Pomenirea de doua sute de ani a lui Voda Brancoveanu

Pomenirea de doua sute de ani a lui Voda Brancoveanu Mareste imaginea.

Intru pomenire vesnica va fi dreptul, asa zice Psalmistul si asa va fi pomenirea lui Voda Brancoveanu, caci de cand el si feciorii lui au primit cununa cea nevestejita a muceniciei, de atunci biserica mereu si'a adus aminte de ei in rugaciunile sale, iar neamul romanesc le'a pomenit cu cinste numele si i'a avut ca dreptar in viata sa. Dar niciodata nu s'a facut lui Voda Brancoveanu o pomenire mai cucernica decat in anul 1914, in ziua de Santamaria Mare, cand s'au implinit doua sute de ani de la savarsirea lui si a feciorilor lui.

In ziua aceea, din toate bisericile brancovenesti s'au inaltat rugaciuni la Dumnezeu pentru sufletele lor, iar neamul romanesc a avut atunci sarbatoare de intarire sufleteasca, care este mai de pret decat puterea cea trupeasca.

In Bucuresti, la biserica Sf. Gheorghe Nou, unde este mormantul lui Brancoveanu, a slujit Parintele Mitropolit al  Tarii si a citit rugaciunile pomenirii deasupra mormantului, iar credinciosii in numar foarte mare au ascultat cucernic cuvantarea vorbita in cinstea Brancoveanului si au primit cu bucurie, ca dar din partea Parintelui Mitropolit, o carticica despre viata lui Voda Brancoveanu.



La Mitropolia din Bucuresti si la biserica Domnita Balasa au slujit iarasi preasfintitii arhierei in mijlocul poporului adunat in valuri; iar seara la Atheneu, d'l Nicolae Iorga, celmai mare carturar ai neamului nostru, a vorbit cu adanca pricepere multimii venite acolo, despre felul cuminte cum Constantin Voda Brancoveanu a stapanit rara noastra in acele grele vremuri.

La manastirea Hurezi din Valcea, unde este ctitorie brancoveneasca, a slujit episcopul Ramnicului si s'a tinut frumoasa cuvantare de pomenire.

In sfarsit, in toate bisericile brancovenesti din tara, s'au savarsit parastase pentru acest neuitat domnitor.

Dar si in afara de tara noastra, credinciosii au facut parastase pentru Brancoveanu, in aceasta zi de 15 August.

In Ardeal, in orasul Fagaras, se tine si azi, cum am spus, [slujba in] biserica cladita de Voda Brancoveanu. Preotii si credinciosii de acolo, au savarsit si ei cu mare cinste pomenirea ctitorului bisericii lor si au facut planul sa innoiasca aceasta biserica, care este semn vazut, de cata putere au avut Voevozii nostri la fratii romani de sub alte stapaniri.

In Basarabia, in orasul Ismail, Voda Brancoveanu zidise o biserica cu hramul Sfantul Gheorghe. Aceasta biserica a fost daramata mai demult de Turci, dar prestolul ei a ramas si a fost mutat in biserica Sfantului Dimitrie, tot din acest oras Ismail. La Santamaria Mare s'a slujit parastas pentru Brancoveanu la acest prestol frumos impodobit cu icoane; era de fata consulul roman cu toti slujbasii lui, iar slujba s'a facut mai toau in romaneste, caci preotii si cantaretii de acolo suni Moldoveni de'ai nostri care nu si'au uitat limba lui romaneasca, desi sunt supusi Muscalilor.

La Tarigrad, la biserica Sfantului Nicolae din Galata, cea zidita din temelie de Voda Brancoveanu, s'a slujii parastas de catre Parintele Mitropolit al Enului. De fata a fost ministrul roman de acolo, ofiterii vaporului roman Dacia, doi trimisi ai Patriarhului din Tarigrad, cum si un mare numar de credinciosi. La sfarsitul parastasului au vorbit intru cinstea Brancoveanulul atat ministrul nostru cat si trimisii Patriarhului.

Iar noua, Romanilor, sa ne fie de invatatura, ca cine este credincios si muncitor si isi pune sufletul pentru neamul lui si pentru legea lui, va avea pomenire vesnica.

Pr. Acad. Niculae M.

Popescu

Articol preluat din lucrarea "Viata si faptele Domnului Tarii Romanesti Constantin Voda Brancoveanu".

.
Pe aceeaşi temă

14 August 2014

Vizualizari: 1266

Voteaza:

Pomenirea de doua sute de ani a lui Voda Brancoveanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE