beneficiaza de o prelucrare grafica deosebita, impusa de sutele de desene ce apartin autoarei si care sustin cliseele explicatiilor.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Intr-un cuvant introductiv la lucrarea artistica de cateheza ortodoza intitulata "Marturie in cuvant si chip - Vocabular al credintei si vietii spirituale”, care va aparea peste putin timp (11 iunie 2011), Preacuviosul Parinte Arhim. dr. Policarp Chitulescu, Directorul Bibliotecii Sfantului Sinod, reliefeaza principalele momente din viata Olgai Greceanu, dedicate slujirii spiritului romanesc, si ne introduce totodata in istoria manuscrisului inedit ce sta la baza acestei lucrari.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Istoria unui manuscris

Fondul de manuscrise de la Biblioteca Sfantului Sinod din Bucuresti, contine lucrari unicat alcatuite incepand cu secolul al XIV-lea si incheind cu secolul trecut. Cine rasfoieste aceste volume, simte cum, intre filele acestora, pulseaza viata si rasuflarea ostenitorului. Este incredibil, cum in secolul XX, se mai poate ca un om sa se preocupe, asemenea celor de demult, cu scrierea si impodobirea de mana a unor volume intregi, cu desene de o rara frumusete. Olga Greceanu confirma prin manuscrisele ei, ca Sfantul Duh este prezent in viata oamenilor in mod continuu si ca le insufla credinciosilor Sai spiritul creator si innoitor.

Cine a fost Olga Greceanu? N-am sa ma refer la familia ei de bun neam, nici la inaltele studii din Occident; las pe seama criticilor de arta sa vorbeasca despre lucrarile de pictura monumentala pe care le-a executat, despre cartile de specialitate care sunt adevarate pledoarii in favoarea culturii romanesti.

Acum este important sa ne referim la sufletul ei deschis si daruit noua celor de azi, prin picturile si manuscrisele sale. Intai de toate, trebuie spus ca legatura dintre Biblioteca sinodala, ansamblul manastiresc de la Antim si Olga Greceanu este mult mai veche si mai adanca: Olga Greceanu a participat constant la conferintele Rugului Aprins desfasurate la Antim; tot aici, ea a pictat incinta Palatului Sfantului Sinod si a impodobit cu mozaicuri intrarea bisericii manastirii.

Ce a determinat-o pe Olga Greceanu sa fie atat de devotata Bisericii si credintei? O familie practicanta, de traditie crestina sau lucrul efectiv cu sufletul romanesc nedespartit de credinta sa ortodoxa? Se poate, dar mai este inca ceva.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Olga Greceanu marturiseste transfigurarea sufletului sau cu ocazia pelerinajului intreprins la Ierusalim (anii 1932-1933); acest moment a insemnat pentru ea, nu doar vizitarea Locurilor Sfinte, ci ocazia unui parcurs spiritual: a urmarit pasii lui Iisus, L-a intalnit in fiecare coltisor din Tara Sfanta, asa cum il indicau Evangheliile.
Aici, ea s-a rugat si s-a documentat, a alcatuit singura harti ale unor locuri biblice, dar mai presus de toate, s-a umplut de o bucurie si o dorinta puternica de a spune si altora cine este Iisus si de ce fara El viata nu are sens; in Tara Sfanta a luat hotararea de a scrie Dictionarul Biblic: "numai amintirea locurilor nu ajunge. Acei pasi ai Fiului lui Dumnezeu trebuie urmariti, invatati, patrunsi, explicati, prin istorisirea evanghelistilor”. Schimbarea se petrecuse in sufletul ei. "De atunci”, spune ea, "Biblia mi-a stat mereu deschisa pe masa”. In ziua Invierii, fusese martora pogorarii Luminii Sfinte si vazuse, cu alta ocazie, Giulgiul din Torino. De acum, sufletul i se umpluse de lumina si ravna, simtea nevoia sa impartaseasca si altora bucuria credintei.

Primeste binecuvantarea de la patriarhii Nicodim si Justinian de a predica in bisericile din Capitala, iar pana in 1949, le vorbeste studentilor teologi de la Internatul aflat la Radu Voda, despre Giulgiul Sfant. Ce curaj si de o parte si de alta!

Apoi, credinta bucurestenilor s-a intarit in plin comunism, fara nicio indoiala si datorita cuvantarilor in biserici ale Olgai Greceanu. Meritele ei au fost recunoscute de catre toti patriarhii in timpul carora a trait, asa incat, dupa ce credinta i-a devenit calauza unica in viata, ea a devenit pictor autorizat al Patriarhiei, distinsa cu Crucea patriarhala si Meritul cultural.

Asadar, Dictionarul Biblic Ortodox a luat nastere imediat dupa intoarcerea din Tara Sfanta si a fost incheiat in 1963. El constituie suma experientelor teologice ale unei femei care a adancit credinta ortodoxa intr-o mare smerenie si daruire. Este graitoare starea ei de bucurie si speranta pe care o avea cu putin timp inainte de a muri. Gandurile ei luminoase au fost asternute atunci, aproape de plecare, intr-o scrisoare adresata duhovnicului ei, parintele Sofian de la Antim. Scrisoarea se
pastreaza la Biblioteca sinodala.

Alcatuita din toate puterile, lucrarea intrupeaza dorinta Olgai Greceanu de a reda publicului, o intelegere mai apropiata a credintei ortodoxe si practicii ei. Constienta de indrazneala de a-si fi asumat dificultatea intocmirii unei lucrari (pe care uneori o numeste "Enciclopedie teologica ortodoxa” ), de o asemenea amploare, care de altfel, ne-a lipsit pana azi, ea marturiseste ca, desi a preluat explicatiile din Sfintii Parinti ai Bisericii si de la alti teologi, vor fi intalnite si note de originalitate: insemnarile asupra Giulgiului Sfant cu clisee explicative, fragmente de topografii din Ierusalim si alte localitati din Palestina (Pestera de la Betleem, Gradina Ghetsimani, Betania, Drumul Crucii, Golgota etc.). Sutele de desene executate in tehnica "varf de penita” dau viata textului si impresioneaza, chiar daca, dupa cum autoarea marturiseste, nu sunt toate in stil bizantin. Cele peste 1400 de articole insotite de 500 de desene, de-a lungul celor aproape 2250 de pagini de manuscris, se ofera cititorilor intr-un mod elaborat, un stil elegant, dar si catehetic.

Nu lipsesc exegeza si istoria biblica impletite cu elemente de liturgica si apologetica ortodoxa. Constienta ca ar putea exista o oarecare retinere pentru faptul ca lucrarea era intocmita de o femeie, Olga Greceanu ii scria patriarhului Justinian sa nu i se treaca numele pe Dictionar ci acesta sa i se pastreze doar pentru desene pentru a-si lua raspunderea asupra originalitatii si a tehnicii speciale.

Impresionat de frumusetea lucrarii, stiind si starea materiala precara cu care se confrunta Olga Greceanu, patriarhul Justinian a cumparat in 1963, Dictionarul Biblic Ortodox pentru Biblioteca Patriarhiei pe care el o reorganizase in anul 1959.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Aparitia dictionarului, numit acum "Marturie in cuvant si chip - Vocabular al credintei si vietii spirituale”, incununeaza eforturile de a revela personalitatea si trairea unui suflet sensibil cum a fost cel al Olgai Greceanu, dar si osteneala depusa de ea in folosul celor multi.

Olga Greceanu a intuit, dupa cum ea insasi scrie, ca va veni candva momentul sa fie publicata lucrarea ei. Rodul celor treizeci de ani de cautari si inaltari duhovnicesti, vede astazi lumina tiparului, intr-o forma grafica de exceptie si este disponibil unui numar mare de cititori, multumita efortului considerabil al unei echipe aflate sub coordonarea unei admiratoare fervente, care a jertfit toate ale sale spre a duce acest proiect la bun sfarsit. Tot demersul nu ar fi fost posibil fara aprobarea si binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, totdeauna deschis spre nou si spre initiativele misionare creatoare.

In incheiere, consider ca lucrarea "Marturie in cuvant si chip - Vocabular al credintei si vietii spirituale” va constitui o lucrare artistica de cateheza ortodoxa, inedita in spatiul teologic romanesc prin structura si prin forma grafica. Truda intregii echipe care a dus la bun sfarsit acest proiect este un omagiu, un gest de recunostinta fata de Olga Greceanu care si-a dedicat intreaga viata slujirii spiritului romanesc.

Arhim. dr. Policarp Chitulescu
Directorul Bibliotecii Sfantului Sinod

Adresam multumiri Preacuviosului Parinte Arhimandrit Policap Chitulescu pentru permisiunea de a prelua aceasta foarte frumoasa si interesanta introducere la lucrarea "Marturie in cuvant si chip” a Olgai Greceanu. Se cuvine sa mentionam totodata rolul deosebit pe care sfintia sa l-a avut in descoperirea acestui manuscris de mare valoare precum si in coordonarea proiectului de publicare a acestei lucrari.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Pentru a intregi portretul Olgai Greceanu in randurile de fata, vom face apel in continuare si la cateva insemnari care razbat peste timp, ale unui mare parinte carturar, Parintele Arhim. Mitrofor dr. Vasile Vasilache, fost staret al Manastirii Antim intre anii 1944-1948, care a cunoscut-o personal pe Olga Greceanu. In cartea sa "De la Antim la Pocrov – marturii si marturisiri”, aparuta in S.U.A., in 1984, Parintele Vasile Vasilache se opreste asupra catorva chipuri aparte din marea familie duhovniceasca de la Antim, imbogatita si de personalitatea marcanta a Olgai Greceanu, pe care fostul Vicar al Arhiepiscopiei din Cele Doua Americi n-a uitat-o chiar daca vremurile si distanta nu le-au ingaduit sa se mai intalneasca vreodata.

Arhim. Mitrofor dr. Vasile Vasilache:

"Olgai Greceanu, in bogata ei manifestare a multor daruri, ca pictorita, ca scriitoare, ca gazetara, ca oratoare si in afirmarea unui crez crestin de viata pentru orice fiinta omeneasca, nu i-a fost indiferenta miscarea de spiritualitate crestina romaneasca de la Manastirea Antim, care redeschidea calea de mijloc a Ortodoxiei romanesti, ferindu-se de extremele Ortodoxiei slavone, ori chiar si de ale celei grecesti, precum si de adierile mistice ale Occidentului. O cultura crestina, pe temei de puritate sufleteasca, in stare sa te fereasca de orice exces, pazind cu sfintenie intelepciunea Divina in rama dreptei judecati pe care Dumnezeu Insusi a dat-o ca dar omului, de a nazui la perfectia de dinainte de pacat.

Olga Greceanu in cartea ei de meditatie pe marginea unui pelerinaj la Locurile Sfinte, o facuse sa retraiasca "Pe urmele pasilor Domnului Iisus Hristos”. Pe urmele Aceluia care venise sa intrupeze Calea, Adevarul si Viata pentru omenirea toata. El e intelepciunea insasi - Sofia - care a intrupat pe Omul adevarat si pe Dumnezeul adevarat, pentru omenirea toata.

La slujbele de la Antim participa cu evlavie, iar la conferinte cu interes. Pare ca o revad si acuma la una din conferintele ce le-am tinut, cand vorbind despre "Izgonirea din Rai”, ea se ridica sa intrebe: "Raiul cel de la sfarsitul lumii va fi deosebit de Raiul cel dintai din care am fost izgoniti?” La care am avut bucuria sa-i raspund cu cele ce Insusi Domnul nostru Iisus Hristos a spus, cand a infatisat Judecata cea de pe urma: "Atuncea va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti Imparatia cea pregatita voua, de la intemeierea lumii” (Matei 25:34). La Dumnezeu toate-s din vesnicie si pentru vesnicie... Si oamenii, dupa invierea din morti, intru Imparatia lui Dumnezeu "sunt ca ingerii in ceruri” (Marcu 12: 25).

Nu pot uita apoi cu ce dragoste de a asculta Cuvantul Domnului, pe cei de la Antim ne-a chemat in casa ei, unde am putut vedea pe peretele salonului o minunata prezentare a Cetatii Neamtului -in clipa in care plaiesii moldoveni rezistasera cu un curaj nespus armatelor de cucerire ale lui Sobieski. Atuncea cu un dar deosebit si cu o bogatie de cunostinti in literatura universala, scriitorul Sandu Tudor - Fratele Sandu - a infatisat din Sfanta Evanghelie de la Ioan convorbirea lui Iisus cu Nicodim, in care a ilustrat indeosebi Nasterea din nou, pentru a vedea Imparatia lui Dumnezeu.

Aceasta dragoste pentru Manastirea Antim avea sa o marturiseasca in chip deosebit Olga Greceanu in zugravirea pe peretii din afara, de la intrarea in Biserica, pe Sfantul Neculai, Sfantul Antim, Sfantul Alexei si pe Sfanta Mucenita Agata, in mozaic, in stilul artei bizantine, de toata frumusetea. Ei vor ramane sa scanteieze prin ani si veacuri, in ochii tuturor celor ce vor vizita aceasta Biserica a Manastirii Antim -a Tuturor Sfintilor, pe care a iubit-o si a pretuit-o si a inzestrat-o cu talentul ei sufletesc si Olga Greceanu.”, mai scrie Parintele Vasile Vasilache.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Revenind la lucrarea "Marturie in chip si cuvant - Vocabular al credintei si vietii spirituale” a Olgai Greceanu, se cuvine a-i mentiona pe cei care au trudit de peste trei ani pentru ca aceasta lucrare extrem de valoroasa sa fie adusa astazi in atentia noastra: coordonatorii de proiect Iuliana Mateescu si Parintele Arhim. Policarp Chitulescu, directorul Bibliotecii Sfantului Sinod, in colaborare cu un colectiv de redactie format din doctoranzi in teologie, coordonati de Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

Doamna Iuliana Mateescu si-a dedicat aproape intreaga energie din ultimii ani promovarii operei si scrierilor Olgai Greceanu, impresionata fiind de personalitatea si opera marii artiste. La Editura "IDACO...dar din har...” pe care o conduce au fost republicate incepand din anul 2008 urmatoarele carti: "Pe urmele pasilor Tai, Iisuse” (prima aparitie a fost in anul 1940, Ed. Universul), "Femei-pictore necunoscute”, in limba romana (prima aparitie a fost in limba franceza "Femmes peintres d'autrefois”, 1940, Editura Ziarul SA), "Compozitia murala” (prima aparitie a fost in 1935, Tipografia Triumf) si "Specificul national in pictura” (prima aparitie in 1925, Editura Cartea Romaneasca).

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip  Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Ce a determinat-o pe Iuliana Mateescu sa se ocupe cu atata daruire de restituirea scrierilor Olgai Greceanu? Exista o motivatie launtrica, dupa cum marturiseste ea insasi:

"Uneori, nedrept, vremurile astern uitarea peste oameni, fapte si locuri. Pamantul reavan acopera trupul, dar sufletul se duce la cele vesnice si "...cu ceea ce te duci dincolo este binele pe care-l faci pe lumea asta”, marturisea Olga Greceanu cu putin timp inainte de a fi chemata la Domnul. Dar care a fost binele facut de ea?! L-a marturisit pe Hristos prin cuvant, avand binecuvantarea a doi patriarhi, Nicodim si Justinian, de a vorbi in biserici. Pentru activitatea ei misionara a fost onorata cu inalta distinctie "Crucea Patriarhala”.

A scris mii de pagini, a talcuit pentru noi dupa puterile sale invatatura ortodoxa, cu adanca credinta si dragoste pentru Mantuitor, aparand "frumuseti sufletesti din religie si istorie”. A creat "insotita de Dumnezeu pe care-L spunea lumii in icoane si alese meditatii, conferinte, comentarii”.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Cununa scrierilor ei religioase este "Dictionarul Biblic Ortodox”, care se publica acum cu titlul "Marturie in cuvant si chip - Vocabular al credintei si vietii spirituale”, titlu mai potrivit felului unic in care Olga Greceanu ne-a transmis, dincolo de vremuri, adanca ei credinta in Hristos.

Am descoperit acest manuscris in opt volume, in tezaurul de carte al Bibliotecii Sfantului Sinod, in anul 2007; o intalnire unica, emotionanta, care-ti deschide poarta catre vesnicie; depinde de fiecare dintre noi daca alegem sa-i trecem pragul, urmand "acei pasi ai Fiului lui Dumnezeu explicati prin istorisirea evanghelistilor”.

Scrierile ei sunt potrivite vremurilor noastre "de mare graba”, pentru ca te "tin in loc” prin simplitatea, dragostea si caldura sufleteasca pe care le primesti prin fiecare cuvant al autoarei: "Am lucrat cu sfiala multa, dar tot cu atata ravna, stiind ca era unica lucrare in acest gen, dar foarte folositoare credinciosilor ce n-au la indemana un volum in care sa caute explicatia unui cuvant, a unui nume, a unui loc, a unei date, a unui sens simbolic.”

Lecturand manuscrisul, ceea ce m-a uimit, a fost felul cum te poarta sa retraiesti istorisirile biblice intre personajele Vechiului si Noului Testament, reintorcandu-te in timp, ca apoi la final sa cauti, sa cercetezi mai mult.

Este un indrumar, poate prima "treapta” pe care sa pasesti pentru a-ti intelege drumul mantuitor in credinta ortodoxa. "Marturie in cuvant si chip - Vocabular al credintei si vietii spirituale”, lucrare care vede acum, pentru prima data lumina tiparului, neintamplator, in vremuri de mari incercari, este semnul ca nu suntem singuri; ca la vreme potrivita, Dumnezeu trimite din cer oameni si semne sa ne intarim si sa mergem mai departe.

Este o lucrare binecuvantata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la putin timp dupa inscaunarea Preafericirii Sale, in preajma zilei de nastere a Olgai Greceanu, 4 august. Ii multumesc pentru bucuria pe care am primit-o, ingaduindu-mi timp de 3 ani, "sa lupt” alaturi de o echipa de oameni minunati, sa ma smeresc pentru a aduce la lumina acest nepretuit manuscris.

Cineva m-a intrebat... "care va este intentia pentru care va straduiti atat de mult sa publicati scrierile Olgai Greceanu?”. Am adunat toate simtamintele pe care le-a trezit lectura tuturor manuscriselor ei si am raspuns din adancul sufletului: "Mesajul ei de redesteptare a constiintei spirituale si nationale, de care avem atata nevoie!”, mai spune Iuliana Mateescu.

Olga Greceanu - Marturie in cuvant si chip

Luna iunie va aduce si momentul mult asteptat: publicarea operei "Marturie in chip si cuvant - Vocabular al credintei si vietii spirituale” de Olga Greceanu. Aparuta la Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa al Patriarhiei Romane, lucrarea va fi lansata in cadrul unui eveniment organizat la Otopeni. Organizatorii, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Orasului Otopeni, Centrul de Proiecte Culturale ArCuB, in parteneriat cu Asociatia "Renasterea Obiceiurilor si Traditiilor” ii invita pe toti cei interesati la evenimentul "Semne peste veacuri - Olga Greceanu alaturi de noi”, prilejuit de publicarea manuscrisului "Marturie in cuvant si chip – Vocabular al credintei si vietii spirituale”. Lucrarea apare cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural "Ion Manu” din orasul Otopeni, sambata, 11 iunie 2011, la ora 11.00.

Dorina Zdroba
(Multumim doamnei Iuliana Mateescu pentru fotografiile si informatiile puse la dispozitie) 

06 Iunie 2011

Vizualizari: 19955

Voteaza:

Olga Greceanu – Marturie in cuvant si chip 5.00 / 5 din 2 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • DANIELA GEORGESCUPostat la 2011-10-29 13:53

    De unde poate fi procurata lucrarea lansata"Martueie in cuvant si chip". Nu am putut sa o gasesc la vanzare. Va multumesc!

  • Florentina-Loredana DalianPostat la 2011-09-24 13:07

    O personalitate complexă, luminoasă, din păcate prea puțin cunoscută. Laudă ei și celor care au împiedicat uitarea să se aștearnă peste acest nume. Un articol impresionant, mulțumiri.

  • georgeta balla Postat la 2011-06-07 18:47

    O mare bucurie sufleteasca traiesc dupa lecturarea acestui articol !Asteptam demult sa gasesc si pe site-ul crestin ortodox amanunte despre marea artista si scriitoare crestina, Olga Greceanu.Va multumesc pentru darul oferit! Georgeta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE