Hramul bisericii Sfantul Mina din parcul Tabacariei

Pe data de 11 noiembrie, in calendarul ortodox este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Mina. Cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia duminica, 11 noiembrie, incepand cu ora 8.30, Sfanta Liturghie arhiereasca la biserica din lemn "Sfantul Mare Mucenic Mina" din Constanta, parcul Tabacariei.

Sfantul Mare Mucenic Mina a trait in timpul imparatilor romani Diocletian (284-305) si Maximilian (286-305). In traditia ortodoxa, Sfantul Mare mucenic Mina este cunoscut ca fiind grabnic ajutator al celor ce au suferit pagube.

Piatra de temelie a bisericii "Sfantul Mare Mucenic Mina" a fost pusa la 31 iulie 1994, de catre Inaltpreasfintitul Lucian, Arhiepiscopul Tomisului. Pana in anul 1997, sfintele slujbe s-au oficiat intr-un cort militar, iar in data de 11 noiembrie 1997 s-a oficiat prima Liturghie in noua biserica.

Construita in stil autentic maramuresean cu o suprafata totala de 263 mp si turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din tara. A fost ridicata dupa proiectul initial al arhitectilor Nicolae Goga si Virgil Antonescu, iar din 1995 supravegherea lucrarilor a fost realizata de catre Nils Auner (restaurator in cadrul departamentului "Patrimoniu national"). Prelucrarea lemnului a fost realizata de o echipa de lemnari din Ieud, condusa de artistul popular Gavrila Hotico. Pictura a fost realizata de iconarul George Sorin Nicolae din Bucuresti, iar pietraria lucrata de catre mesteri din Slava Cercheza, condusi de Mihai Gurei. Scheletul metalic ce sustine turla bisericii a fost executat de Santierul Naval Constanta, iar mobilierul interior, proiectat de arhitectul Daniel Sabau din Alba-Iulia, se integreaza ansamblului prin simplitate si rafinament.

Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

09 Noiembrie 2012

Vizualizari: 1111

Voteaza:

Hramul bisericii Sfantul Mina din parcul Tabacariei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE