Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria Mareste imaginea.


Popas la Biserica "Sfantul Arhanghel Mihail" din Ruse, Bulgaria

Regiunea Ruse, situata la sud de Dunare in Bulgaria, a devenit o destinatie tot mai des preferata de pelerinii romani. Manastirea de piatra de la Basarabovo, complexul de biserici rupestre de la Ivanovo, cetatea medievala de la Cerven, Catedrala mitropolitana din Ruse reprezinta doar cateva repere de marca din mostenirea spirituala si culturala extrem de bogata a acestei zone.

Popas la <a href='/biserica-in-lume/67736-biserica-sfantul-arhanghel-mihail-pedoulas' title='Biserica Sfantul Arhanghel Mihail - Pedoulas' class='linking auto'>Biserica Sfantul Arhanghel Mihail</a> din Ruse, Bulgaria

Vom face astazi un prim popas la Ruse. Orasul intarzie sa se dezvaluie calatorilor sositi la primele ore ale diminetii, din cauza vremii cetoase. Cu toate acestea, la foarte scurt timp de la intrarea in oras, pe partea dreapta a arterei ce duce spre centru, o biserica rosie "dantelata" cu alb se profileaza in toata splendoarea ei, in contrast cu blocurile de beton cenusii din apropiere. E biserica "Sfantul Arhanghel Mihail" unde slujeste Parintele Ioan Ivanov. I se spune parintele Ivo (asa il stie toata lumea), e bulgar, dar prea cucernicia sa ni se recomanda: "Sunt parintele Ioan".

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

Parintele Ioan este bucuros de oaspeti si ne intampina la intrarea in biserica, spunandu-ne in limba romana: "Bine ati venit!" S-a obisnuit deja cu grupurile de romani care vin incepand de asta vara la Ruse, insotite de Alin Hotcoleanu, ghid la Biroul de pelerinaje al Patriarhiei Romane. In cateva clipe, inconvenientele legate de necunoasterea limbii bulgare de catre noi aveau sa se risipeasca, o data cu intrebarea parintelui: "Cum ati calatorit?" Dialogul a urmat firesc in limba romana.

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

- Parinte Ioan, cand a fost construita aceasta biserica?

- Aceasta sfanta biserica a fost construita in anul 1953, in timpul conducerii Inalt Prea Sfintiei Sale Mihail, Mitropolit de Ruse. El este si ctitorul principal al bisericii noastre ce are hramul "Sfantul Arhanghel Mihail", acest Sfantul Arhanghel fiind totodata patron si ocrotitor al mitropolitului. A fost construita ca biserica de cimitir, aici era cimitirul orasului, Dupa 1956 biserica a fost pictata de un grup de zugravi insa lucrarile nu au fost terminate asa cum prevedea proiectul. In spate lipseste clopotnita si lipsesc cladirile administrative. Insa nadajduim si noi sa le construim in curand. Vom incepe cu renovarea bisericii si ne vom ocupa mai ales de pictura. In exterior, fatada a fost deja renovata acum doi ani si speram ca anul viitor sa refacem si pictura in intreaga biserica.

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

Biserica nu e veche, asa cum ati vazut, dar n-a fost ingrijita in timpul comunismului. Intr-o vreme ea a fost transformata in depozit pentru materiale de constructii, alimente, samd. Insa biserica e foarte frumoasa ca arhitectura, e deosebita, vedeti si dvs. Iarna tinem aici, la biserica noastra, icoana Sfantului Dimitrie Basarabov iar in restul timpului icoana se aseaza in Manastirea Sfantului din satul Basarabovo. Este vorba despre icoana cu o particica din moastele Sfantului, daruita de Patriarhia Romana in urma cu trei ani. A venit atunci o delegatie condusa de Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor care a adus si ne-a daruit aceasta icoana intr-un cadru solemn.

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

Deci biserica noastra nu are istorie lunga. Ea a fost redata cultului prin anii '80 si s-a slujit ceva timp aici, a slujit chiar parintele Radoslav, reprezentantul Bisericii noastre in Bucuresti. In 1994-1995 au inceput lucrarile de restaurare a acoperisului si, partial, a fatadei iar acum trei ani s-a facut fatada intreaga. Insa tot am zis ca poate vom reusi la anul sa facem si pictura in interior ca sa fie biserica mai frumoasa. Pictorul cu care vom lucra e foarte renumit. Se numeste Teofanes si a lucrat intr-o mare biserica la Atena. El o sa fie pictorul principal. Nu va face restaurare de pictura ci va picta biserica din nou, cu toate personajele la fel, numai ca va fi pictura in stilul bizantin adevarat.

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

- Parinte Ioan, au fost prigoane mari in timpul comunismului in Bulgaria ?

- Nu peste tot, depindea foarte mult acest lucru de conducerea locala. De exemplu, in regiunea in care am trait eu se tineau tot timpul slujbele. Chiar daca oamenii nu aveau voie sa intre in biserica, pot sa spun ca prezenta era destul de mare.

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

- Parinte, vorbiti bine romaneste. Cum ati invatat limba romana?

- Am invatat limba romana la Bucuresti, unde am urmat si cursurile Facultatii de Teologie.

- Vin pelerini romani aici la dvs.?

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

- Da, foarte des. Pot sa spun ca toata vara au venit foarte multi pelerini romani sa se inchine la Sfanta Manastire a Sfantului Dimitrie din Basarabov si au trecut si pe la noi.

- Parinte Ioan, dar aici la Ruse se organizeaza pelerinaje in Romania pentru crestinii bulgari?

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

- Da. Anul acesta am facut doua pelerinaje, unul la Busteni-Sinaia-Predeal si altul la Bucuresti si la manastirile din imprejurimi. Si vom continua anul viitor.

- Icoana Sfantului Dimitrie Basarabov este acum aici in biserica sau o vom vedea la Manastirea de piatra de la Basarabovo?

- Deocamdata e la Basarabovo unde veti face urmatorul popas. O vom aduce in curand la Ruse si va ramane aici pana la primavara.

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria

Parintele Ioan Ivanov insoteste uneori, cand timpul ii permite, grupurile de pelerini romani pana la Manastirea de piatra de la Basarabovo, locul unde a trait si s-a nevoit Sfantul Dimitrie Basarabov ale carui Sfinte Moaste se afla in Catedrala patriarhala din Bucuresti. Pentru sutele de pelerini romani si bulgari care au mers anul acesta la Basarabovo, in ziua praznuirii Sfantului Dimitrie cel Nou (27 octombrie), parintele Ioan Ivanov a fost "liantul" unor momente de mare emotie si adanca traire duhovniceasca, talmacind pentru romani cuvantul IPS Neofit, actualul Mitropolit de Ruse, care a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca, si antrenand raspunsurile stranei in limbile bulgara si romana, spre marea bucurie a tuturor. Revenind la Biserica "Sfantul Arhanghel Mihail", unde slujeste parintele Ioan, trebuie sa mai spunem ca aceasta face parte, impreuna cu alte doua lacasuri de cult din Ruse, dintr-o parohie condusa de nimeni altul decat parintele Emilianos, staretul Manastirii Sfantului Dimitrie cel Nou de la Basarabovo. Sfantul Dimitrie Basarabov ne vegheaza, ne ajuta si ne ocroteste cu iubire, pe masura credintei noastre, pe noi ortodocsii de la nord si de la sud de Dunare, romani si bulgari deopotriva.

Dorina Zdroba

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6585

Voteaza:

Popas la Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Ruse, Bulgaria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE