Cine a fost Sfantul Mare Mucenic Dimitrie?

Cine a fost Sfantul Mare Mucenic Dimitrie? Mareste imaginea.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie nu este un sfant militar. Chiar si asa, desi nu a facut parte din armata vremii sale, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este socotit protector al armatelor, iar iconografia actuala il infatiseaza in haine de militar. Acest lucru se datoreaza probabil sprijinului pe care sfantul l-a daruit lui Nestor, in lupta acestuia cu nerusinatul pagan Lie.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie nu a fost militar !

In cele mai vechi reprezentari iconografice, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, nu apare infatisat insa in haine de militar. Spre exemplu, la inceputul secolului al X-lea, intr-o miniatura din "Menologhion-ul" imparatului bizantin Vasile al II-lea Macedoneanul, mucenicul apare investmantat in haine de senator.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir

In primele reprezentari iconografice, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este reprezentat intr-un costum civil, apartinand clasei senatoriale. Nu exista nici o marturie care sa afirme faptul ca acesta a fost vreodata membru al armatei. Minunile legate de succesele militare ale soldatilor din Tesalonic au facut si ele ca Sfantul Dimitrie sa fie reprezentat in haine de militar.

Sfantul Dimitrie nu s-a luptat nici macar cu Lie, in lupta directa, ci l-a biruit pe acesta cu rugaciunea, prin mana viteazului Nestor. Un ecou liturgic al acestei biruinte duhovnicesti il constituie Luminanda utreniei sfantului, care spune: "Mucenice al lui Hristos, Dimitrie, precum oarecand mandria lui Lie si inaltarea si indrazneala cea dobitoceasca ai surpat-o cu har dumnezeiesc si pe viteazul Nestor la locul de lupta l-ai intarit cu puterea Crucii, asa si pe mine ma intareste totdeauna cu rugaciunile tale, purtatorule de lupte, impotriva demonilor si a patimilor celor de suflet pierzatoare."

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie ar fi fost diacon !

Sfantul Dimitrie a fost diaconul episcopului Irineu de Sirmium, acesta din urma fiind martirizat in data de 6 aprilie 304, din ordinul guvernatorului Probus al Iliricului. Se spune ca, dupa omorarea Sfantului Dimitrie, petrecuta in ziua de 9 aprilie 304, slujitorul sau, Sfantul Mucenic Lup, a reusit sa ia orarul diaconesc si inelul sfantului, udate de sangele aceluia. Prin atingerea de odoarele culese de Sfantul Lup, multi s-au vindecat. Pentru aceasta, imparatul Maximian a poruncit sa ii fie taiat capul, in ziua de 23 august.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

Sfantul Dimitrie a fost inmormantat in cetatea Sirmium, din Serbia, unde a inceput sa savarseasca tot mai multe minuni. In anul 413, in urma vindecarii sale minunate, generalul Leontie, guvernatorul Iliricului, a mutat Moastele Sfantului Dimitrie in Tesalonic, unde a construit o biserica mareata in cinstea sfantului. Ziua de 26 octombrie, cand au fost mutate cinstitele Moaste, a devenit ziua de praznuire a Sfantului Dimitrie.

Intors in cetatea Sirmium, aflata in Serbia, evlaviosul Leontie a zidit si aici o biserica in cinstea Sfantului Dimitrie. In semn de recunostinta, intregul oras a fost numit cu numele sfantului, adica "Sveti Dimitrije". La inceputul anilor 1180, orasul Sfantului Dimitrie a fost numit "Dmitrovica", iar apoi "Mitrovica", pentru ca astazi sa se numeasca "Sremska Mitrovica".

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, astazi

Sfintele sale Moastele se afla in Biserica Sfantul Dimitrie, din orasul Tesalonic. Prima biserica din acest loc a fost construita pe la jumatatea secolului al IV-lea, pe ruinele unei bai romane. In secolul al V-lea, guvernatorul Leontie a construit pe acelasi loc o biserica mai mare, cu trei nave, care a fost incendiata, intre anii 626-634. La putin timp dupa aceasta, a fost ridicata biserica actuala, cu cinci nave.

Intre anii 1493-1912, biserica a fost folosita pe post de moschee. Dupa anul 1912, cand a fost reprimita de crestini, si dupa incendiul din anul 1917, biserica a fost amplu restaurata, dupa modelul catedralei ortodoxe din Ravenna, fiind resfintita in anul 1949. In timpul restaurarilor, sub Sfantul Altar si transversala naosului, a fost descoperita cripta Sfantului Dimitrie, construita de catre guvernatorul Leontie, cu ocazie aducerii aici a Moastelor Sfantului Dimitrie, ruinele unei bai romane si urmele unui drum antic pavat.

Fiind cel mai mare ocrotitor al orasului Tesalonic, locuitorii acestuia i-au acordat o cinstire deosebita, socotindu-l luptator si pazitor al orasului. Pornind de la aceasta cinstire si de la multele victorii castigate in chip minunat de catre tesaloniceni, Sfantul Dimitrie a ajuns sa fie reprezentat in haine militare.

Teodor Danalache

PELERINI PE COLINA BUCURIEI - 2013 - GALERIE FOTO

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de Mir

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

25 Octombrie 2013

Vizualizari: 15985

Voteaza:

5.00 / 5 din 7 voturi.

Comentarii (1)

  • Vasa NastaPostat la 2014-10-25 20:18

    Sfinte mare Mucenice Dimitrie roaga-te milostivului Dumnezeu pentru mine multpacatoasa de Vasilica sa-mi daruiasca cele de folos sufletului si trupului meu !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE