Sfanta Matroana din Tesalonic

Sfanta Matroana din Tesalonic Mareste imaginea.

Sfanta Matroana din Tesalonic, care a trait in secolele III-IV, a fost o fata saraca, slujitoare in casa unor evrei bogati. Pe stapana ei o chema Pautila, iar sotul acesteia era voievod al Tesalonicului. Sfanta Matroana L-a slavit pe Dumnezeu cu moarte muceniceasca, primind batai, infometare si moarte din mainile evreicei Pautila. Sfanta Matroana este praznuita de Biserica Ortodoxa in ziua de 27 martie.

"Mieluseaua Ta, Iisuse Matroana, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre."

Sfanta Matroana din Tesalonic

Sfanta Matroana a trait in secolele III-IV, in Tesalonic. Ea a fost o copila saraca si orfana, slujitoare in casa unei evreice cu suflet rau, numita Pautila. Aceasta din urma era sotia voievodului din Tesalonic.

Sfanta Matroana o insotea pe stapana ei, Pautila, pana la sinagoga, iar ea mera apoi in biserica crestinilor. Pautila isi batea joc neincetat de credinta si persoana Cuvioasei Matroana. Dupa nenumarate incercari de a o convinge sa se lepede de credinta crestina si sa vina la sinagoga evreiasca, Pautila a inceput sa o bata tot mai des pe fericita Matroana.

La un moment dat, cand Pautilla a aflat ca sluga ei, in taina, merge tot mai des la biserica crestinilor, i-a zis: "Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastra, ci te-ai dus la biserica crestineasca?" Atunci, cu multa indrazneala, Sfanta Matroana i-a raspuns: "De vreme ce Dumnezeu este in biserica crestineasca, iar de la sinagoga iudaica s-a departat, nu ma duc la sinagoga, ci la biserica."

Intunecata de manie, Pautila a poruncit ca Sfanta Matroana sa fie batuta batuta, legata si, apoi, aruncata intr-o camara intunecoasa. A doua zi, sfanta a fost gasita in camara, insa dezlegata in chip minunat de legaturi. Racnind de ura, evreica a poruncit sa fie batuta si mai crunt si sa fie lasata nemancata, vreme de mai multe zile. In cele din urma, Sfanta Mucenica Matroana si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Cinstitul trup al Sfintei Matroana a fost aruncat de Pautila de pe inaltimea casei, intr-o rapa, de unde a fost luat de crestini si ingropat dupa cuviinta. Nu dupa multa vreme, ticaloasa Pautila a cazut cu cadere de moarte, din nebagare de seama, din acelasi loc din care a aruncat trupul Sfintei Matroana.

Vazand ca la mormantul sfintei se savarsesc tot mai multe minuni, episcopul Alexandru al Tesalonicului a construit in acel loc o biserica si a asezat in ea Sfintele Moaste. Sfanta Matroana este praznuita de Biserica Ortodoxa in ziua de 27 martie.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

13 Martie 2014

Vizualizari: 3307

Voteaza:

Sfanta Matroana din Tesalonic 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE