Biserici din Mitropolia Olteniei aflate sub purtarea de grija a Sfantului Ioan Botezatorul

Mai multe biserici din Mitropolia Olteniei isi sarbatoresc astazi hramul, cu ocazia praznuirii Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului. Printre acestea, bisericile “Sfantul Ioan Hera”, “Sfantul Ioan Botezatorul – Brestei” si “Sfantul Ioan Botezatorul-Craiovita Noua” din Cetatea Baniei, Biserica “Grecescu” din Drobeta Turnu Severin, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Slatina, Manastirea Camaraseasca din judetul Gorj si Schitul “Bradul” din Arhiepiscopia Ramnicului, s-au pregatit sa il intampine asa cum se cuvine pe Inaintemergatorul Domnului.

Biserica “Sfantul Ioan Hera” din Craiova se afla pe strada Ariesului, la numarul 25. Este unul dintre cele mai vechi locasuri de cult ale urbei, fiind ridicat din temelie in anul 1804, de catre Hera Stanescu, starostele cojocarilor craioveni. Locul a apartinut unei mai vechi biserici din lemn, cunoscuta sub numele de „Chițiramonia”, arsa integral de turcii lui Pasa Pazvantoglu, la anul 1800. Zidirea actualei biserici s-a facut in timpul domniei lui Constantin Ipsilanti și a Episcopului de Ramnic, Chir Nectarie. Constructia a fost facuta din caramida, in forma de corabie, cu ziduri groase si stalpi puternici de sustinere. Este printre putinele biserici monument istoric din Arhiepiscopia Craiovei care si-au pastrat cu fidelitate forma originala. Slujba de sfintire si intrarea ei in uzul cultului au avut loc in anul 1806. In decursul timpului a trecut prin mai multe etape de restaurare si reconsolidare. Astazi, la altarul sfantului locas slujeste preotul Alexandru Ieremia.

Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” din cartierul craiovean Brestei a fost ridicata in timpul regimului comunist, dupa anul 1985, prin stradania parintelui conf. univ. dr. Gheorghe Zamfir si a credinciosilor. Slujba de sfintire a avut loc dupa Revolutia din 1989, fiind savarsita de vrednicul de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei.

Tot hramul Botezatorului il poarta si biserica din cartierul Craiovita Noua sau viitoarea catedrala, asa cum este cunoscuta de credinciosi. Parohia Sfantul Ioan Botezatorul a luat fiinta dupa Revolutia din Decembrie 1989, in cel mai mare cartier al municipiului Craiova. Aici se afla in constructie o impunatoare catedrala pusa sub pronia Sfantului Ioan Botezatorul. Piatra de temelie a fost asezata in luna martie a anului 1990, de catre fostul mitropolit al Olteniei, Nestor Vornicescu. O buna perioada de timp lucrarile de constructie au fost abandonate. In prezent, prin sprijinul Mitropoliei Olteniei, s-au reluat lucrarile in scopul finalizarii cinstitului locas de inchinare.

Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul – Grecescu” din Drobeta Turnu Severin este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat si spitalul din apropiere, cunoscut sub acelasi nume. La realizarea proiectului, regele Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmand ca biserica sa se ridice dupa stilul celei domnesti de la Curtea de Arges. Valoarea si frumusetea acestui sfant locas sunt date si de pictura interioara, stil neoclasic, creatie a lui Gheorghe Tatarescu (1872). Biserica a fost sfintita in 1875, iar in 1884 a devenit catedrala ortodoxa a orasului Turnu Severin.

Biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” din Slatina a fost ridicata in partea vestica a municipiului, in cartierul Gradiste, in anul 1796, in timpul domnitorului Alexandru Ispilanti, cu binecuvantarea Mitropolitului Grigore.

Manastirea Camaraseasca a fost construita in jurul anului 1780 de boierii gorjeni Camarasescu, pe malul drept al raului Gilort, la nord-est de orasul Targu Carbunesti. Sfantul locas a servit deseori, de-a lungul istoriei, drept cetate de aparare contra cotropitorilor si ca loc de refugiu, atunci cand regiunea era atacata de turci si haiduci. Manastirea a fost desfiintata de regimul comunist si transformata in adapost pentru vite si apoi in sediu CAP. Abia in anul 1994, cu incuviintarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei, a fost reinfiintata Manastirea „Sfantul Ioan Botezatorul – Camaraseasca”.

Intre lacasurile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul din Arhiepiscopia Ramnicului, Schitul Bradul ocupa un loc de seama. Situat in vecinatatea localitatii Gurguiata si foarte aproape de statiunea Baile Olanesti, asezamantul a fost ridicat pe temelia unui schit mai vechi. Actuala biserica a fost construita in 1784 de ieromonahul Sava, fost egumen la Manastirea Iezerul. In secolul al XIX-lea, documentele arata ca schitul ajunsese in paragina, chiliile erau fara acoperis, iar clopotnita, netencuita. In perioada 1854-1855 asezamantul se alatura Schitului Saracinesti si trece in administratia Episcopiei de Ramnic. O buna perioada de timp aici nu a vietuit nici un calugar. Abia in anul 1994, se stabileste un vietuitor, iar dupa 1999 au fost aduse 10 maici, avand ca duhovnic pe staretul Schitului Patrunsa, ieromonahul Varsanufie Gherghel.

Diac. Ionita Apostolache
Gheorghe Cioiu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

07 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1053

Voteaza:

Biserici din Mitropolia Olteniei aflate sub purtarea de grija a Sfantului Ioan Botezatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE