Obezitatea

Obezitatea Mareste imaginea.

Obezitatea se caracterizeaza prin exces de greutate fata de talie sau raportat la varsta. Potrivit nutritionistilor, dupa un exces alimentar, insotit de un consum energetic redus, ca urmare a sedentarismului, persoana in cauza acumuleaza zilnic un excedent de 200 de calorii. In astfel de situatii, se recomanda evitarea acestui surplus de 200 de calorii zilnice, printr-o alimentatie rationala, cat si prin activitati fizice.

Obezitatea este asociata unui mare numar de probleme de sanatate, printre care diabetul, bolile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.

Cei ce sufera de obezitate nu sufera nici pe departe in toate cazurile de "lacomia pantecelui". Un rol urias in aparitia acestei boli il joaca factorii genetici. Copilul care provine dintr-o familie in care unul dintre parinti este obez, este supus riscului de a deveni obez intr-un procent de 40%, iar in cazul in care ambii parinti sunt gurmanzi si supraponderali, riscul obezitatii este de 80%.

Dar nu in toate cazurile de obezitate vorbim de factorii genetici. Cauzele principale ale obezitatii sunt legate de stilul nesanatos de viata, cauzat de o alimentatie necorespunzatoare, cu abuzuri de glucide si lipide, pe un substrat de sedentarism, cu consum caloric prea redus, in lipsa miscarii. In aparitia obezitatii intervin o multitudine de factori care interactioneaza intre ei: factori genetici, de mediu, psihologici si sociali.

Ce este obezitatea ?

Obezitatea se defineste ca o crestere anormala a greutatii corporale, din cauza excesului de calorii, in comparatie cu un consum energetic redus. Depasirea cu 10 kg fata de greutatea normala este considerata obezitate.

Ne putem da seama daca suntem o persoana obeza, calculandu-ne indicele de masa corporala (lMC). lndicele de masa corporala (IMC) se calculeaza astfel:

Formula: Greutatea in kilograme a corpului, impartita la patratul inaltimii.
Exemplu:
Greutate: 73 kilograme
Inaltime: 1.72 metri
Calcul: 73/1,72x1,72 - 24,67

Comparati rezultatul obtinut cu urmatoarele date:
Subponderal: <18,5
Normal: 18,5 - 24,9
Supraponderal: = 25
Preobez: 25 - 29
Obez gradul I: 30 - 34,9
Obez gradul II: 35 - 39,9
Obez gradul III: >40

Tipuri de obezitate

Obezitate gluteofemurala - acumulare de grasime la nivelul coapselor. Persoanele ce sufera de acest tip de obezitate prezinta un risc crescut de formare a varicelor si artrozei.

Obezitatea maligna – acumulare de grasime in jurul taliei.

Obezitatea la copii

Sunt cazuri cand imbuibarea copiilor devine o metoda de rezolvare a problemelor psihologice. Parintii incearca in mod inconstient sa compenseze insuficienta dragoste pe care o nutresc fata de copil, prin supraalimentare.

Potrivit cercetarilor exista doua tipuri de obezitate la copii:

- obezitate precoce - apare pana la varsta de 5 ani, in stransa legatura uneori cu alimentatia nerationala in primii ani de viata si greutatea excesiva de la nastere;
- obezitate tardiva - apare dupa varsta de 5 ani, copilul mananca mai mult din cauza situatiilor conflictuale.
Crestinismul ne cheama sa ne luptam nu cu mancarea, ci cu lacomia pantecelui

Cuviosul Ioan Scararul scrie ca "adeseori, demonul sade pe stomac si nu-l lasa pe om sa se sature chiar daca ar manca toate bucatele Egiptului si ar bea toata apa din Nil". Altfel spus, celui ispitit i se "toceste" simtul fiziologic al satietatii, si deja nu mai simte ca stomacul ii este plin.

Lumea duhovniceasca a gurmandului este condusa de o dependenta extrem de puternica. Aceasta perverteste gandirea si scade importanta intereselor care nu sunt legate de mancare. Pana la urma, "supervaloarea" impatimirii de mancarea gustoasa isi subordoneaza toata viata psihica a omului, pana si relatiile lui interpersonale. Orice eveniment incepe sa fie receptat prin prisma relatiei dintre el si mancare, dupa cum ii satisfac sau nu atractia catre aceasta.

Acestei patimi trebuie sa-i rezistam in primul rand prin post si prin rugaciune. Nu este de prisos sa li se aminteasca gurmanzilor ca "Imparatia lui Dumnezeu nu este mancare si bautura, ci dreptate si pace si bucurie in Duhul Sfant (Romani 14,17).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

23 Iulie 2012

Vizualizari: 6389

Voteaza:

Obezitatea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE