Hram la Biserica Sfanta Parascheva - Pacurari din Iasi

Credincioşii au participat joi, 13 octombrie, în număr mare la hramul uneia din cele mai importante locaşuri de închinăciune din Iaşi. Biserica „Sfânta Parascheva” - Păcurari din oraşul celor şapte coline şi-a cinstit ocrotitoarea. Sărbătoarea din acest an a fost încununată de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Ierarhul din Banat, alături de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat în ajunul hramului Vecernia unită cu Litia. Slujba s-a bucurat de prezenţa numeroşilor invitaţi din mediul academic, ce sunt aproape de biserica Sfintei Parascheva în toate activităţile de peste an.

„Îi îndemnăm pe tineri să ia aminte la viaţa Sfântei Parascheva”

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Lucian a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre învăţăturile care se desprind din viaţa Sfintei Parascheva. „Sfânta Parascheva a înţeles că rugăciunea este cu adevărat convorbirea minţii cu Dumnezeu. Ea a avut o pregătire duhovnicească consistentă pentru că în fiecare duminică a mers la Sfânta Liturghie, a ascultat cuvântul lui Dumnezeu şi l-a împlinit. O rugăm pe Cuvioasa Parascheva să vă răsplătească osteneala şi să vă ajute să fiţi credincioşi autentici. Îi îndemnăm pe tineri să ia aminte la viaţa Sfintei Parascheva. Aceasta pentru că Ocrotitoarea Moldovei din tinereţe a lăsat totul şi L-a urmat pe Hristos”, a explicat PS Părinte Episcop Lucian.

Prezenţa Preasfinţitului Lucian, „un dar al Sfintei Parascheva”

La rândul său, părintele paroh Ion Vicovan, care este şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Lucian pentru că a slujit Vecernia unită cu Litia, precum şi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care l-a delegat pe ierarhul din Caransebeş la hramul Bisericii „Sfânta Parascheva”. „Prezenţa Preasfinţiei Voastre la hramul bisericii noastre este un dar al Sfintei Parascheva. Cineva m-a întrebat înainte de slujbă dacă există o legătură istorică între Moldova şi Caransebeş. Întregirea României a început la Iaşi, în sensul că vrednicul profesor, mai târziu mitropolit, Nicolae Bălan, s-a deplasat la Iaşi în noiembrie 1918, unde se afla provizoriu sediul guvernului. El a pregătit ceea ce urma la Alba Iulia, unde Episcopul Elie Miron Cristea a participat, compunând o rugăciune specială. Astfel, viitorul patriarh al României a avut o contribuţie esenţială la înfăptuirea Marii Uniri”, a amintit părintele paroh Ion Vicovan.

În cadrul agapei frăţeşti din aşezământul social al parohiei a fost susţinut un repertoriu de cântece de către Grupul psaltic „Nectarios” din Iaşi, pe versuri de Anton Pann, apreciate de toţi cei prezenţi, dar mai ales de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian. În ziua hramului, în Biserica „Sfânta Parascheva” s-au oficiat Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Pe aceeaşi temă

14 Octombrie 2016

Vizualizari: 578

Voteaza:

Hram la Biserica Sfanta Parascheva - Pacurari din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE