Minunile Sfantului Mucenic Dimitrie

Minunile Sfantului Mucenic Dimitrie Mareste imaginea.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, este unul dintre cei mai iubiti sfinti, nu doar in Grecia, ci si in intreaga lume ortodoxa, fapt evidentiat de frecventa numelui Dimitrie, Dumitru, Dmitri, Dimitrios etc. Aceasta popularitate este strans legata de prezenta continua a sfantului de-a lungul secolelor, manifestata prin aratarile sale si numeroase minuni.

Dupa cum este cunoscut, cultul Sfantului Dimitrie are ca punct central Tesalonicul, orasul unde acesta a primit moarte muceniceasca si unde a fost ridicata in primii ani ai Imperiului Bizantin o biserica in cinstea sa. Tesalonicul are, din punct de vedere istoric, numeroase motive sa-l cinsteasca pe Sfantul Dimitrie. Tot aici au inceput a fi consemnate inca de timpuriu minunile sfantului. Scrierea primei colectii de minuni este atribuita Arhiepiscopului Ioan, dupa anul 600 d.Hr. Cea de-a doua colectie are autor anonim si a fost scrisa in jurul anului 680. Este demn de amintit faptul ca istoricii au folosit numeroase informatii cuprinse in aceste texte.

Pe langa caracterul religios, acestea ofera informatii despre situatia slavilor in secolele VI-VII si despre viata din Tesalonic in acelasi timp. Dupa cum a fost notat de catre Paul Lemetrle, ceea este cuprins in acestea reprezinta pentru noi un material cu totul nou, nementionat in nicio alta sursa. In 1979 Lemetrle a scris o noua editie critica si un nou comentariu asupra textului. In 1990 in Grecia existau doua versiuni ale textului, prima cuprinzand originalul in greaca bizantina iar cea de-a doua traducerea in greaca noua. Prima versiune a fost publicata de Centrul de Studii Aghiografice a Sfintei Mitropolii a Tesalonicului, sub coordonarea Profesorului Panagiotis Christou, iar cea de-a doua, de catre Agra Publications, editata de Christos Bakirtzi. Cea de-a doua editie, pe langa comentariile extinse (aproximativ 90 de pagini) ale cercetatorului, include desene, 40 de fotografii si patru studii despre "Minunile Sfantului Dimitrie" scrise de Lemetrle, Speck si Bakirtzi.Unele minuni fac referire la vindecari trupesti asupra celor bolnavi, altele la grija manifestata de Sfantul Dimitrie pentru biserica sa din Tesalonic, iar altele la ocrotirea orasului in fata atacurilor inamice. Textul este scris la persoana a doua plural, precum in vorbirea publica, iar in multe dintre relatari vorbitorul invoca marturia celor care pot verifica cuvintele sale. Cu alte cuvinte, acestea au fost evenimente care s-au desfasurat in timpul vietii autorului, lucru ce poate fi confirmat de ascultatorii sai.Din cele 20 de minuni consemnate in Colectiile A si B (exista si o a treia colectie, publicata mai tarziu), vom face referire la cea de-a 14-a, una dintre cele mai impresionante.

Ne aflam in anul 586, in luna septembrie, cand aproximativ 100 000 de avari si slavi atacau Tesalonicul. Situatia era tragica deoarece foametea decimase populatia orasului, si aceasta aparitie brusca a dusmanilor a condus la uciderea multor barbati care se aflau in afara zidurilor orasului in cautarea hranei. Si mai grav, cea mai mare parte a nobilimii si a garzii s-a intamplat sa fie plecata in alta regiune, impreuna cu prefectul. Tesalonicenii au fost cuprinsi de disperare, deoarece nu mai exista niciun ajutor omenesc ce i-ar fi putut salva. Singura lor nadejde era rugaciunea si mijlocirea Sfantului Dimitrie. Iar Sfantul Mucenic Dimitrie, a intervenit salvator in diferite etape ale asediului. In cea de-a saptea zi a asediului, in timp ce inamicii pregateau asaltul final, tesalonicenii au observat ca acestia au fost cuprinsi de panica, multi dintre ei alergand catre oras iar altii catre muntii din apropiere pentru a se adaposti. Cand tesalonicenii i-au intrebat pe fugarii ajunsi in cetate ce au vazut, acestia au raspuns: "Un om imbracat cu o mantie alba, stralucitoare, pe un cal alb", aratand tuturor imaginea cunoscuta a Sfantului Dimitrie, care se pastreaza in mozaic pana astazi.

Sfantul Dimitrie este cunoscut in intrega lume ortodoxa drept "Ocrotitorul Tesalonicului", pe care l-a salvat in repetate randuri de la invazia barbarilor, dupa cum arata cronicile timpului.

Radu Alexandru

.

27 Octombrie 2013

Vizualizari: 15367

Voteaza:

Minunile Sfantului Mucenic Dimitrie 3.67 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE