Inaltpreasfintitul Andrei la praznuirea Sfantului Antonie cel Nou din Veria

Parintele Arhiepiscop si Mitropolitul Andrei al Clujului, s-a aflat in aceste zile in vizita in Grecia, la invitatia Inaltpreasfintitului Panteleimon, Mitropolitul Veriei, unde a participat la manifestarile religioase organizate cu ocazia sarbatoririi Sfantului Cuvios Antonie cel Nou, ocrotitorul spiritual al acestui oras, pomenit in Biserica Ortodoxa in data de 17 ianuarie.

Inaltpreasfintitul Andrei este insotit de pr. consilier Claudiu Grama, pr. Liviu Vidican, inspector de religie si de exarhul manastirilor din Eparhia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, care ne-a oferit mai multe informatii despre aceasta vizita:

"In data de 17 ianuarie, cand este sarbatorit Sf. Antonie cel Mare, Biserica Greciei il praznuieste in mod deosebit pe Sfantul Cuvios Antonie cel Nou al Veriei. Este un sfant care a fost asimilat si de Biserica universala si este trecut si in calendarele Bisericii noastre. Parintele Mitropolit Panteleimon al Veriei l-a invitat pentru 17 ianuarie in acest an pe Parintele nostru Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, sa participe la hramul Sfantului Cuvios Antonie cel Nou al Veriei, sfant care este si patronul orasului Veria, un oras cu importanta istorica atat pentru crestinatate, cat si pentru istoria universala deoarece a fost localitatea care l-a gazduit pe Sfantul Apostol Pavel, atunci cand acesta a fost prigonit de catre iudeii din Tesalonic. Aici el L-a propovaduit pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos, in primul veac al crestinatatii. Acolo exista si un altar inchinat Sfantului Apostol Pavel si tot acolo, in fiecare an, in luna iunie, au loc manifestari de anvergura in cinstea Sfantului Apostol Pavel.

Sfantul Antonie al Veriei este un sfant local, asa cum am mentionat, si a fost un localnic al acestei cetati, care a trait candva dupa secolul XII. Este un sfant pe care populatia din zona respectiva si mai ales credinciosii din Veria l-au considerat inca din timpul vietii ca un om cu viata aleasa si imediat dupa trecerea la cele vesnice a fost recunoscut ca sfant si canonizat mai tarziu de Biserica, adica a fost confirmat ca atare de catre Biserica, totul pornind de la faptul ca oamenii din zona si mai ales credinciosii din Veria i-au recunoscut viata sfanta. Cu acest prilej, Inalt Preasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei va participa la hramul acestei localitati, al acestei mitropolii, pentru ca Veria este si centru mitropolitan.

Resedinta mitropolitana a Inaltpreasfintitului Panteleimon este in orasul Veria si trebuie spus ca acest oras, situat in partea de nord a Greciei, are in componenta numerosi locuitori aromani, care au o anumita afinitate fata de romanii nostri de pretutindeni. La biserica la care vom sluji sunt prezenti adesea foarte multi aromani, iar parohul acestei biserici catedrale – pentru ca aceasta biserica «Sfantul Antonie al Veriei» este si catedrala cea noua a orasului, unde slujeste foarte des mitropolitul Panteleimon –, este parintele Sosipatru Pitoulias, care de asemenea este de etnie aroman”.

Inaltpreasfintitul Andrei a participat la aceasta sarbatoare inca de luni seara, cand a slujit la Vecernia sfantului. In ziua praznicului, s-a oficiat Sfanta Liturghie in sobor de arhierei, din care a facut face parte si Parintele nostru Mitropolit, care ne-a vorbit despre desfasurarea hramului de anul acesta:

"Astazi in Veria a fost mare, mare sarbatoare pentru ca patronul acestui oras, a acestei mitropolii, este Sfantul Antonie cel Nou, a carui moaste se pastreaza in Catedrala mitropolitana si care a trait acum sute de ani. Sarbatoarea a inceput ieri, fiind adusa la biserica mitropoliei o icoana facatoare de minuni din Nausa si asezata in catedrala alaturi de moastele Sfantului Antonie cel Nou. Astazi de dimineata, dupa ce s-a oficiat Utrenia, a inceput Liturghia solemna la care au participat cinci vladici iar apoi, dupa Sfanta Liturghie, a avut loc o procesiune solemna prin tot orasul Veria cu moastele Sfantului Antonie cel Nou si cu icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Nausa. Toate sarbatorile au fost incununate de un cuvant solemn al mitropolitului locului, Inaltpreasfintitul Pateleimon. Dam slava lui Dumnezeu pentru toate si socotim ca momente de felul acesta sunt in masura sa intareasca evlavia in suflete, sa-i intareasca pe credinciosi in incercarile de tot felul pe care le au. Inclusiv in Grecia se stie bine ca sunt incercari si de natura materiala, si de natura sociala, Slava lui Dumnezeu pentru toate”.

Parintele arhim. Grigorie Maja, care slujeste la Catedrala din Veria, ne-a oferit cateva date istorice despre biserica si despre Sfantului Antonie cel Nou:

„Biserica «Sfantul Antonie» din Veria este biserica centrala a orasului, Catedrala mitropolitana care adaposteste moastele Sfantului Antonie cel Nou din Veria. In aceste zile, biserica isi serbeaza hramul pe Sfantul Antonie cel Nou, ocrotitorul orasului nostru, al Veriei. Biserica, in forma pe care o avem astazi, a fost construita la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. A fost inzestrata cu o pictura bizantina terminata abia la o suta de ani dupa ce s-a sfintit aceasta biserica. Cand s-au comemorat o suta de ani de la sfintirea bisericii s-a facut si sfintirea picturii de catre actualul Mitropolit al Veriei, Inaltpreasfintitul Parinte Panteleimon.

Odorul cel mai de seama al bisericii este racla cu moastele Sfantului Antonie cel Nou, ocrotitorul orasului nostru. Sfantul Antonie a trait, dupa parerea celor mai multi istorici, dupa secolul XII, in Manastirea «Sfantul Ioan Botezatorul» de pe malul raului Aliakmonas, manastire in care mai apoi a vietuit si Sfantul Grigorie Palama, vreme de 5 ani. Despre viata Sfantul Antonie un sunt foarte multe informatii, insa stim ca a fost de loc din Veria si casa parinteasca a lui a fost in gradina in care astazi avem biserica ce-i poarta numele. Sfantul a trait o viata bineplacuta lui Dumnezeu si era considerat sfant de catre oamenii din vremea lui, inca de atunci, in viata fiind. Nu stim cand a adormit sfantul in Domnul, stim doar ca niste pastori, niste vanatori au gasit moastele lui la ceva vreme dupa moartea sfantului si atunci au chemat episcopul locului si clerul si s-au sfatuit unde sa aseze moastele sfantului. Insa pentru ca era foarte cunoscut in regiune si pentru ca lumea il indragea foarte mult, oamenii din orasele din jur au vrut fiecare sa-l ia pe sfant in orasul lui. Atunci, mitropolitul a hotarat sa aseze trupul sfantului pe un car tras de boi si sa lase boii liberi sa mearga acolo unde va fi voia sfantului. Carul s-a oprit in curtea casei parintesti a Sfantului Antonie unde era si un paraclis, o biserica mica inchinata Maicii Domnului, si au hotarat cu totii sa aseze trupul sfantului in mormant, aici in curtea acestei biserici.

Mai apoi, in secolul XVIII, moastele sfantului au fost scoase din mormant si asezate intr-o racla de argint care se pastreaza pana astazi in biserica noastra. De atunci locuitorii din Veria il au ca si ocotitor al orasului si il cinstesc deosebit, impreuna cu Sfantul Antonie cel Mare, in aceeasi zi. Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului a hotarat ca ziua de serbare a Sfantului Antonie cel Nou sa fie 17 ianuarie si sa-l serbam impreuna cu Sfantul Antonie cel Mare, intrucat un se cunoaste data la care la care a murit.”

De fiecare data in ianuarie dar si pe intai august, cand este a doua sarbatoare a Sfantului Antonie si al doilea hram la bisericii noastre, locuitorii din intreaga Macedonie - si cand spun Macedonia ma refer la provincia elena, la provincia Macedonia din Grecia de astazi - cateva zile inainte si cateva zile dupa hramul sfantului, vin si se inchina la moastele sfantului care este si facator de minuni.

Anul acesta avem bucuria deosebita ca sa-l avem in mijlocul nostru, intai de toate, pe Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului, care este invitatul principal de anul acesta al Mitropolitului nostru, Inalpreasfintitul Parinte Panteleimon.

Hramul bisericii noastre este cunoscut in intreaga Grecie, vin pelerini de peste tot. In ziua de praznuire a sfantului se face o procesiune deosebita, cler si credinciosi poarta racla cu moastele sfantului in pelerinaj pe strazile orasului. Toti credinciosii il asteapta cu tamaie, cu lumanari aprinse, astfel aratandu-si evlavia fata de sfantul pe care-l iubesc asa de mult locuitorii din Veria, dar si din Macedonia.”

Sursa: radiorenasterea.ro

 

.

18 Ianuarie 2012

Vizualizari: 976

Voteaza:

Inaltpreasfintitul Andrei la praznuirea Sfantului Antonie cel Nou din Veria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE