Hram la Manastirile Topolnita si Camaraseasca

De praznicul „Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul” credinciosii olteni sunt asteptati la rugaciune in doua dintre cele mai vechi asezaminte monahale Gorj si Mehedinti, respectiv Manastirile Camaraseasca si Topolnita, care isi serbeaza ocrotitorii. Bucuria duhovniceasca a credinciosilor mehedinteni va fi plinita de resfintirea bisericii de zid Manastirii Topolnita.

Ziua de praznuire a „Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul”, asezata la finele anului bisericesc, este asteptata cu bucurie in bisericile si manastirile din Oltenia si nu numai.

Anul acesta, in Episcopia Severinului si Strehaiei, sarbatoarea va fi insotita de un eveniment cu totul aparte, slujba de resfintire a vechii biserici de zid a Manastirii Topolnita. Cu acest prilej, cinstitul asezamant monahal, ctitorie a Sfantului Nicodim de la Tiosmana, isi va deschide portile pentru sutele de pelerini, dornici sa ia parte la istoricul eveniment si la slujba euharistica. Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie va fi savarsita de un ales sobor de arhierei, preoti si diaconi, in frunte cu Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Manastirea Topolnita, file de istorie
Situata la aproximativ 4 km. spre rasarit de municipiul Drobeta Turnu Severin, pe raul cu acelasi nume, Manastirea Topolnita este unul dintre locurile de traditie din istoria monahismului mehedintean. Istoria leaga acest frumos loc de isihie romaneasca de Manastirea Tismana, al carei metoc a fost dintru inceputuri. Din traditie i se mai spune si „Schitul de jos”, fiind asezata oarecum la poalele dealurilor de pe valea Topolnitei.

Cercetarile istorice au scos la lumina in parte frumoasa traditie a manastirii, infiripata pas cu pas in decursul vremii. Unii ii leaga pe buna dreptate existenta de binecuvantata prezenta a Sfantului Nicodim de la Tismana pe aceste meleaguri. Se pare ca sfantul a asezat aici prima piatra de temelie si odata cu ea randuiala monastica cu care se deprinsese de la Sfantul Munte. Mai mult decat atat, cercetarile istoricilor au determinat foarte clar contextul de formare a cinstitei manastiri. Preotul Dumitru Balasa aseaza temeluirea ei pe seama neamului Basarabilor (vezi: Pr. Dumitru Balasa, Contributie la istoria Schitului Topolnita, in revista Mitropolia Olteniei nr. 11-12/1957, pp. 826-827).

In decursul timpului manastirea a trecut prin mai multe momente grele ajungand chiar in pragul paraginei. Legat de acest aspect, pr. Balasa consemneaza o intamplare din timpul domniei lui Mihai Viteazul, atunci cand, datorita birurilor prea mari, satenii din localitatile invecinate manastirii in frunte cu calugarii de aici au trecut Dunarea in Serbia. Sfantul locas a ramas fara vietuitori pana in timpul domnitorului Alexandru Iliasi, atunci cand „trei valugari sarbi s-au intors aici, apucandu-se sa dreaga manastirea” (Ibidem, p. 827).

Revolutia lui Tudor Vladimirescu a ramas si ea itiparita in istoria manastirii. La cinci ani dupa incetarea ostilitatilor, 40 de panduri din ceata lui Tudor s-au baricadat in manastire de teama noii stapaniri. Asediul a durat saptamani bune, fugarii rezistand eroic in spatele zidurilor groase. Inconjurati de potera, pandurii au reusit sa scape noaptea „printr-o portita dosnica”. (Radu Creteanu, Intregiri la istoricul Schitului Topolnita, in MO nr. 3-4/1957, p. 218).

Manastirea Camaraseasca, la ceas de praznic
Tot in ziua de cinstirea a Sfantului Ioan Botezatorul, credinciosii gorjeni sunt asteptati la Manastirea Camaraseasca, de langa Targu Carbunesti. Veche ctitorie boiereasca, biserica manastirii a fost zidita la anul 1780 de catre polcovnicul Mihail Coltescu, in timpul voievodului Alexandru Ipsilanti. Forma arhitectonica este de corabie, cu ziduri masive de caramida, cu pronaosul despartit de naos. Pridvorul bisericii este asezat pe stalpi ornamentati din piatra, in stil brancovenesc, cu arcade in forma de semicerc. Sfantul lacas are o singura turla, asezata deasupra pronaosului. Pe langa praznicul „Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul”, Biserica mai poarta si hramul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir. In anul 2011, in curtea manastirii a fost stramutata din satul Pojogeni, comuna Copacioasa, o biserica de lemn de o rara frumusete, monument istoric de la anul 1730.

In timpul regimului comunist, manastirea a fost inchisa cultului, fiind izolata intre anelexele colectived din vecinatatea orasului Targu Carbunesti. A fost reactivata dupa revolutie, cu binecuvantarea si purtarea de grija a mitropolitului Nestor Vornicescu. In prezent cinstitul aici vietuieste o obste bine inchegata de maici, condusa de stareta Cristofora Draghici.

Diac.
Ionita Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

27 August 2014

Vizualizari: 696

Voteaza:

Hram la Manastirile Topolnita si Camaraseasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE