Sfantul Dionisie, Episcopul Eghinei

Sfantul Dionisie, Episcopul Eghinei Mareste imaginea.

Sfantul Dionisie, Episcopul Eghinei, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 17 decembrie, ziua trecerii sale la cele vesnice si pe 24 august, cand Biserica cinsteste mutarea sfintelor sale moaste. Sfantul Dionisie s-a aratat asemenea unei stele stralucitoare inca din anii tineretei sale, asemenea multor mucenici si sfinti care au trait dupa caderea Constantinopolului. Sfantul Dionisie s-a nascut in Insula Zakynthos in 1547, intr-o familie cunoscuta in intreaga insula pentru buna conditie sociala si bunastarea materiala. La o varsta timpurie, acesta a lasat insa toate acestea in urma, statutul social si bogatia, si a mers la Manastirea Maicii Domnului Bucuria Tuturor, din Strofadia, pe o mica insula aflata in Marea Ioniana, la sud de Zakynthos.

Dupa ce a primit tunderea in monahism si a fost hirotonit preot, Sfantul Dionisie a mers intr-un pelerinaj in Tara Sfanta.

Itinerariul l-a purtat prin Atena, iar Mitropolitul de atunci al orasului, Nicanor, care a observat si a apreciat viata duhovniceasca si virtutile Ieromonahului Dionisie, a dorit sa-l aiba ca ajutor. In scurta vreme l-a hirotonit Episcop de Eghina. In vechiul oras Eghina inca poate fi vazut tronul din piatra de pe care Sfantul Dionisie predica crestinilor. 

Insula Eghina este un loc binecuvant ce a fost sfintit de doi mari Sfinti ai Bisericii: in acele zile, de Sfantul Dionisie, iar mai recent, de Sfantul Nectarie, episcopul Pentapolei. Amandoi au primit darul facerii de minuni si, de aceea, amandoi sunt numiti de Biserica “facatori de minuni”.

Dupa ce si-a slujit eparhia un timp indelungat, Sfantul Dionisie s-a retras alegand sa se intoarca Zakynthos, unde si-a petrecut restul vietii ca staret al Manastirii Anafonitria. Acesata inseamna ca un adevarat calugar, chiar daca ajunge pe treapta de ierarh si este hirotonit episcop, nu uita niciodata ca, mai intai de toate, este monah.

In Manastirea Anafonitria sfintenia omului lui Dumnezeu a stralucit din nou. Intr-o zi, un om a venit in chilia sa, un fugar care se temea si cauta ocrotire. Mainile sale erau patate de sange omenesc: tocmai il ucisese pe fratele Sfantului Dionisie. Cand sfantul a auzit aceasta, s-a mahnit profund, insa nu s-a lasat biruit de manie si ura, ci a deschis usa chiliei sale lasandu-l pe criminal sa scape, sa se ascunda si sa supravietuiasca. Mai mult, cand rudele celui ucis - si ale Sfantului Dionisie - si autoritatile civile, au venit in chilia sa pentru a intreba de criminal, Sfantul Dionisie a marturisit ca nu l-a intalnit si ca nu cunoaste nimic. De aceea, intr-o poezie ce vorbeste despre virtutea sfantului, un poet din Zakynthos scrie: “robul lui Dumnezeu ce s-a sfintit in momentul in care a pacatuit”.

Pacatul sfantului a fost faptul ca l-a ascuns pe ucigasul fratelui sau spunand ca nu-l cunoaste. De aceea, spunem ca nu exista o masura omeneasca potrivit careia sa judecam fapta Sfantului Dionisie. Exista doar o singura masura: cuvintele lui Hristos, atunci cand zice: “Iubeste-ti vrasmasii”.

Sfantul Dionisie a trecut la cele vesnice in 1624, la varsta de 77 de ani. Potrivit dorintei sale, trupul sau a fost inmormantat la manastirea sa de metanie din Strofadia. Cand, dupa multi ani, oamenii au dorit sa mute moastele sale, trupul a fost descoperit intreg si intact, imbracat in vesmintele episcopale, asa cum fusese inhumat, raspandind un miros de buna mireasma. 

Sfintele sale moaste au fost apoi duse in Zakynthos,  unde sunt cinstite de catre numerosi pelerini in Biserica Sfantul Dionisie.

In 1703, in urma dupa petitiile si rapoartelor trimise de credinciosi, ce confirma numeroasele sale, Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice l-a canonizat oficial si l-a inclus in calendarul bisericesc.

Radu Alexandru

.
Pe aceeaşi temă

20 August 2019

Vizualizari: 9124

Voteaza:

Sfantul Dionisie, Episcopul Eghinei 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2015-08-24 10:06

    "Moaştele sfântului se află în Biserica ce îi poartă numele din oraşul Zachintos şi, uneori, este imposibil ca racla să fie deschisă. Se pare că acest lucru se întâmplă atunci când sfântul iese afară şi înfăptuieşte minuni. După ce racla se poate deschide, pe picioarele lui se găsesc alge marine, iar hainele lui sunt uzate. De fapt, papucii lui trebuie să fie înlocuiţi în continuu, deoarece sunt purtaţi foarte des. Deseori, el este văzut umblând pe străzi".

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE