Sfantul Grigorie Sinaitul

Sfantul Grigorie Sinaitul Mareste imaginea.

Sfantul Grigorie Sinaitul este cinstit pe 6 aprilie. Sfantul Grigorie s-a nascut in anul 1280, din parinti evlavioși, in satul Koúkoulo de langa Smyrna. A vietuit un timp in Cipru, apoi in Sinai, de unde ii vine si numirea de Sinaitul. Mai tarziu ajunge la Ierusalim si in Creta. In aceasta insula a invatat de la ascetul Arsenie secretele vietii contemplative. In Sfantul Munte se nevoieste la Schitul Magoúla si in locuri din apropierea manastirii Simonopetras. Este silit sa plece din Sfantul Munte si astfel ajunge la Parória, in Bulgaria, unde zidește manastiri și strange multi ucenici.

De la Sfantul Grigorie Sinaitul avem minunate indrumari practice pentru lucrarea rugaciunii inimii, sfaturi prezentec in volumul 7 al Filocaliei. In spatiul romanesc monahal, traditia sinaita a fost foarte bine receptata, mai ales prin intermediul Sfintilor Vasile de la Poiana Marului si Paisie Velicicovschi de la Neamt.

Monahul este sfatuit sa isi inceapa rugaciunea stand pe un scaun lat cat o palma. „Sezand deci de dimineata pe un scaun ca de-o palma, aduna-ti mintea din partea conducatoare in inima si tine-o in ea. Aplecandu-te apoi cu incordare, ca sa simti durerea in piept, in umeri si in grumaz, striga staruitor cu mintea sau cu sufletul: «Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma!» Pe urma pentru ingustimea, osteneala si greutatea lucrului, ca unul ce e facut continuu, muta-ti mintea la cealalta jumatate si zi: «Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!»“ Parintele isihast sfatuieste ca incepatorul sa nu se miste foarte repede de la o formula a rugaciunii la cealalta, ci sa aiba osteneala foarte mare numai cu una din ele, si apoi sa o schimbe cand se simte biruit de oboseala.

In practica rugaciunii, Sinaitul spune ca respiratia nu trebuie sa fie lasata libera, ci controlata. „Infraneaza-ti si miscarea plamanilor ca sa nu sufli in voie, caci suflarea plamanilor, care porneste de la inima, intuneca mintea si risipeste cugetarea, rapind-o de acolo. Ca urmare, sau o preda roaba uitarii, sau o face sa cugete unele in locul altora, indreptandu-se, fara sa simta, spre cele ce nu trebuie.“

In practica rugaciunii neincetate, Sfantul Grigorie atrage atentia asupra nalucirilor si ispitelor care pot veni din afara. „Daca implinindu-ti lucrul vei vedea o lumina sau un foc din afara sau dinauntru, sau vreun chip, zice-se al lui Hristos, sau al vreunui inger, sau al altcuiva sa nu le primesti, ca sa nu suferi vreo vatamare.“

Viata Sfantului Grigorie Sinaitul a fost scrisa de ucenicul sau, Patriarhul Ecumenic Kállist I.
 

Pe aceeaşi temă

06 Aprilie 2016

Vizualizari: 3549

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Grigorie Sinaitul

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE